Vycestujte do Chorvátska za jedinečnou prírodou

11. augusta 2022

Známy štát, ktorý sa nachádza na brehu Jadranského mora by mohlo definovať slovo rozmanitosť. Stačí totiž vyjsť pár kilometrov mimo bežné mestá a objavíte takmer nedotknutú prírodu – tak, že máte pocit, že sa ani nenachádzate v obľúbenej dovolenkovej destinácii.

Chorvátsko nie je len bežnou dovolenkovou destináciou. Skrýva v sebe jedinečné prírodné krásy a perfektné možnosti trávenia aktívnej dovolenky. Vyberte si tú svoju a strávte tu časť vášho života, váš čas a nech sa stane vaším príjemným zážitkom.

Zavratnica. Foto: Shutterstock.

Za prírodnými skvostami a krásami

Nech sa rozhodnete vycestovať do ktorejkoľvek časti Chorvátska – či túžite zájsť viac do vnútrozemia alebo chcete ostať pri pobreží Jadranského mora – všade nájdete výnimočné miesta a prírodné krásy, ktoré sa oplatí navštíviť.

Ak chcete ostať pri pobreží, určite vás bude zaujímať, že podľa údajov Európskej komisie je Jadranské more pri chorvátskom pobreží najčistejším morom v Európe. Dokonca – niektoré z jadranských pláží patria medzi najkrajšie na svete.

10 % rozlohy Chorvátska je chránenej, čím sa zaraďuje medzi ekologicky najzachovalejšie časti Európy.

Plitvice. Foto: Goran Šafarek.

Veľké množstvo endemitov na jednom mieste

Aj vďaka svojej špecifickej polohe sa Chorvátsko môže pýšiť výnimočnou biologickou rozmanitosťou a biodiverzitou. Vedci už dlhé desaťročia skúmajú prírodu tejto oblasti, pričom doteraz objavili a popísali viac ako 40 000 druhov a poddruhov zvierat. Nachádza sa tu veľké množstvo endemitov, teda druhov, ktoré sa nachádzajú len v Chorvátsku.

V Chorvátsku sa nachádza osem národných parkov a 12 prírodných parkov, medzi ktoré patria aj Plitvické jazera – okrem iných aj súčasťou UNESCO.

A vedeli ste, že na svoje si tu prídu aj milovníci pozorovania vtákov? Chorvátskym rekordmanom je prírodná rezervácia Kopački rit, v ktorej hniezdi približne 285 druhov.

Kopački rit.

Výnimočné rieky formujú vzhľad krajiny

Oblasť rieky Krky má status národného parku od roku 1985 – rieka predstavuje prírodný krasový fenomén vďaka vodopádom a travertínovým útvarom a poskytuje podmienky pre fungovanie bohatého rastlinného a živočíšneho sveta. Jej prameň ju predurčuje na výnimočnú cestu krajinou; nazýva sa Topoljski alebo Veliki buk (pri meste Knin) a padá ako vodopád z výšky 22 metrov.

Topoljski buk. Foto: Aleksandar Gospić.

Glavaš je prameňom rieky Cetina a aj prameň je výnimočným miestom, pretože sa v ňom zrkadlí chorvátske pohorie Dinara.

A nemôžeme zabudnúť spomenúť národný park Plitvické jazerá. Uprostred neho smeruje tok potoka Plitvice k najvyššiemu vodopádu v Chorvátsku Veliki slap a následne – spolu s ďalšími vodami – vytvára prameň rieky Korany. Pochopíte to, keď uvidíte; že Korana má zrejme jeden z najkrajších prameňov na svete.

Bohatá flóra na relatívne malej ploche

Chorvátsko je krajinou prírodných krás a mnohých tvárí. Na jej území rastú tisícky rastlinných druhov a poddruhov. Jej bohatstvo je zrejme zapríčinené tým, že sa krajina nachádza na rozmedzí kontinentálnej a stredomorskej klímy. Rastú tu významné endemity – najviac v pohoriach Velebit a Biokovo, Kvarner, ako aj v ústí rieky Krky a na súostroví Šibenik. Kvarnerský región je z hľadiska flóry dokonca jednou z najrozmanitejších častí Chorvátska – a to vďaka 2700 rôznym rastlinným druhom.

Skywalk Biokovo. Foto: Plamenko Cvitić. Zdroj: Biokovo Nature Park.

Spoznávajte Chorvátsko aktívne

Chorvátsko je rajom pre milovníkov aktívnej dovolenky, spoznávania prírody a adrenalínu. Na svoje si tu prídete, či ste fanúšikom lietania, alebo naopak – morských hĺbok, prípadne hľadáte iný druh dobrodružstva.

Ponorte sa do čistého mora a objavujte skryté zázraky pod vodou. Potápanie nie je pre vás? V takom prípade sa vyberte spoznávať nedotknutú a divú prírodu pešo, na koni alebo na bicykli. Nechajte sa unášať prúdom riek v riečných kaňonoch. Alebo vyskúšajte s kamarátmi či s rodinou rafting. Rozšírte si svoje obzory na Biokove a na Vidovej gore.

Pozrite si video a vyberte sa do Chorvátska už toto leto. Pozrite si ponuku!

Spoznajte Chorvátsko inak – už toto leto!


Text: redakcia
Foto: Shutterstock, Plamenko Cvitić, Aleksandar Gospić, Goran Šafarek

1/1
Zavrieť reklamu