Vládkyne oceánov

16. augusta 2022

Púštne tvory sú fascinujúce suchozemské zvieratá. Ale, čo hovoríte na ich úplný protiklad, cicavce žijúce v obrovských oceánoch?

Jedným z nich sú napríklad veľryby, delfíny či kosatky. Rozmýšľali ste už nad tým, kde tieto majestátne tvory pozorovať? Môžete sa tam vydať s Bubom.

Moria a oceány ľudí fascinovali už od pradávna a kým kedysi vzbudzovali strach z neznámeho, dnes sa situácia otočila a mnohí milujú pocit vyraziť na more. Ak si k tomu pripočítame možnosť sledovať fascinujúce veľryby vo svojom prirodzenom prostredí, dostaneme unikátne zážitky, na ktoré spomíname celý život. Kam sa oplatí v Európe aj vo svete vybrať za pozorovaním veľrýb? Poďte s nami na tie najdokonalejšie miesta.

Kaikoura, Nový Zéland

Ak má Island svoj Húsavík, Nový Zéland má svoju Kaikouru, v týchto končinách známu ako hlavné mesto veľrýb. Kaikoura leží v krásnej prírode, je to zátoka ako vystrihnutá z rozprávok, ktorej kulisu tvorí pásmo zasnežených hôr. Toto miesto si zamilujete ešte predtým, než sa vydáte hľadať veľryby.

Novozélandská Kaikoura má vo svete povesť jedného z najlepších miest na pozorovanie vorvaňa tuponosého. Veľryba dosahuje dĺžku okolo 15 metrov a preslávila ju hlavná úloha v knihe Moby Dick od Hermana Melvilla. Tu v Kaikoure ho môžete pozorovať počas celého roka, ale ak sa sem vydáte v období od decembra do marca, zvýšite svoju šancu na stretnutie s kosatkami.

V júni a júli sa v Kaikoure objavujú aj obrovské vráskavce dlhoplutvé, ktoré sa radi predvádzajú výskokmi z vody. Veľryby si toto miesto obľúbili vďaka bohatému podmorskému životu. V týchto vodách nachádzajú množstvo živín.

Veľrybí zabijaci

Čierno-biele kosatky obrovské vyzerajú ako podmorský príbuzní pandy veľkej. A neverili by ste, ale máme s nimi veľa spoločného, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Kosatky sú veľmi inteligentné, dožívajú sa vysokého veku a žijú sociálnym životom. Často sa nazývajú veľryby, aj keď k nim v skutočnosti nepatria. Krásny tvor je najväčším členom čeľade delfínovitých. Predpokladá sa, že nesprávne zaradenie pochádza od námorníkov, ktorí videli divoké kosatky loviť veľké morské živočíchy a nazvali ich „veľrybími zabijakmi“.

Dnes poznáme najmenej päť rôznych typov kosatiek, ktoré žijú v Južnom oceáne okolo Antarktídy a v Tichom oceáne. Nelíšia sa iba v území, ktoré obývajú. Majú aj odlišný spôsob lovu a dokonca využívajú niekoľko jazykov, ktorými sa dokážu dohovoriť.

Viac informácií nájdete na www.bubo.sk.


Text: Dominika Szalmová
Foto: isifa / Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu