Dojčenie už nemusí byť trápením, mamičky nájdu oporu v laktačných poradkyniach

29. júla 2022

Blížiaci sa termín pôrodu či čerstvo narodené bábätko sú významnými zmenami v živote ženy. Otázky týkajúce sa prípravy na pôrod alebo dojčenia však trápia množstvo nastávajúcich či čerstvých mám.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) s podporou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek preto spustila bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo, ktoré môžu mamy využiť päť dní v týždni.

Každá žena je predpripravená na dojčenie, ktoré však nakoniec môžu ovplyvniť viaceré vonkajšie faktory. To, čo na tvorbu mlieka skutočne pomáha, nie sú bylinky, tekutiny ani strava, ale opakované, časté a efektívne dojčenie.

Dojčenie je prirodzená a inštinktívna vec. Pod vplyvom obrovského množstva rád, hrozieb či príbehov o dojčení dostupných na internete však dnes z neho zbytočne robíme vedu a vytvárame na seba enormný tlak. Mnohokrát na podporu dojčenia stačí, keď sa matka uvoľní a dostane sa do psychickej pohody.

Či sa však už mamička rozhodne dojčiť alebo nie, mala by si pamätať, že je pre svoje bábätko tou najlepšou matkou. „Keď sa ale matka cíti neistá a potrebuje sa o dojčení porozprávať, je potrebné obrátiť sa na laktačnú poradkyňu. Je to lepšie ako sa pýtať laikov. To čo zaberá u inej matky, nemusí fungovať u nej a celú situáciu to tak môže len zhoršiť,“ dodáva profesionálna laktačná konzultantka a neonatologická zdravotná sestra Michaela Galková.

Každá žena je predpripravená na dojčenie, ktoré však nakoniec môžu ovplyvniť viaceré vonkajšie faktory.

Mamám na diaľku pomôžu skúsené odborníčky

Všeobecná zdravotná poisťovňa preto spustila bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo. Ženám vo forme telefonických alebo video konzultácií radia skúsené pôrodné asistentky. Denne tak môžu pomôcť až trom desiatkam žien.

Odbornú pomoc môžu využiť tehotné a dojčiace matky, a to počas celej doby trvania tehotenstva a dojčenia. Odborníčky sú k dispozícií v čase od 10:00 až do 20:00 hodiny. Pomôžu odpovedať na otázky týkajúce sa športovania počas tehotenstva, čo si zbaliť do pôrodnice, vysvetlia techniky na uľahčenie pôrodu a prekonávanie pôrodných bolestí. Mamičkám poradia aj v oblasti zásad pokojného šestonedelia a ako zvládnuť prvé dni s dieťatkom. Pôrodná asistentka poskytne mamičke podporu a rady aj v otázke dojčenia – ako správne držať bábätko pri dojčení, ako odsávať, starať sa o prsníky a bradavky a najmä, čo robiť v prípade, keď dojčenie ide ťažko či sa nedarí vôbec.

Služba je dostupná všetkým poistenkám VšZP alebo poistenkám, ktoré majú v najväčšej zdravotnej poisťovni poistené svoje bábätko.  „Možnosť využiť službu majú aj nepoistenky, a to od momentu, keď si do VšZP podajú prihlášku. Poistenkami najväčšej zdravotnej poisťovne sa síce stanú až od 1. 1. 2023, ale službu bezplatného prenatálneho a laktačného poradenstva môžu využívať hneď po zaevidovaní prihlášky a následnej rezervácii termínu konzultácie,“ priblížila manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Rezervačný formulár nájdu záujemkyne na stránke https://www.vszp.sk/mama/, v rámci ktorého si mamička vyberie termín a čas stretnutia, ktorý jej najviac vyhovuje. Možnosť objednať sa je k dispozícii 24 hodín denne, minimálne však 24 hodín pred termínom.  „Potvrdenie stretnutia pošleme mamičkám mailom. V ďalšom kroku poistenka vyplní dotazník, aby sme sa dozvedeli viac o tom, v čom potrebuje pomôcť a poradiť,“ opísala Peterová.  V čase termínu stretnutia sa so záujemkyňou skontaktuje odborná poradkyňa telefonicky alebo formou video hovoru prostredníctvom aplikácie ZOOM.

Mamičky okrem bezplatného laktačného poradenstva môžu využiť množstvo ďalších benefitov, ktoré im ponúka VšZP.  Budúce mamičky môžu v Peňaženke zdravia MAXI získať až 450 eur na neinvazívne prenatálne testovanie pre ženy, ale aj príspevok na zapožičanie monitoru dychu pre bábätko na predchádzanie Syndrómu náhleho úmrtia (SIDS).

Benefitný produkt VšZP im okrem iného umožňuje získať aj 200 eur ročne na lieky a dietetické potraviny na predpis pre deti a ich rodičov či zákonných zástupcov. Všetky zľavy a benefity je možné nájsť na stránke VšZP.


Text: Všeobecná zdravotná poisťovňa

1/1
Zavrieť reklamu