Coros Vertix 2: Hodinky, ktoré takmer netreba nabíjať

13. augusta 2022

Coros je značka, ktorá rozvírila športové vody, a mnohí bežci začínajú pokukovať po ich hodinkách. A nerobia chybu. Coros Vertix 2 nie je žiadna padavka – práve naopak.

Ponúka výdrž batérie a funkcie, z ktorých sa vám zakrúti hlava. Testoval ich aj český triatlonista Dávid Jílek a podelil sa so svojimi dojmami. “Začiatkom tohto roku som dostal možnosť otestovať pre mňa novú značku športových hodiniek – Coros. Pred potvrdením spolupráce som si o značke robil prieskum a zistil som, že značka spolupracuje s mnohým významnými svetovými športovcami. Po načítaní základných informácií a videí na YouTube som testovanie potvrdil.”

Výdrž batérie, aká sa nevidí

Coros Vertix 2 občas síce nabíjať treba, ale výdrž batérie na jedno nabitie je neuveriteľná. So záznamom GPS sa batéria vybíja naozaj pomaly, pritom čas nabíjania je stále len dve hodiny. Výdrž batérie v režime UltraMax určená výrobcom je 240 hodín, pri prijímaní signálu z piatich satelitných systémov sľubuje výdrž 90 hodín, čo je naozaj ohromné. “Po niekoľkomesačnom a každodennom používaní hodiniek som nadobudol naozaj dobrý pocit. Absolútne mi vyhovuje, že nabíjanie prebieha po približne dvoch až troch týždňoch a to v podstate len pri synchronizácii hudby,” dopĺňa Dávid Jílek a pokračuje: “hodinky dokážu prehrávať hudbu – zatiaľ síce vo formáte MP3 a formou stiahnutia hudby do hodiniek, no hádam sa dočkáme aj nejakej spolupráce so Spotify.”

Väčší a čitateľnejší ciferník

Väčší displej znamená, že hodinky sú pomerne veľké, no pri outdoorových modeloch to nie je až také podstatné. Telo tohto modelu má rozmery 50,3 x 50,3 x 15,7 mm, displej je veľký 34 mm. Ak však plánujete Coros Vertix 2 používať aj na bežné nosenie, možno stojí za zváženie investícia do menšieho modelu (Apex Pro alebo Pace 2). Pre svoju veľkosť je tento model aj mierne ťažší (90 gramov).

Coros Vertix 2 sa vyznačuje aj smart dotykovým displejom Magic Touch, ktorý sa aktivuje len v určitých zobrazeniach, napríklad pri mapách. Veľký 1,4-palcový displej je dobre čitateľný, čo sa pri behu naozaj zíde. “Čo sa týka bežného nosenia a využívania počas, aj mimo tréningu – hodinky pôsobia veľko, no vďaka ich váhe sa nosia naozaj príjemne a človek o nich v podstate ani nevie. Neprekážajú pri športovaní v rukaviciach, ani pri plávaní či jazdení na bicykli.”

Dôležité funkcie pre sledovanie desiatok rôznych športov

Corox Vertix 2 má akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, snímač pulzovej frekvencie, teplomer, pulzný oxymeter a EKG. Meranie cez elektrokardiogram dokáže rozoznať napätie vo vašom organizme. Prevádzková teplota modelu je -30 až 50 °C a je vodotesný do 100 metrov, čo je oproti minulej generácii síce o 50 metrov menej, ale ako často sa potápate tak hlboko?

Hodinky ponúkajú veľa športov: beh, beh vnútri, beh na dráhe, trailový beh, lezenie po horách, turistika, jazda na bicykli, jazda na bicykli vnútri, plávanie v bazéne, plávanie v otvorenej vode, speedsurfing, windsurfing, veslovanie, veslovanie vnútri, rafting na divokej vode, triatlon, silové cvičenie, kardio, vonkajšie kardio, lyžovanie, beh na lyžiach, skialpinizmus, snowboard a multisport. Prosto až neuveriteľný výber.

Výborné je, že si v hodinkách môžete vytvoriť tréningový plán, a to dokonca až na štyri týždne dopredu. Tréningové plány pritom možno vytvárať na beh, cyklistiku, plávanie a posilňovanie. Svojho trénera tak nosíte stále na zápästí.

Súčasťou hodiniek sú aj mapy celého sveta, v tomto prípade vo formáte Landscape a Topo, prípadne ich kombinácia; pohyb v mapách je naozaj rýchly a vďaka dotykovému displeju aj mimoriadne jednoduchý. Len teda zatiaľ chýbajú popisky ulíc a významných bodov,” dopĺňa Dávid Jílek.

Presnosť GPS je vďaka niekoľkým integrovaným prijímačom GPS signálu skvelá, hodinky podporujú simultánne všetkých päť hlavných typov satelitov: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS a Beidou. Navyše disponujú funkciou Dual Frequency na komunikáciu so satelitmi.

“Ak majú hodinky nejaké nedostatky, tak len minimálne a to z hľadiska softwaru a podpory tretích strán, ale vzhľadom na ich hardware výbavu verím, že to všetko dorieši následná aktualizácia. Hodinky sú spoľahlivé, zmerajú všetko to, čo potrebujem – a ešte aj dobre vyzerajú,” uzatvára Dávid Jílek.


Foto: Raven Sport / Coros
Text: Running / RELAX

1/1
Zavrieť reklamu