Nebráňte sa chudnutiu! Najčastejšie otázky & odpovede o efektívnom spaľovaní tuku

6. septembra 2022

Ako pochopiť, oživiť a zefektívniť spaľovanie tuku? Okrem svalov a vytrvalosti musíte zapojiť aj rozum a fantáziu.

4. Môžem sa po tréningu najesť?  

Po tréningu je vlastne najlepší čas dopriať si hlavné jedlo dňa. Je to preto, že ste cvičením do značnej miery zredukovali energetické zásoby vášho tela, a jedlo môže pomôcť pri jeho regenerácii. Plus, po tréningu je väčšia šanca, že prijaté kalórie budú využité na stavbu svalov, a neuložia sa ako tukové zásoby.

A ak sa chcete vyhnúť nekontrolovateľnému návalu potréningového „hlaďáku“, naservírujte si tuhé jedlá, ktoré sú sýtejšie ako tekutiny, pričom bielkoviny sú najsýtejšie. Mäso skombinujte so sacharidmi bohatými na vlákninu, ako je napríklad fazuľa, ryža a množstvo zeleniny, čím dostanete extra sýte, nutrične veľmi bohaté jedlo. 

Po tréningu je vlastne najlepší čas dopriať si hlavné jedlo dňa. Foto: Shutterstock.

5. Naozaj musím počítať kalórie? 

Zmyslom počítania kalórií je, aby ste boli dôslední a držali sa stravovacieho plánu, ktorý vám pomôže zbaviť sa prebytočných kíl. Neznamená to však, že výsledky sa bez toho nedostavia. Dôležité je, aby ste premýšľali nad svojím jedálničkom a vyberali si potraviny, ktoré vaše telo využije.

Na vašom stole by nemali chýbať bielkoviny, ovocie, zelenina a vláknina. Takýchto jedál budete môcť jesť viac a uvidíte, že sa budete cítiť sýto bez toho, aby ste priberali. Budete jesť lepšie a zároveň chudnúť aj bez kalorickej kalkulačky. No neznie to parádne? Znie, lenže kým nezískate prehľad o tom, koľko kalórií prijímate, zapisujte si všetko, čo zjete. Ak dlhodobo nechudnete, môže to byť spôsobené práve tým, že nie ste v kalorickom deficite, pretože netušíte, koľko kalórií denne prijímate. 

Ak si do kalorických tabuliek nezapisujete všetko, čo zjete klamete len sami seba. Kalórie, ktoré skonzumujete „len“ ochutnávaním, dojedaním po deťoch a z čokolády zjedenej tajne, sa tiež počítajú.   

6. Pomáha, keď budem jesť menšie porcie? 

Hovorí sa, že áno, ale stravovanie je otázkou osobnej preferencie. Niekomu viac vyhovuje rozdeliť si svoj denný príjem potravy na šesť menších porcií počas dňa, iný sa radšej naje len trikrát, ale dá si väčšie množstvo naraz. Nech je to tak či onak, vždy by ste si mali naplánovať stravovanie tak, aby ste neboli hladní, čo závisí od metabolizmu človeka a denného programu. Každý chtiac-nechtiac občas vyhladne. A keď budete mať na cestu z práce poruke za hrsť orechov, ľahšie sa vyhnete večerným orgiám pri chladničke počas toho, ako si budete pripravovať večeru.

Vedeli ste, že aj kalórie, ktoré skonzumujete „len“ ochutnávaním a dojedaním, sa tiež počítajú do celkového denného príjmu? Že sa priberá aj z jedla, ktoré zjete, keď vás nikto nevidí? Ak nie, teraz to už viete. Takže pozor na dojedanie po deťoch či vypitie pohára vína, kým si opečiete plátok kuracieho mäsa, a na dva plátky syra zjedené počas krájania zeleniny do šalátu. Všetko sa počíta.  

7. Mám zabudnúť na plnotučné mliečne výrobky? 

Mýtus, že s plnotučnými mliečnymi výrobkami v nákupnom vozíku neschudnete, bol populárny dlhé roky. Problematika chudnutia je, našťastie, omnoho komplexnejšia ako to, či si dáte do kávy smotanu alebo nízkotučné mlieko. Na „fat-free“ potravinách je založená široká časť moderného potravinového priemyslu, ktorá podporuje klam, že si ich stačí kúpiť, a budete štíhli ako prútik.

Vedzte, že si môžete dopriať tučné syry alebo smotanové jogurty, ak máte na ne chuť. Dôležitá je ale striedmosť. Je pravda, že plnotučné mliečne produkty sú kalorické, nebudeme tvrdiť, že nie, preto si len dávajte pozor na veľkosť porcií, nie na ich pestrosť. Skonzumované množstvo si podľa údajov na obale zapíšte do kalorických tabuliek a ostatné suroviny prispôsobte podľa svojho denného stravovacieho plánu. Celkovo nie je žiaden dôvod vyhýbať sa tukom, okrem tých nasýtených a transmastných kyselín.

Väčšina tukov, ktoré skonzumujete, by mala pochádzať z minimálne upravených potravín, akými sú chudšie mäso, ryby, mliečne výrobky, zelenina, orechy, semienka a kvalitný za studena lisovaný rastlinný olej. Zabudnite na stužené margaríny, klasické vyprážané jedlá, mastný pečený bôčik a spracované mäsové výrobky, akými sú salámy. To je všetko. Neznie to zle, však?     

2/4
Zavrieť reklamu