Slabý výkon pri behu? Možno nepijete dosť vody

Beh je jeden z najpopulárnejších športov. Je nenáročné s ním začať, možno aj v tomto období, keď slnko a letné teploty lákajú stále viac a viac športových nadšencov von. Správny pitný režim je však hotová veda a je dôležitý nielen pre váš výkon, ale aj celkové zdravie.

Ideálnym nápojom je čistá voda. Ak však z nejakého dôvodu máte problém vypiť jej dosť, napríklad kvôli chuti, môžete ju z časti nahradiť inými nápojmi. Počas behu môžu byť vhodné aj minerálky, ovocné čaje či riedený džús.

Pred behom:

S pitným režimom treba začať už pred samotným behom. Je dobré vypiť pollitra vody asi 2 hodiny pred výkonom a potom približne polhodinu pred odchodom ešte jeden pohár vody.

Počas behu:

Počas kratších behoch piť nemusíte a môžete pitný režim „dobehnúť“, keď sa vrátite domov. Ak ale plánujete behať dlhšie ako 45 minút, už by bolo vhodné mať so sebou fľašu vody.

Ideálne z nej pite častejšie a po menších dúškoch, než ju vypiť celú naraz. Beh s plným žalúdkom vody vie byť nepríjemný a môže vám prísť zle. Odporúča sa piť asi 150 mililitrov každých 20 minút.

Myslite tiež na to, že pitný režim nemusí znamenať len čistú vodu. Ak plánujete ísť na beh, ktorý je dlhší ako 90 minút, zoberte si so sebou aj športový nápoj alebo gél s elektrolytmi. Doplníte tak energiu vo forme sacharidov a chýbajúci draslík, horčík a sodík. Vaše telo bude lepšie vstrebávať tekutiny a ochránite ho pred možnými svalovými kŕčmi.

Po behu:

Po športovom výkone je ľudský organizmus vyčerpaný, potrebuje doplniť tekutiny a iné látky na zabezpečenie správnej regenerácie. Doplňte ich preto izotonickým alebo hypertonickým nápojom.


Text: RELAX
Foto: Pexels.com

2/2
Zavrieť reklamu