Seriál: Naštartujte svoju imunitu 1/3

9. septembra 2022

Zázvor je sám o sebe zázrakom prírody, no spolu s vitamínom C z citrónov a spol. dokáže naštartovať náš imunitný systém a nahradiť väčšinu liekov z lekárne. Čo vedeli už naše staré mamy, je teraz vedecky dokázané.

Prvá pomoc z kuchyne

1. Zázvorovo-citrónová infúzia: Poradí si s horúčkou 

Potrebujeme: Šťavu z 1/2 citróna, jemne nasekaný kúsok zázvoru, 200 ml teplej vody 

Príprava: Citrón a zázvor dáme do šálky a zalejeme teplou vodou. Necháme lúhovať 5 minút a pijeme najmenej trikrát denne. 

Účinky: Zázvor obsahuje veľa horkých látok, ktoré stimulujú potenie a pomáhajú znižovať teplotu. Aktívne zložky v citrónovej šťave urýchľujú odstraňovanie toxínov, majú dezinfekčný a antiseptický účinok. Dôležité je, aby voda nebola vriaca, ale iba teplá, aby sa z citróna zachovalo čo najviac vitamínu C. Citrónovú šťavu je najlepšie pridať ako poslednú. 

2. Nápoj proti bolesti hlavy: Paracetamol z prírody 

Potrebujeme: 200 g čerstvého zázvoru, 2 citróny, 3 stonky citrónovej trávy, 2 l vody, 2 klinčeky, 1/2 z celej škorice 

Príprava: Korenie opražíme v hrnci na strednom plameni, kým nezavonia. Zľahka nadrobíme škoricu a pridáme vodu. Všetko necháme podusiť pri strednej teplote zhruba 15 minút. V mixéri rozmixujeme zázvor a citrónovú trávu s trochou vody. Potom hrniec odstavíme a pridáme zázvorovo-citrónovú pastu, vmiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť. Podľa chuti pridáme med. 

Účinky: Zázvor dokáže aj v malom množstve uľaviť od bolesti a zápalu podobne ako voľnopredajné lieky proti bolesti. Citrónová šťava dokáže dať do poriadku narušenú acidobázickú rovnováhu.  

3. Medovo-zázvorovo-grapefruitová kúra: Pri prvých príznakoch nachladnutia  

Potrebujeme: 3 kúsky zázvoru o veľkosti palca, 3 lyžice medu, 1 grapefruit, 1 l vody   

Príprava: Zázvor narežeme na prúžky a 20 minút povaríme v litri vody, tú potom scedíme a necháme vychladnúť asi na 40 stupňov C. Pridáme med a šťavu z čerstvo vylisovaného grapefruitu. Tekutinu nalejeme do termosky a pijeme v malých dávkach počas dňa.  

Účinky: Zázvor má protizápalové účinky a je vhodný najmä na liečbu kašľa, nádchy a bronchitídy. Med má tiež antibakteriálny účinok. Grapefruit telu dodá vitamíny C a B. Jemne horkasté plody s ružovočervenou dužinou obsahujú aj látku, ktorá pri prechladnutí pomáha odpuchnúť nosovej sliznici. 


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

2/2
Zavrieť reklamu