Novinka Canon EOS R7

12. augusta 2022

Nový R7 je prvá APS-C bezzrkadlovka od Canonu na bajonet RF – teda ten, ktorý nájdete na modeloch R3 či R5. Menší snímač má svoje výhody aj nevýhody.

Tou najjasnejšou výhodou 1,6-krát menšieho snímača je nižšia cena, ktorú podlieza len ešte lacnejšia R10 predstavená spolu s touto novinkou. Vďaka menšiemu snímaču je tiež fotoaparát neuveriteľne rýchly, a crop factor, teda násobenie ohniskovej vzdialenosti oproti plnoformátovému snímaču, znamená, že vaše dlhé sklá budú ešte dlhšie a dovidíte nimi ďalej.

Rovnaká charakteristika však zároveň patrí k nevýhodám APS-C snímačov. Široké objektívy už také široké nebudú, hoci to Canon kompenzuje predstavením alebo plánovaním nových RF-S skiel určených priamo na menší snímač. Použiť však samozrejme môžete takmer hociktorý objektív v histórii značky – stačí vám relatívne lacný adaptér. 

Fotky ako video 

Ideový pokračovateľ už dosť starej, no medzi športovými a wildlife fotografmi stále veľmi obľúbenej zrkadlovky 7D Mark II je presne tým – aparátom ideálnym pre šport a prírodu. Po najvyššom modeli z radu R – drahej a brutálne výkonnej R3 – podedil systém rozoznávanie rôznych objektov, teda ľudí, áut a zvierat. Autofokus tohto relatívne lacného aparátu síce rozhodne nebude taký „lepivý“ ako na vlajkovej lodi, no podľa nášho testovania musíme povedať, že funguje bleskurýchlo a vo väčšine prípadov presne.

Výhodou samozrejme je takmer nekonečné množstvo bodov rozhádzaných po celej ploche hľadáčika, nielen v jeho strede. Sledovať objekty pritom dokáže bez ohľadu na množstvo zvolených AF bodov. Rýchlosť sekvenčného snímania je až 15 fps pri mechanickej a 30 fps pri elektronickej uzávierke (áno, to je viac, ako má klasické video). Limitom tu bude len buffer, ktorý nedokáže túto rýchlosť udržať dlho, no na akúkoľvek bikerskú fotku to viac ako stačí. Výhodou takéhoto bleskurýchleho snímania je, že budete vedieť vybrať presne ten moment, ktorý má najlepšiu akciu. 

Odolný a kvalitný 

R7 je síce o kúsok menší a podstatne lacnejší ako R6 a R5, no v rukách napriek tomu nepôsobí nekvalitne či príliš malo. Kvalita konštrukcie je stále na vysokej úrovni a aparát nijako nedáva najavo, že by pod bajonetom ukrýval menší snímač. Telo je tiež utesnené voči poveternostným podmienkam a hľadáčik a aj plne výklopný a otočný displej na seba nijako neupozornia ani majiteľa drahších modelov napriek papierovo slabším špecifikáciám.

Instagram will load in the frontend.

Prepracované ovládače na zadnej strane sú síce nezvyčajné a na Canone ich vidno prvýkrát, no odhliadnuc od malej šance, že si pri posúvaní ostriaceho bodu zmeníte clonu, nie je žiaden problém si na ne zvyknúť. Do aparátu okrem toho pasujú dobre známe batérie LP-E6 vo všetkých ich verziách, ktoré, ak používate Canon, už určite doma máte. Fakt, že nejde o amatérsky model, potvrdzujú aj sloty na dve SD karty – oba UHS-II. 

Viac rozlíšenia, viac šumu 

Canon do novinky osadil až 32,5-megapixelový snímač, teda s rovnakým rozlíšením, ako má zrkadlovka 90D s podobným zameraním. Tú sme testovali pred takmer troma rokmi, no rovnaké nevýhody takého vysokého rozlíšenia na takom malom snímači platia dodnes. Áno, zachytí viac detailov, avšak pri vysokých hodnotách ISO bude šumu kvôli vyššej hustote pixelov o niečo viac. O generáciu či dve lepšie je procesovanie a tešiť sa môžete na charakteristicky krásne Canon farby, avšak počas zamračeného dňa v hustom lese (ako keď sme R7 testovali) a s hodnotami ISO prekračujúcimi 5000 to už na fotkách bolo vidno. To, či bude pre vás, tak záleží od vašich preferencií. Na fotenie bikov budú skvelé výborné zaostrovanie a rýchlosť snímania, dlhšia ohnisková vzdialenosť, rovnako ako utesnené telo a výklopný displej (napríklad na fotenie z nízkeho uhla, kvôli ktorému si nebudete musieť ľahnúť do kliešťolandu). Na druhej strane, sú tu prirodzené limity menšieho snímača v podobe vyššieho šumu a aktuálne obmedzenej ponuky dostatočne širokých objektívov priamo na bajonet RF bez adaptéra. Na záver však treba povedať, že nižšie rozlíšenie ani šum na sociálnych sieťach prakticky nevidno. 

Názor testera 

APS-C foťáky som už ja sám použil pri profesionálnej práci napriek tomu, že vlastním arzenál plnoformátov. Dlhšia ohnisková vzdialenosť objektívov totiž znamená, že so sebou nemusím nosiť oveľa ťažšie a drahšie sklá a vystačím si aj s tými, ktoré mám. 7D Mark II okrem toho patril k mojim srdcovkám a jeho bezzrkadlový nástupca ma rozhodne nesklamal. Presnosť autofokusu ma naozaj prekvapila a ako majiteľ drahších aparátov z radu R som úplne plynulo a bez limitov dokázal fotiť aj týmto podstatne lacnejším modelom. Ak teda nemáte veľa peňazí nazvyš a našli ste sa vo výhodách menšieho snímača, rozhodne ide o dobrú voľbu. A vďaka násobne lepšiemu zaostrovaniu rozumnejšiu, než je zrkadlovka 90D. 

Jazdec Viktor Novák je zárukou, že dobrá fotka bude vždy na prvý pokus. 
 
Objektív: RF70-200 mm F2.8 L IS USM 
Clona: f2,8 
Uzávierka: 1/2000 s 
Ohnisková vzdialenosť: 70 mm 
ISO: 2500 


Na širokouhlé fotky s APS-C snímačom musíte mať správny objektív, no výsledok stojí za to. 

Objektív: EF8-15 mm f/4L FISHEYE USM 
Clona: f4 
Uzávierka: 1/500 s 
Ohnisková vzdialenosť: 10 mm 
ISO: 8000 


Trafiť správny moment x-upu je s 15 fps jednoduché. 

Objektív: EF24-70 mm f/2.8L II USM 
Clona: f2,8 
Uzávierka: 1/2000 s 
Ohnisková vzdialenosť: 50 mm 
ISO: 6400 

Všetky fotky sú fotené do JPEG-ov a prešli len základnou korekciou expozície.


TEXT a FOTO: Filip Nagy 

1/1
Zavrieť reklamu