Na Zanzibare voňajú aj pláže po klinčekoch

12. augusta 2022

Biele pláže, vysoké kokosové palmy, tyrkysové more a luxus tej najkrajšej Afriky. Zanzibar má všetko. Exotický ostrov Tanzánie s odkazom Osmanskej ríše v meste Stone Town možno právom považovať za africký unikát.

Na tomto mieste nájdete plantáže s exotickým korením s vôňou klinčeka, ktorá sa vinie až k snehobielym plážam. Rovnako tak aj guerézu červenú, opičku, ktorá žije len na jednom jedinom mieste na svete – áno, na Zanzibare.

Is this the real life? Is this just fantasy? (Život či fantázia?), zamýšľal sa v texte slávnej piesne dnes už zosnulý frontman skupiny Queen Freddie Mercury. Možno spieval o africkom Karibiku, teda o Zanzibare, kde sa táto rocková legenda narodila. Čo všetko treba vedieť o Zanzibare skôr, než sa naň vyberiete s BUBO a čo všetko by ste mali vidieť?  

Najkrajšie pláže Zanzibaru

1. Nyungwi a Kendwa – dve najznámejšie pláže na severozápadnom cípe ostrova. Výhodou sú najmenej výrazný odliv na ostrove a top hotely Zanzibaru, nevýhodou trochu viac ľudí. 

2. Paje a Jambiani – pláže v juhovýchodnej časti ostrova ponúkajú raj pre kitesurferov. Menej hotelov a pôvodnejšia atmosféra kombinovaná s prázdnymi plážami je pre mnohých veľkým lákadlom. 

3. Kiwengwa – najkrajšia pláž na východnom pobreží Zanzibaru. Prázdne pobrežie, krásny piesok a silný odliv, ktorý ponúka ideálne podmienky pre čľapkanie sa s malými deťmi.  

Tanzánsky Zanzibar má dve dominanty, dva hlavné ostrovy – Unguju a Pembu. Foto: Martin Šimko.

Kde sa nachádza Zanzibar? 

Zanzibar je súostrovie v Indickom oceáne na východe Afriky. Spolu s pevninskou Tanganyikou tvorí federálny štát Tanzánia. Niektorí sa mylne domnievajú, že ide len o jeden veľký ostrov, ale nie je to tak. V skutočnosti ho tvorí 120 ostrovov a ostrovčekov, väčšinou koralového pôvodu, s celkovou rozlohou takmer tritisíc kilometrov štvorcových. 

Zanzibar je ostrov s vlastnými zákonmi, parlamentom a má prezidenta a premiéra. Svojou pohostinnosťou, príjemným tropickým podnebím a službami na úrovni priťahuje z roka na rok čoraz viac turistov. 

Tanzánsky Zanzibar má dve dominanty, dva hlavné ostrovy – Unguju a Pembu. Prvý, Unguja, ponúka regeneráciu ducha i tela, no aj pohľad do neradostných dejín obchodovania s otrokmi. Menšia Pemba je zas cieľom dobrodruhov hľadajúcich únik od rušného života. 

Oba hlavné ostrovy sú celkom odlišné. Niečo ich však spája – sú závislé od dodávok elektriny podmorským káblom a zásobovania z pevniny. Na ostrovoch sú síce schopní dopestovať si ovocie, zeleninu, dochovať domáce zvieratá a naloviť ryby, aj stavebný materiál pochádza zväčša z ostrovov, všetko ostatné je ale potrebné dovážať loďami. 

Čo ochutnať na Zanzibare?

Najpopulárnejším jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso nyama choma, ktoré nie je odležané. Populárny je aj tradičný guláš stew, vyhľadávané sú ryby od výmyslu sveta, či už luciánovitá (ostriežovitá) ryba red snapper, tuniak alebo mečiar. Ako príloha je najlepšia ochutená ryža pilao. 

Unguja – korenistá vôňa Zanzibaru a opička gueréza 

Hlavný ostrov Unguja je turistami vyhľadávaný a navštevovaný najviac. Má koralový pôvod, takže je obklopený koralovou bariérou, ktorá vytvára po väčšine obvodu vlnolamy a lagúny. Najvyššie položené miesto ostrova je v oblasti Kidichi vo výške 130 metrov nad hladinou mora. 

Jednou z najväčších atrakcií je posledný kúsok dažďového pralesa Jozani, ktorému sa podarilo pretrvať. Má len 50 kilometrov štvorcových. Pôvodne bol oveľa rozsiahlejší, ale v 17. storočí podľahol ostrov pod patronátom ománskeho sultanátu jeho vízii koreninových plantáží. Obeťou sa stal les, bolo odlesnených takmer 95 percent ostrova a na voľné miesto vysadili rôzne koreniny. Zvyšok dokonali klimatické podmienky ideálne pre novú flóru.  

V súčasnosti je Zanzibar známy práve aj vďaka svojim koreninám. Najpopulárnejšie sú klinčeky, tretí najväčší exportný produkt Tanzánie. Neobíďte prales Jozani, ktorý je zároveň jediným národným parkom na ostrove a poslednou stopou predosmanskej minulosti ostrova. Okrem iného je domovom endemického druhu opičky gueréza červená, ktorú neobchádzame na ostrove ani my. Určite ju s nami uvidíte!  

Čo si okrem pláží na Zanzibare nesmiete nechať ujsť? 

  • Zaplávajte si s delfínmi. 
  • Navštívte koreninovú farmu. 
  • Pozrite si Múzeum Freddieho Mercuryho. 
  • Vyskúšajte si kitesurfing. 
  • Spoznajte tradície Masajov. 
  • Šnorchlujte s korytnačkami.  
V súčasnosti je Zanzibar známy práve aj vďaka svojim koreninám. Najpopulárnejšie sú klinčeky, tretí najväčší exportný produkt Tanzánie. Foto: Robert Taraba.

Stone Town – klenot Zanzibaru 

Historické mesto Stone Town na západe Zanzibaru ponúka mnoho zaujímavých zákutí. Typická svahilská atmosféra je pre turistov veľkým magnetom. Prechádzku v úzkych uličkách s povestnými zanzibarskými dverami má BUBO samozrejme v programe, rovnako ako aj spoznávanie rozdielov medzi svahilským, arabským a indickým architektonickým štýlom. 

Od 12. do 15. storočia, keď ostrov obývali najmä Peržania, udržiaval Zanzibar obchodné styky s Arábiou a Perziou. V roku 1503 dobyli Zanzibar Portugalci a postavili na obranu prístavu prvú pevnosť. Ich vláda trvala do roku 1698, keď ich vyhnali ománski sultáni a založili mesto. A na jeho obranu jeden zo sultánov postavil arabskú pevnosť, ktorá tam stojí dodnes. 

Stone Town figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a stelesňuje spojenie niekoľkých kultúr. Arabi, Indovia a Európania, potomkovia rôznych národov, žartujú, že ich spojením vzniklo dokonalé cappuccino, ktoré teraz rozvoniava mestom. Arabov je však  na Zanzibare najviac a ostrov je moslimský. 

Architektúra a miestna kuchyňa odrážajú veľký vplyv vlády ománskych sultánov a Britov. Ulice historického centra ukrývajú staré budovy, niektoré čiastočne zanedbané, iné prešli rozsiahlou rekonštrukciou. 

BUBO TIP: Skombinujte zájazd na Zanzibar s africkým safari v Tanzánii alebo Keni. Kliknite na www.bubo.sk a hľadajte: Najlepšie safari a Zanzibar.   

Zanzibarské staré mesto tvorí spleť uličiek, v ktorých sa ľahko stratíte. Nie však s cestovkou BUBO. Spolu navštívime múzeum otrokárstva starú anglikánsku katedrálu, ktorá stojí na mieste pôvodného trhu s otrokmi a povieme si, kto bol David Livingstone a ako sa pričinil o zrušenie otrokárstva v krajine. 

Stone Town je tiež rodné mesto Freddieho Mercuryho (vlastným menom Farrokh Bulsara). Môžete sa poprechádzať uličkami mesta, v ktorých strávil svoje prvé detské roky. 

Stone Town je rodné mesto Freddieho Mercuryho, frontmana skupiny Queen. Foto: Nela Přidalková.

Prison Island – raj korytnačiek na Zanzibare 

Zo Stone Town je to len dvadsať minút po mori na unikátny Prison Island, ostrovček dlhý osemsto a široký dvesto metrov, pomenovaný podľa tunajšej väznice. Paradoxne tam žiadny väzeň nikdy nesedel. Postavili ju pre rebelujúcich otrokov, ale kým ju dokončili, otroctvo bolo zrušené.  

Budova väznice však našla svoje ďalšie využitie – jej priestory poslúžili ako karanténa pre chorých trpiacich žltou zimnicou a inými infekčným chorobami. Dnes je to korytnačia rezervácia. Žijú tam korytnačky obrovské, ktoré začiatkom 20. storočia darovala Zanzibaru seychelská vláda. 

Spočiatku sa rýchlo rozmnožovali, ale v polovici 20. storočia sa stali cieľom ľudí, ktorí sa ich snažili predať ako domáce zvieratá alebo pochúťku exotickej kuchyne. Dnes sú korytnačky z Prison Island pod ochranou zanzibarskej vlády za pomoci World Animal Protection. BUBO tento projekt finančne podporuje, boj o záchranu korytnačky obrovskej sa totiž ešte neskončil a druh je naďalej označovaný ako ohrozený. Bez pomoci by ho ďalšie generácie už nemuseli vidieť.  

Viac na bubo.sk/zanzibar.


TEXT: Viktor Háber, BUBO 
FOTO: Nela Přidalková, Martin Šimko, Robert Taraba, BUBO 

1/1
Zavrieť reklamu