Deväť dôvodov, prečo pravidelne čítať

26. októbra 2023
Čítanie knihy pri otvorenom okne

Kedy ste naposledy chytili do ruky knihu a poriadne sa do nej začítali? Áno, rátajú sa aj audioknihy alebo knihy v elektronických čítačkách. Mnohí vnímajú čítanie kníh, hlavne románov či inej fikcie, ako stratu času.

4. Nové analytické schopnosti 

Už sa vám stalo, že ste sa niekedy začítali do skvelého mysteriózneho románu a záhadu ste vyriešili skôr, než sa kniha skončila? Ak áno, potom ste využili svoje kritické a analytické schopnosti, mysleli ste sami za seba, vyskladali ste si obrázok z toho, čo vám v priebehu príbehu autor poskytol, a na pointu ste prišli sami.

Nabudúce teda nemusíte spochybňovať schopnosti autora, ale tešiť sa, že dokážete kriticky myslieť a prepájať získané informácie. Analytiku trénujeme, aj keď sa s niekým o knihe bavíme – hodnotíme, aká bola, na akej úrovni bol príbeh či jazyk, či sa jednotlivé postavy vyvíjali a vôbec všetko, čo nás na knihe nadchlo či sklamalo.  

5. Lepšia koncentrácia 

V dnešnom svete plnom internetu všade, kam sa pozriete, sa obvykle sústredíte na viacero vecí naraz – akoby mala vaša hlava naraz otvorených niekoľko záložiek. Ale neurovedci už vedia, že multitasking nie je tou správnou cestou. Naopak, môže dokonca viesť k poruchám pozornosti, zvyšovaniu stresu a nižšej produktivite. Keď sa začítate do knihy, sústredíte sa na jedinú vec – príbeh.

Zvyšok sveta akoby na tú chvíľu neexistoval. Ponoríte sa do deja a doslova ho nasávate. Ak sa vám podarí čítať 15 – 20 minút pred prácou (napríklad cestou vo vlaku/električke/autobuse), budete prekvapení, o koľko sústredenejší budete, keď do nej prídete.   

6. Nové pisateľské schopnosti 

Ide to skrátka ruka v ruke – ak veľa čítate, budete mať bohatšiu slovnú zásobu, budete sa lepšie vyjadrovať a kvalitnejšie písať. Pri čítaní neustále sledujete používanie slov, vetnú skladbu, kadenciu, plynulosť prejavu autora aj jeho štýl a niečo z toho sa vždy nalepí aj na vás.

Presne ako keď sa maliar nechá ovplyvniť dielom, na ktoré sa díva, alebo hudobník skladbou, ktorú kedysi počul.  

Ak veľa čítate, budete mať bohatšiu slovnú zásobu, budete sa lepšie vyjadrovať a kvalitnejšie písať. Foto: Shutterstock.
2/4
Zavrieť reklamu