Seriál: Naštartujte svoju imunitu 1/3

9. septembra 2022

Zázvor je sám o sebe zázrakom prírody, no spolu s vitamínom C z citrónov a spol. dokáže naštartovať náš imunitný systém a nahradiť väčšinu liekov z lekárne. Čo vedeli už naše staré mamy, je teraz vedecky dokázané.

Týmito receptmi predídete vírusovým ochoreniam – prechladnutiu či chrípke – a ak vás predsa len dostanú, výrazne zmiernia ich príznaky! 

Ako to funguje v prípade baktérií, ktoré sa do nášho tela dostávajú ústami, vedci zistili len nedávno. Naše sliny bežne obsahujú imunitné bunky a rôzne antimikrobiálne molekuly, ako je napríklad enzým B. lysozym. Tieto molekuly sú dôležité na udržanie zdravých zubov a ďasien.

Sliny sú prvou baštou, ktorú musia mikróby zdolať, aby prenikli do nášho tela. Zloženie slín celkom logicky môžeme ovplyvniť tým, čo prijímame. Inými slovami: rôzne potraviny menia aj ich príslušné proteínové zloženie – k lepšiemu alebo horšiemu. 

Len dve potraviny však dokázali v experimente aktivovať molekulárny obranný systém v slinách: kyselina citrónová a gingerol, látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v čerstvom zázvore, a to do takej miery, že to ohromilo aj samotných výskumníkov. Zázvorová zložka 6-gingerol strojnásobila množstvo antimikrobiálneho a fungicídneho hypotiokyanátu v slinách a molekulárny lyzozym, ktorý ničí bunkové steny inváznych baktérií, bol kyselinou citrónovou zvýšený desaťnásobne! To stačí na prakticky úplné zastavenie rastu baktérií v ústach. 

Viac ako 100 organických látok posilňuje našu obranyschopnosť 

Táto nová prevratná štúdia spája množstvo zistení, ktoré robia zo zázvoru a citrusových plodov neprekonateľné samoliečebné látky pre celé telo. Zázvor, najzdravší koreň na svete, je bohatý na éterické oleje a štipľavé látky gingeroly a soaoly, ktoré stimulujú krvný obeh a sťažujú patogénom usádzanie na slizniciach.

V akútnych prípadoch je vhodný najmä na liečbu kašľa, nádchy a bronchitídy vďaka svojim analgetickým a protizápalovým účinkom, ako aj antidepresívnym siliciam. V citrusových plodoch sa dohromady nachádza až sto organických látok, ktoré spoločne vytvárajú antioxidačný účinok, posilňujú imunitný systém a dokonca chránia pred rakovinou. 

Len dve potraviny dokázali v experimente aktivovať molekulárny obranný systém v slinách: kyselina citrónová a gingerol, látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v čerstvom zázvore. Foto: Shutterstock.

Štúdia ukázala, že pomaranče sú najzdravšie, keď sú čerstvo odšťavené. Rozkladom rastlinných vlákien má telo k dispozícii štyrikrát viac protizápalových biolátok – trochu ako keď si ošúpete pomaranč a potom ho po kúskoch zjete. Citróny sú známe svojou vysokou hladinou vitamínu C. S 50 miligramami na 100 gramov pokryjete polovicu dennej potreby.

Antibakteriálny a mierne diuretický účinok citrónu podporuje aj lymfatický systém, takže choroboplodné zárodky a iné škodliviny sa z organizmu vyplavia rýchlejšie. A keďže citróny pôsobia v našom tele zásadito, účinkujú aj proti prekysľovaniu a zbavujú nás tak prípadných spúšťačov zápalov. 

Na ďalšej stránke nájdete viacero užitočných receptov, ktoré pripravia vašu imunitu na zimu.

1/2
Zavrieť reklamu