Päť najčastejších mýtov o dlhovekosti

4. septembra 2022

Všetci dobre vieme, že prameň mladosti je len fantáziou. Ale vedeli ste, že okrem neho existuje mnoho ďalších mýtov o dlhom a spokojnom živote?

Mýtus č. 1 | Optimistický pohľad na svet predlžuje život 

To, že ste optimista, vám, bohužiaľ, ešte nezaručí, že sa dožijete dlhého veku. Potvrdil to aj Projekt dlhovekosti, do ktorého sa v priebehu 80 rokov zapojilo až 1 500 dobrovoľníkov. Táto štúdia ukázala, že práve tí veselí, vždy optimisticky naladení ľudia majú kratšie životy. Naopak, ľudia, ktorí sú typovo skôr usadenejší a rozvážnejší, sa dožívajú vyššieho veku.

Bezstarostní a veselí ľudia, ktorí sa držia hesla: „Nakoniec všetko dobre dopadne,“ sú vekom náchylní viac riskovať svoje zdravie (napríklad častejšie vynechávajú preventívne prehliadky). Tým však nechceme povedať, že sa máte obmedzovať a kontrolovať len preto, aby ste si zaručili zopár rokov života navyše. Napríklad smiech je naozaj liek. Jeden výskum odhalil, že u dospelých, ktorí sa smejú každý deň, je nižšie riziko rozvinutia srdcovo-cievnych ochorení či mŕtvice.  

TIP: Pokúste sa nájsť rovnováhu, aby ste mali zo života pôžitok, no svoje zdravie berte vážne.  

Mýtus č. 2 | Ťažká práca vás predčasne dostane do hrobu 

Jedna zo štúdií Projektu dlhovekosti tento mýtus vyvracia. Dokázala, že u ťažko pracujúcich ľudí je riziko predčasnej smrti o 20 až 30 percent nižšie. Ak vám práca spôsobuje stres, ktorý si prenášate domov, je to, samozrejme, zlé aj pre vaše zdravie. Avšak sociálna angažovanosť a mentálna stimulácia vám v skutočnosti prinášajú úžitok.

Iná, až 18 rokov trvajúca štúdia, preukázala, že u zdravých ľudí, ktorí pred nástupom na dôchodok pracovali o rok dlhšie ako iní, bolo riziko smrti o 11 percent nižšie. V skutočnosti však nejde o námahu, ale o to mať cieľ alebo poslanie, ktoré „predlžuje“ život. Cieľ sa dá nájsť v každej aktivite alebo práci, ktorej sa venujete, či už je to dobrovoľníctvo, pomoc s deťmi či vnúčatami alebo spoločensky prospešná aktivita.  

TIP: Čo najdlhšie si udržte pocit, že ste pre spoločnosť dôležití a užitoční aj pre druhých.   

Cieľ sa dá nájsť v každej aktivite alebo práci, ktorej sa venujete, či už je to dobrovoľníctvo, pomoc s deťmi či vnúčatami alebo spoločensky prospešná aktivita. Foto: Shutterstock.

Mýtus č. 3 | Ak sa členovia vašej rodiny nedožívajú vysokého veku, pravdepodobne to tak dopadne aj s vami 

Genetika sa na dlhovekosti podieľa iba z veľmi malej časti. Samozrejme, že DNA je dôležitá, napríklad ak sa aspoň jeden z vašich rodičov dožil 70-tky, vaše šance na dlhý život stúpajú. Ale životný štýl a prostredie, v ktorom žijete, určuje, ako sa vaše gény prejavia, a zohráva oveľa väčšiu úlohu.

Skupina vedcov, ktorá študovala vzorku vyše 123-tisíc ľudí, zistila, že život výrazne predlžuje najmä týchto päť životných návykov: udržiavanie si zdravej a konštantnej hmotnosti, žiadne fajčenie, pravidelné cvičenie, zdravé stravovanie a pitie alkoholu s mierou. Rovnako dôležitými faktormi sú kvalitná zdravotná starostlivosť, čisté ovzdušie a voda.  

TIP: Lekár by mal aj napriek vášmu zdravému životnému štýlu vedieť o chorobách, ktoré sa vyskytujú vo vašej rodine. Môže vám urobiť vyšetrenia, ktoré včas odhalia alebo znížia riziko ich prípadného prepuknutia.  

Mýtus č. 4 | Starnutie je najhoršie 

Niet pochýb o tom, že niektoré aspekty starnutia nie sú práve najlepšie, ale má veľmi ďaleko od toho najhoršieho, navyše, ľudia, ktorí sa so starnutím zmieria, žijú v priemere o 7,5 roka dlhšie ako tí, čo sa ho boja. Čiastočne to môže byť spôsobené tým, že tí druhí menej často vyhľadávajú zdravotnú starostlivosť, keď sa u nich objavia zdravotné problémy. Myslia si, že jednoducho patria k starnutiu, a preto ich neriešia.

Možno si myslíte, že stuhnuté kĺby či nedostatok energie sú dôsledkami vyššieho veku, urobíte však dobre, keď v budúcnosti všetky podobné ťažkosti prediskutujete s vaším lekárom. Napríklad platí, že časom naša imunita slabne a telo môže byť vystavené väčšiemu riziku chronických zápalov a srdcových chorôb či rakoviny.

Ale keď budete jesť menej cukru, cvičiť, tráviť viac času na čerstvom vzduchu, odolávať stresu a jesť potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, môžete sa zápalovým stavom vyhnúť. 

TIP: Musíte začať veriť tomu, že môžete ovplyvniť to, ako budete starnúť.  

Keď budete jesť menej cukru, cvičiť, tráviť viac času na čerstvom vzduchu, odolávať stresu a jesť potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, môžete sa vyhnúť zápalovým stavom. Foto: Shutterstock.

Mýtus č. 5 | Je neskoro na to, aby ste sa zbavili závislostí a návykov, ako sú napríklad fajčenie či opaľovanie 

Nikdy nie je neskoro spraviť niečo pre svoje zdravie a pre pár rokov života navyše. Vezmite si napríklad fajčenie: ľudia, ktorí prestali fajčiť medzi 45. až 54. rokom života, sa dožili v priemere o šesť rokov viac než tí, ktorí fajčili aj naďalej. To isté platí aj pre tých, ktorí odmietnu členstvo v klube domasedov.

Fyzická aktivita predlžuje ľuďom život, aj keď nikdy predtým necvičili. Jedna štyri roky trvajúca štúdia potvrdila, že každodenné používanie opaľovacieho krému spomaľuje starnutie pokožky aj v strednom veku!  

TIP: Možno úplne nezmažete škodu napáchanú závislosťami či zlými návykmi z minulosti, no ich zmena je vždy len prospešná.  


TEXT: Barbora Kapustová
FOTO: isifa/shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu