Deväť dôvodov, prečo pravidelne čítať

26. októbra 2023
Čítanie knihy pri otvorenom okne

Kedy ste naposledy chytili do ruky knihu a poriadne sa do nej začítali? Áno, rátajú sa aj audioknihy alebo knihy v elektronických čítačkách. Mnohí vnímajú čítanie kníh, hlavne románov či inej fikcie, ako stratu času.

Pravdou však je, že čítanie kníh má pre nás okrem nadšenia pre príbeh aj celú škálu mentálnych prínosov. V tomto článku sme pre vás spísali deväť z nich. Na jeho konci nájdete aj naše tipy na desať klasických románov, ktoré by mal počas svojho života prečítať každý.

1. Mentálny tréning 

Keď sa budete neustále vystavovať mentálnej stimulácii, môžete spomaliť rozvoj Alzheimerovej choroby i demencie. Keď budete udržiavať mozog aktívny, neprídete o svoje schopnosti – funguje to rovnako ako v prípade akýchkoľvek iných svalov v tele. Aby riadne fungovali, musia trénovať. Okrem čítania pomáha aj skladanie puzzle a hranie stolných hier, napríklad šachu.  

2. Menej stresu 

Nech už máte v práci, vzťahoch alebo ďalších sférach života stresu koľkokoľvek, keď sa začítate do dobrého príbehu, všetko sa aspoň na chvíľku vyparí. Dobre napísaný román vás môže preniesť do iného sveta, času, medzi iných ľudí, doslova do iného života.

Odpúta vás od bežných starostí a bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili, začnú vaše svaly povoľovať, uvoľníte sa fyzicky a neskôr aj mentálne.  

Čítanie kníh má pre nás okrem nadšenia pre príbeh aj celú škálu mentálnych prínosov. Foto: Shutterstock.

3. Lepšia pamäť 

Keď sa pustíte do čítania, musíte si hlavne na začiatku knihy pamätať „kto je kto“, ideálne takmer všetko to, čo sa o postavách dozviete vrátane ich pôvodu, záľub, osobnosti a ambícií. Aby ste knihe riadne rozumeli, musíte si tiež v hlave držať aj vedľajšie dejové línie a menšie zápletky. Mozog teda pri čítaní precvičuje pamäť.

Každá nová spomienka dokáže vytvoriť nové nervové dráhy a posilniť tie staré, čo napomáha predovšetkým tréningu krátkodobej pamäte. Ako málo stačí, aby sme si pamätali, kam sme položili kľúče… 

Už šesť nerušených minút čítania dokáže spomaliť srdcový pulz a uvoľniť napäté svaly. 

1/4
Zavrieť reklamu