Pohodlná, praktická aj štýlová. Ako na domácu pracovňu?

22. augusta 2022

Chystáte sa na premenu, vylepšenie alebo rovno zariaďovanie novej pracovne či pracovného kúta? Tu je pár praktických tipov aj trochu inšpirácie.

Základom je síce pracovný stôl, no kľúčovým prvkom pre vaše pohodlie a zdravie je stolička. Pri výbere stoličky k pracovnému stolu vychádzajte z toho, koľko času na nej trávite. Pokiaľ pracujete z domu trvalo, potom investujte do plnohodnotnej kancelárskej stoličky. Tá by mala byť otočná, ideálne aj s kolieskami, mať nastaviteľnú výšku sedadla, polohovateľnú, alebo aspoň pružnú chrbtovú opierku a najlepšie aj podrúčky. Len taká stolička vám poskytne správny komfort pri dlhodobom sedení za stolom.

Základom domácej kancelárie je síce pracovný stôl, no kľúčovým prvkom pre vaše pohodlie a zdravie je stolička. Foto Möbelix.

Veľkosť stola sa odvíja od miesta, ktoré máte k dispozícii, ale aj podľa toho, ako veľmi veľkú dosku k svojej práci potrebujete. Výška sa spravidla pohybuje medzi 70–75 cm, zato veľkosť pracovnej dosky je variabilná. Na prácu s notebookom vám bude stačiť stôl s hĺbkou do 60 cm a dĺžkou 80 cm, ak chcete však maximálne pohodlie, voľte hĺbku 80 cm a dĺžku 120 cm.

Pokiaľ používate na prácu rôzne dokumenty a pomôcky, vyberajte z ponuky stolov s úložným priestorom. Foto: Möbelix.

Pokiaľ používate na prácu rôzne dokumenty a pomôcky, vyberajte z ponuky stolov s úložným priestorom, doplňte stôl kontajnerom alebo rovnou skrinkou či regálom. Tam, kde potrebujete ušetriť priestor, situujte na stenu nástenné regály a police.

Náš tip: Pracujete s notebookom? Zaobstarajte si externú klávesnicu a notebook si podložte tak, aby ste mali hornú hranu displeja vo výške očí. Použite špeciálny nadstavec na stôl alebo napríklad viacero kníh či magazínov. Uľavíte tým svojej krčnej chrbtici.

Rohový písací stôl poskytuje dostatok miesta na prácu a na odkladanie vecí, ale navyše funguje ako deliaci prvok. Foto: Möbelix.

Praktickým riešením tam, kde síce nemáte vlastnú pracovňu, ale máte dostatok miesta, je rohový písací stôl. Nielen že poskytuje dostatok miesta na prácu, na odkladanie vecí, ale navyše funguje ako deliaci prvok. Opticky oddelí pracovný kút od zvyšku miestnosti. Čím jednoliatejší dizajn a svetlejší odtieň, tým vzdušnejšie bude v interiéri pôsobiť.

Náš tip: Ak je to len trošku možné, situujte pracovný kút mimo spálne. Už len preto, že počas spánku by ste v miestnosti nemali mať ideálne žiadnu elektroniku. Navyše spálňa má byť výhradne zónou oddychu. Umiestnite pracovný kút radšej do predĺženej kuchynskej linky, naplánujte ho do úložnej steny v chodbe alebo nájdite kút pri okne v obývacej izbe.

Foto: Möbelix.

V žiadnej pracovni nesmie chýbať stolná alebo nástenná polohovateľná lampa. Snažte sa, aby svojim dizajnom sedela k vami zvolenému štýlu. Futuristické modely ako vystrihnuté z vesmírnych lodí budú na industriálnom či rustikálnom stole vyzerať nevhodne. Hodí sa skôr k modernému minimalizmu.


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu