Chcete schudnúť? Najprv si určite priority

22. júla 2023

Vhodná strava, budovanie svalstva a dostatočná regenerácia sú kľúčom k úspechu. Pri snahe schudnúť by ste mali mať nasledujúce priority, presne v tomto poradí.

2. Pravidelné silové tréningy 

Vo všeobecnosti platí, že každý, kto sa chce zbaviť telesného tuku, by mal nabrať nejakú svalovú hmotu. Napriek tomu mnohí pravidelný posilňovací tréning ignorujú a venujú sa kardiu. Chyba!  

Zrýchlite potréningový metabolizmus 

Pred pár rokmi nám vedci tvrdili, že ak chceme páliť tuk, máme sa venovať dlhému, pomalému kardiu. Táto informácia však bola odpoveďou na zle položenú otázku. Ak chcete schudnúť, musí vás zaujímať, koľko kalórií spálite za 24 hodín, nielen počas tréningu. Krátke, vysokointenzívne posilňovacie tréningy majú výhodu v tom, že zvýšené množstvo kalórií pálite aj po tréningu.  

Budujte svaly  

Hoci väčšine ľudí je jasné, že silový tréning je dôležitý na budovanie svalov a zlepšovanie silového výkonu, pri otázke chudnutia je často opomínaný. Lenže keď je vaším cieľom redukcia tuku, logicky potrebujete páliť čo najviac kalórií. Problémom je, že keď sa budete venovať kardiu, čím viac budete trénovať, tým v ňom budete lepší, čo zároveň znamená, že telo bude vedieť hospodárnejšie narábať s energiou. Inými slovami – budete páliť menej kalórií.

Behajte, bicyklujte, hrajte tenis či volejbal, ale aspoň trikrát týždenne hodinu posilňujte. Foto: Shutterstock.

Naopak, čím viac budete posilňovať, tým ťažšie závažia budete schopní zdvíhať, takže telo neupadne do energetického stereotypu. Samozrejme, neznamená to, že ak milujete beh alebo cyklistiku, máte s nimi okamžite prestať. Behajte, bicyklujte, hrajte tenis či volejbal, ale aspoň trikrát týždenne hodinu posilňujte.

Okrem pozitívneho vplyvu na vašu hmotnosť a obvod pása a zadku vám posilňovací tréning prinesie viac sily a s rastúcou silou budete rýchlejší a výkonnejší aj v kardio oblasti. 

Vyberajte si komplexné a náročné cviky 

Ak nezačnete cvičiť v posilke s trénerom, ktorý vám vytvorí zostavu na mieru, čo vrelo odporúčame najmä na začiatku, zostavte si tréningový plán. Svoj tréning zameriavajte tak, aby ste nenamáhali tú istú oblasť v dňoch idúcich po sebe. Plánujte ho tak, aby ste striedali náročné tréningy s jednoduchšími, jednu svalovú skupinu s druhou a podobne.

Najlepšie cviky na redukciu telesného tuku sú tie, pri ktorých si dáte pekne do tela a zapájajú čo najviac svalových skupín. Komplexné pohyby, ako sú napríklad drepy, výpady, mŕtve ťahy, kombinujte s cvičením na strojoch a cvikmi s kettlebellom a činkami. Nebojte sa do plánu zaradiť ani medicinbal, fitloptu a pružné gumy na cvičenie. Hlavne sa nebojte vyššej hmotnosti závažia. Ani po pol roku cvičenia z posilňovne neodídete ako Rambo, to vám nehrozí.  

2/3
Zavrieť reklamu