Bývanie v prírodnom štýle? Jednoznačne áno! Je nadčasové a harmonické

25. júla 2022

Tlmené zemité tóny a krása prírodných materiálov. To sú hlavní aktéri tohto štýlu. Sú ideálne pre milovníkov jednoduchosti, striedmosti a harmónie v bývaní. Toto poňatie je možné aplikovať aj na interiéry s Boho detailmi alebo zariadené v duchu Japandi.

Boho môže byť farebne rozmanité, aktuálne mu však dominujú práve zemité tóny a farby babieho leta. Čo sa týka Japandi, ide o fúziu japonského minimalizmu a severskej praktickosti. Pre tieto čisté otvorené interiéry sú béžové, krémové či hnedé odtiene ako stvorené. Na oživenie sa používa čierna alebo biela.

Farebnosť

Základom je farebné ladenie do krémovej, pieskovej, ílovej ružovej a šedohnedej alebo rôznych tónov tlmenej zelenej. Zvoľte si jeden z jemnejších odtieňov ako dominantný a k nemu laďte jeden výraznejší pre detaily, ako sú pohovka, kreslá alebo textilné doplnky.

Japandi je fúziou japonského minimalizmu a severskej praktickosti. Foto: Möbelix.

Aby výsledok nebol fádny, použite aj niekoľko bielych plôch. Napríklad v kombinácii béžová, krémová, biela môžete bez obáv použiť aj čierne akcenty v podobe kovového stolíka, konštrukcie regálu či kresielka s výpletom.

Aby výsledok nebol fádny, použite aj niekoľko bielych plôch. Foto: Möbelix.

Materiály

V prírodnom štýle sa logicky pracuje predovšetkým s prírodnými materiálmi, prípadne imitáciami v ich dekore. To platí najmä pre nábytok alebo podlahu. Pokiaľ však môžete, zvoľte poctivý masív alebo aspoň dyhu.

Skvelými pomocníkmi sú rôzne doplnky z prírodných materiálov. Foto: Möbelix.

Skvelými pomocníkmi budú v tomto prípade najrôznejšie doplnky z prírodných materiálov. Zväčša sú to jutové koberčeky a kusové koberce s vlneným vzhľadom, ratanové tienidlá, koše z morskej trávy, kvetináče z vodného hyacintu, boxy a rebríky z bambusu.

Interiér ladený do béžovej a bielej môžete v lete pokojne oživiť pestrými detailami. Foto: Möbelix.

Neznamená to však, že sa s prírodným štýlom musíte vzdať veselých farieb. Napríklad interiér ladený do béžovej a bielej môžete v lete pokojne oživiť pestrými detailmi, napríklad tyrkysovou, fialovoružovou alebo sýto žltou. Použite ju na dekách, dekoračných vankúšikoch alebo sviečkach. V zime ich potom vymeňte za kúsky v horčicovo žltej, tehlovo oranžovej alebo vínovej.

Prečo práve prírodný štýl?

Prírodný štýl na seba nepúta prílišnú pozornosť a umožňuje sa plne sústrediť na seba. Foto: Möbelix.

Pôsobí harmonickým a upokojujúcim dojmom. Nepúta na seba prílišnú pozornosť a umožňuje sa plne sústrediť na seba a blahodarný odpočinok. Ľahšie sa k nemu ladia nové kúsky a neopozerá sa tak rýchlo ako interiér vo výrazných farbách či s efektnými modernými materiálmi.

Je nadčasový a až na detaily, ako sú drobné kusy nábytku, doplnky či dekorácie, nepodlieha aktuálnym trendom. Navyše, ide predovšetkým o kombinácie farieb a voľbu materiálov, finálny dizajn predmetov je variabilný a záleží len na vašom vkuse a preferenciách.

Tak smelo do toho!


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu