Kráľovné púšte

16. augusta 2022

Ťavy sú v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, ale s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v púšti.

Vydržia bez vody dlhé týždne, nezaskočí ich ani piesočná búrka. Ich mlieko je výživnejšie ako kravské a využitie existuje dokonca aj pre ich trus. Ak vás tieto vety zaujali, v nasledujúcich riadkoch sa o ťavách dozviete mnoho ďalších zaujímavostí.

Ťavy s ľuďmi koexistujú už po tisícročia, no presné obdobie, kedy ich človek domestifikoval, je stále predmetom sporov. Pokiaľ ide o ťavy jednohrbé, z dostupných informácií vieme, že to mohlo byť v rozmedzí 3 000 až 1 000 rokov pred našim letopočtom a predpokladá sa, že sa tak stalo na území južnej Arábie. Ťavy dvojhrbé človek skrotil pravdepodobne 2 500 rokov p. n. l v stredoázijskej oblasti, pravdepodobne niekde na území dnešného Iránu. Tak či onak, tieto zaujímavé tvory robia človeku neoceniteľnú spoločnosť už 5 000 rokov, a to nielen v nehostinných oblastiach našej planéty. Dôkazy o spolužití, ktoré už trvá celé generácie, nájdeme na mnohých miestach.

Divé ťavy dvojhrbé sú ohrozeným druhom a žijú už len v prírodných rezerváciách a národných parkoch Číny a Mongolska.

Čeľaď ťavovité

Na úvod je dôležité zorientovať sa v ťavách ako v živočíšnom druhu. Vedeli ste, že do čeľade ťavovitých patria okrem samotných tiav aj lamy a alpaky? My v BUBO navštevujeme všetky vyznačené miesta a či už ide o ťavy, lamy alebo alpaky, na našich zájazdoch ich uvidíte naživo.

Grafika zároveň znázorňuje štáty, kde sa možno stretnúť s ktorými druhmi. BUBO navštevuje tieto miesta, či ide o ťavy, lamy alebo alpaky – a na ich zájazdoch ich uvidíte naživo. Foto: Peepsburgh.com.

Ťavy jednohrbé (Camelus dromedarius)

alebo dromedáre, ako sa im tiež zvykne hovoriť, žijú dnes už výlučne v zajatí, v domestikovanej forme. Ak by ste nejaké voľne žijúce stretli v prírode, sú to ťavy, ktoré ušli zo zajatia, prípadne ich potomkovia. Narazíte na ne napríklad v Austrálii, kam ich objavitelia priviezli v 18. a 19. storočí, avšak aj v tomto prípade ide o jedince, ktoré ušli z fariem a dnes už majú svoje „zdivočelé“ potomstvo.

Ťava pri napájadle v Sudáne. Foto: Marek Melúch / BUBO.

Ťavy dvojhrbé (Camelus ferus)

môžeme ešte vidieť aj v divej forme, no aktuálne je ich populácia iba približne 1 000 kusov a nachádzajú sa už len v prírodných rezerváciách a národných parkoch. Veľká väčšina divo žijúcich tiav dvojhrbých žije v Číne v Národnom parku tiav divých Lop Nur v provincii Xingjiang, ktorý bol zriadený v roku 1986 práve v snahe ochrániť tento ohrozený druh. Menšie skupinky obývajú ďalšie rezervácie v Číne, Mongolsku, výnimočne môžu migrovať k hraniciam Kirgizska, Tadžikistanu či Kazachstanu.

Ťaví úsmev vďaka predelenej vrchnej pere pôsobí veľmi milo. Foto: Martin Ferenčík / BUBO.

Viac informácií nájdete na www.bubo.sk.


Text: Dominika Szalmová

Foto: Martin Ferenčík, Marek Melúch

1/1
Vaše reakcie
Zavrieť reklamu