RECEPT | Lavaš jablková žemľovka s mandľovým krémom

6. septembra 2022

Bez lepku, bez mliečnej bielkoviny, bez kysnutia, takže tým pádom aj hit-friendly? A to sa dá? Samozrejme, s Lavašom a Powerlogy je všetko možné.

Prečo je táto žemľovka zdravšia ako tradičná?

Pretože tradičnú je vo zvyku pripravovať zo starých bielych rožkov, prípadne z vianočky. Obe tieto alternatívy sú však kysnuté, obsahujú lepok a v prípade vianočky aj mliečnu bielkovinu, čo mnohým alergikom spôsobuje ťažkosti. Okrem toho biele, kysnuté pečivo nie je najlepšou voľbou ani pre zdravého človeka. Zato ľahučký lavaš chlebík je nekysnutý, bezmliečny a v tomto prípade aj bezlepkový, takže táto žemľovka je vhodná takmer pre každého.

Prečo pri tomto recepte nemusíte robiť kompromis v chuti?

Napriek viditeľným rozdielom v ingredienciách sa lavaš žemľovka chuťovo náramne podobá na tú tradičnú, ktorú sme poznali od našich starých mám či zo školskej jedálne. Že ste ju tam nemali radi? Vyskúšajte túto, či vám ju pripomína, alebo si ju na staré kolená zamilujete rovnako ako my.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Z lavašu si vyrežeme 8 kruhov podľa vašej zapekacej formy alebo väčšie štvorce, ak by ste robili koláčik v celku v hranatej forme.
  2. Vajíčko, mlieko, cukor a škoricu vyšľaháme vidličkou. V tejto zmesi budeme po jednom obaľovať každý jeden lavaš kruh.
  3. Spodok zapekacej misky si vytrieme troškou ghee a uložíme prvý plát. Natrieme naň mandľový krém a posypeme nastrúhaným jablkom.
  4. Potom uložíme druhý plát, natrieme zase krém a zase posypeme jablkom a tak isto aj tretí plát (tam môžeme jablko ešte trošku posypať cukrom).
  5. Na vrch pojde už iba namočený plát, ale nenatierame naňho nič iba ho posypeme kokosovým cukrom.
  6. Takto pripravíme 2 malé zapekacie misky a vložíme ich do vyhriatej rúry na 190°C. Pečieme kým vrch nebude zlatohnedý, chrumkavý (cca 15 minút). Závisí aj od rúry.
  7. Hotovú žemľovku ešte môžeme preliať krémom – mandľovým alebo napr. pistáciovým a posypať mandľovými lupienkami.

Text: Powerlogy
Foto: Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu