Tipy, ako za malý rozpočet vylepšiť nájom alebo študentské bývanie

12. septembra 2022

Ak bývate v nájme, najskôr sa vám nechce púšťať do drahej rekonštrukcie cudzieho majetku. Veľakrát to ani nejde. Čo tak vyskúšať nasledujúce tipy, ktoré vám pomôžu bývanie zútulniť a prispôsobiť ho svojmu vkusu?

Nemajte obavy, nebude to stáť veľa, takže ich ocenia aj obyvatelia študentského bývania.

Držte sa hesla, že kúzlo tkvie v detailoch. Bežné neosobné vybavenie nájmu či študentskej izby v zdieľanom byte si môžete prispôsobiť pomocou doplnkov a dekorácií. Výhodou je, že až sa budete sťahovať, väčšinu z nich jednoducho zbalíte a vezmete so sebou. Zvoľte si štýl, ktorý vás baví a zároveň nebude v danom priestore pôsobiť ako päsť na oko. Môžete tak vniesť do fádneho interiéru aj výrazné farby.

Textilné doplnky

Pevné podlahy zútulnite kusovými kobercami. Momentálne sú veľmi trendy kúsky z prírodných materiálov v boho štýle. Súkromie i elegantný dojem docielite tými správnymi závesmi. Ideálne v neutrálnych tónoch, alebo ich zlaďte s ďalším bytovým textilom, ako sú dekoračné vankúšiky alebo plédy.

Súkromie i elegantný dojem docielite tými správnymi závesmi. Foto: Möbelix.

Delenie a ukladanie

Potrebujete rozdeliť miestnosť? Okrem už spomínaných závesov môžete použiť nábytkové steny, ktoré plnia hneď dvojakú funkciu. Získate tak aj úložný priestor navyše. Pokiaľ sa trápite s nedostatkom miesta na ukladanie, lacným a rýchlym riešením sú najrôznejšie úložné koše a boxy. Ak sa vám na zem nezmestia, kúpte si jednoduché police, ktoré pripevníte na stenu.

Pokiaľ sa trápite s nedostatkom miesta na ukladanie, lacným a rýchlym riešením sú najrôznejšie úložné koše a boxy. Foto: Möbelix.

Chýba vám v byte či izbe šatňa? Vstavané skrine sú drahé, ale praktické šatníkové regály spravidla zoženiete za pár desiatok eur, prípadne štendre. Ak nie ste práve majstrami v udržiavaní poriadku, môžete ich zakryť. Čím? No predsa opäť pomocou závesov!

Malý priestor

Cítite sa stiesnene? Vyrieši to plechovka farby a zrkadlo. Natrite tmavé steny svetlým odtieňom, najviac svetla odráža samozrejme biela. Majte to na pamäti!

Cítite sa stiesnene? Vyrieši to plechovka farby a zrkadlo. Foto: Möbelix.

Pomôžete tomu aj natretím tmavého dreveného nábytku. Zvoľte pokojne nejakú výraznejšiu farbu, ako je svetlo ružová alebo blankytne modrá. Úzku chodbu opticky rozšíri veľké nástenné zrkadlo alebo jednotlivé zrkadlové dlaždice.

Drobná zmena, veľký efekt

Oživte priestor zaujímavou tapetou alebo obrazmi. Malej izbe sa bude hodiť drobný dekor a svetlé farby. Pokiaľ vám nevyhovuje vzhľad skrine, komody či kuchynskej linky, skúste vymeniť úchytky.

Môžete kúpiť aj nové tienidlá lampy a uvidíte, ako celý interiér razom získa inú atmosféru. Foto: Möbelix.

Môžete kúpiť aj nové tienidlá lampy a uvidíte, ako celý interiér razom získa inú atmosféru. Či už zmeníte lacné plastové za elegantné kovové, alebo nahradíte tie drevené veselými keramickými. Výber je už len na vašich preferenciách a finančných možnostiach.

Tip na záver: Nielen študenti určite ocenia sedacie vaky, z akejkoľvek miestnosti sa vďaka nim stane oáza relaxu. Vyberajte tie odolné, ktoré môžete zobrať so sebou napríklad aj na balkón.


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu