Sedačka do obývačky – ktorá je tá pravá?

8. augusta 2022

Výber sedačky je pre väčšinu z nás dôležitým momentom, či už ide o zariaďovanie nového interiéru, alebo len výmenu tohto kúsku nábytku. Je stredobodom obývacej izby, púta na seba pozornosť a určuje úroveň nášho komfortu počas oddychu.

Máme pre vás zopár tipov, na čoho sa pri výbere orientovať. Dôležité je, aby sedačka splnila predovšetkým prevádzkové požiadavky, až potom vyberajte vytúžený štýl a vzhľad. Výhodou je, že súčasná ponuka sedacích súprav spĺňa aj praktickú aj vizuálnu funkciu.

Praktická vs. trendy

Nikde nie je napísané, že sa to vylučuje, ale niekedy môže byť dizajn a praktickosť trochu v rozpore. Výrazný, nevšedný dizajn so sebou niekedy nesie určité ústupky smerom k tomu, čo môžeme nazvať užívateľskou prívetivosťou. Napríklad trend zamatových pohoviek je veľmi obľúbený, je však potrebné počítať s náročnejšou údržbou. Výrobky neobvyklých tvarov zase môžu nedostatočne využívať priestor a ponúkajú menej miesta na sedenie.

Foto: Möbelix.

Majte tak na pamäti, že jednoduché tvary a línie síce môžu pôsobiť trochu fádne, ich výhodou je však funkčnosť a nadčasovosť. To isté platí o farbách. Vždy môžete sedačku ozvláštniť výraznou dekou alebo striedať dekoračné vankúše v rôznych štýloch. Pokiaľ si však potrpíte na extravaganciu viac ako na praktické aspekty, smelo do asymetrickej sedacej súpravy organických tvarov alebo pôvabnej retro pohovky!

Foto: Möbelix.

Farebná vs. neutrálna

Sedačka je akýmsi klenotom obývačky, môžete si tak dovoliť na ňu upútať pozornosť výraznejšou farbou. Najlepší efekt tak dosiahnete vo väčších alebo minimalisticky zariadených priestoroch. Pamätajte, že tam, kde máte menej miesta alebo je obývačka veľmi zaplnená, bude výrazná farba tak trochu akcent navyše. Výsledok potom môže pôsobiť gýčovým dojmom. Výnimkou je interiér zariadený v štýle color blocking, kde sú farebné kontrasty chcené a zámerne prehnané.

Foto: Möbelix.

Veľká vs. malá

Asi by ste si povedali, veľkú sedaciu súpravu do veľkej obývačky, malú pohovku do malej. Ale to nie je rozhodne pravidlo – určujúci je aj počet ľudí, ktorí budú sedačku využívať. V prípade, že trávite večeri len vo dvojici, môžete si aj do veľkej obývačky dopriať menšiu pohovku. Vďaka veľkosti priestoru si vyberte nejakú hlbšiu, ktorá vám poskytne väčšie pohodlie.

Foto: Möbelix.

V mini obývačke zase môže vzniknúť potreba miesta pre početné návštevy. V úzkej izbe voľte dlhú lineárnu sedaciu súpravu, v štvorcovom pôdoryse môžete siahnuť po rohovej. V každom prípade je lepšie dať prednosť svetlejším neutrálnym tónom, napríklad šedej alebo béžove, aby priestor nepôsobil ťažko.


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu