Nela Gogová: Som vandrák telom i dušou

13. augusta 2022

Uprednostňuje aktívnu dovolenku v horách pred vylihovaním na pláži, rada sa túla Slovenskom a najradšej spáva pod širákom. Ak chcete spoznať najkrajšie miesta na turistiku, mali by ste sledovať instagramový profil Nelly (nellyy.go).

Gemerčanka Nela Gogová má vášeň pre hory zakódovanú vo svojej DNA.

Už ste sa vrátili zo Švajčiarska?

Áno. A už teraz mi chýbajú život na cestách, rozmanitosť dní, ktoré trávime vždy na inom mieste, no predovšetkým čaro nocí pod holým nebom. Švajčiarsko nám učarovalo už pred tromi rokmi, keď sme tam boli s priateľom na prvom spoločnom roadtripe. Tento rok sme si chceli oprášiť spomienky a pridať k nim ďalšie.

Koľko času ste strávili v horách?

Prvé štyri dni sme robili jednodenné výlety do hôr z nášho Airbnb a potom sme takmer týždeň strávili vonku a v aute pri presunoch. A to„vonku“ myslím doslovne. Jedli sme vonku, kúpali sme sa vonku, oddychovali sme vonku, spali sme vonku (až na jednu noc strávenú v horskej chate).

Aký dojem na vás urobilo Švajčiarsko?

Prešli sme medzi turistami najpopulárnejšiu oblasť Berner Oberland, kde sa nachádzajú tie najmagickejšie miesta – od mohutných ľadovcov cez epické pohoria, obrovské vodopády, divoké rieky, nádherné jazerá s priezračnou vodou až po malebné dedinky či historické pamiatky. Nevynechali sme ani Appenzell, oblasť s atmosférou autentického Švajčiarska.

Instagram will load in the frontend.

Človek sa v tejto krajine cíti naozaj bezpečne a vítane. Švajčiari sú veľmi milí a priateľskí ľudia, ktorí sa k prírode správajú s úctou, neznečisťujú a neničia ju. Majú perfektné cesty a každý jazdí podľa predpisov. Švajčiarsko sa stavia liberálne aj k bivakovaniu a stanovaniu v horách, nemuseli sme mať obavy, že nás v noci príde niekto pokutovať. Vrelo odporúčam pridať Švajčiarsko na každý cestovateľský bucket list. A hoci je to drahá krajina, určite sa dá cestovať aj low-cost.

Ste vášnivá turistka. Znamená to, že vás neuvidíme len tak vylihovať pri mori?

More mám veľmi rada, ale ak by som mala ísť k vode, tak uprednostním chladnejšie jazero obkolesené horami. Minulý rok sme z výletu v talianskych Dolomitoch zbehli dole k pobrežiu a vydržali sme tam presne jeden deň. Pri cestovaní berieme ohľad predovšetkým na psíka a v letnom období mu, rovnako ako nám, najviac prospieva chladnejší horský vzduch. Nie každá pláž je dog friendly. Ak by sme sa opäť vydali k moru, tak asi len na jar alebo na jeseň.

Potom musí byť pravda, že sa venujete otužovaniu. Ako ste sa k nemu dostali?

Vďaka kamarátovi – pozdravujem, Feri! Jedného chladného jesenného dňa sme sa šli okúpať a už mi to ostalo. Otužovanie sa počas posledných troch rokov stalo jednou z mojich najobľúbenejších zimných aktivít. Je to jednoznačne najlepší spôsob, ako si posilniť imunitu. Zdravie je najväčšou motiváciou pri otužovaní.

Pre Nelu je najväčšou motiváciou pri otužovaní práve zdravie. Foto: archív Nely Gogovej.

Kto vo vás zapálil vášeň pre hory?

Jednoznačne to mám po ocovi, bol to vandrák telom i dušou. Odmalička ma s mamou a našou vandráckou partiou brávali na rôzne výlety do prírody, i na dlhšie prechody s prespávaním pod holým nebom. Zima či leto, spalo sa vždy vonku, žiadne hotely, premakané funkčné oblečenie, vymoženosti dnešného outdoor sveta. Pletený svetrík a ponožky od babky, stokilový vojenský spacák a ide sa. Som nesmierne vďačná za to, že ma naši od mala viedli k úprimnej láske k prírode, turistike a cestovaniu.

Keď otec zomrel, pár rokov som sa hľadala. Bola som vtedy viac futbalistka ako turistka, ale vášeň pre hory veľmi rýchlo opäť vzplanula a teraz viem, že ma už nikdy neopustí.

1/3
Zavrieť reklamu