Celá pravda o prerušovanom pôste (+ kvíz)

18. septembra 2022

Kým v minulosti sa ľudia pýtali: „Čo máme jesť ?“ dnes sa zaujímajú o to, kedy nejesť. Tento stravovací prístup je čoraz populárnejší a v protiklade so zaužívaným presvedčením, že vynechávanie jedál spôsobuje zmätok v metabolizme a prírastok na hmotnosti.

Typy prerušovaného pôstu

Nie je len jeden správny spôsob. Zvážte, ktorý by najlepšie vyhovoval vašej povahe aj životnému štýlu.

Metóda 5:2

Päť dní jete normálne a nepočítate kalórie. Ďalšie dva dni môžete skonzumovať len 500 kalórií za deň. Môžete si vybrať hociktoré dni v týždni, ale je dôležité, aby medzi pôstnymi dňami bolo rozpätie 48 hodín. Ideálne je, ak sa budete „postiť“ vždy v rovnaké dni. V tieto dni sa neodporúča cvičiť.

Metóda 16:8

Môžete jesť iba počas osemhodinového okna každý deň. Väčšina ľudí si vyberie konkrétny časový rámec, ktorý dodržiavajú – napríklad od 9:00 do 17:00 hod. Je to ideálna metóda, ak máte rodinu a pripravujete teplé večere. Časť pôstu tak môžete prespať a večeru presuniete na skoršiu hodinu.

Nočný pôst

Ide o najjednoduchší prístup, ktorý je ideálny pre začiatočníkov. Je to vlastne 12-hodinový pôst. Jednoducho prestanete jesť po večeri o 19:00 hod. a vaše prvé jedlo nasledujúci deň budú raňajky o 7:00 hod.

Jedzte – prestaňte – a zasa jedzte

Ide o príležitostný 24-hodinový pôst. Pôstom si urobíte len prestávku od jedla a je na vás, kedy si ju načasujete, ale mali by ste tak urobiť raz – dva razy do týždňa. Tento spôsob stravovania je ideálne dopĺňať silovým tréningom.

Zástancovia prerušovaného pôstu tvrdia, že je kľúčom k trvalému úbytku hmotnosti, lepšiemu metabolickému zdraviu a dlhšiemu životu. Tieto slová lahodia uchu každej dietárky, ale prv než sa doň pustíte, zistite, či ste v tejto oblasti dostatočne podkuté.

V krátkom kvíze môže byť správna jedna, ale aj všetky možnosti. Držíme palce.

0%

Tak schválne, máte jasno v tom, čo je to pôst?

Prerušovaný pôst / Intermittent Fasting Shutterstock

Please select 2 correct answers

Správne! Nesprávne!

A a B sú správne. Pôst nie je hladovka, ide o obmedzenie a prispôsobenie príjmu potravy. Ak sa rozhodnete vyskúšať prerušovaný pôst, urobte to správne. Uistite sa, že váš príjem kalórií je dostatočne vysoký na to, aby ste si udržali zdravú hmotnosť, a že pochádzajú z chudých bielkovín, strukovín, zeleniny, ovocia a celých zŕn. Nenechajte sa zlákať uličkou s rýchlym občerstvením. Nedoprajte si hranolčeky a potom celý deň nehladujte. Držte sa potravín, ktoré telu poskytnú skutočnú výživu.

Pri prerušovanom pôste schudnete zo svalov i tuku. Tipnite si, v akom pomere.

Prerušovaný pôst / Intermittent Fasting Shutterstock
Správne! Nesprávne!

B. Krátkodobý pôst na rozdiel od klasickej nízkokalorickej stravy môže zrýchliť metabolizmus. Podľa štúdie spred siedmich rokov môžeme týmto spôsobom chudnúť v pomere 90 percent tukov a 10 percent svalov, na rozdiel od klasickej diéty, pri ktorej je pomer úbytku zo 75 percent tvorený tukmi a z 25 percent svalmi. Vo všetkom však treba poznať mieru. Dlhšie pôsty, ktoré trvajú tri a viac dní, môžu metabolizmus, naopak, spomaliť.

Čo znamená pomer 5:2?

Prerušovaný pôst / Intermittent Fasting Shutterstock
Správne! Nesprávne!

C. Stravovanie v režime 5:2 vám umožní jesť pravidelnú stravu päť dní v týždni a počas zvyšných dvoch dní pôstu znížiť príjem na nie viac ako 500 kalórií pre ženy na 600 kalórií pre mužov.

Prerušovaný pôst je to pravé pre vás, ak...

Prerušovaný pôst / Intermittent Fasting Shutterstock
Správne! Nesprávne!

C je správne. Prerušovaný pôst funguje najlepšie u ľudí, ktorí nemaškrtia medzi jedlami. Sú príliš zaneprázdnení a často zabúdajú pravidelne jesť. A hoci túžia po štruktúrovanom stravovacom pláne, neradi rátajú kalórie a vynechávajú skupiny jedál. Naopak, tento spôsob stravovania nie je naozaj nič pre vás, ak ste tehotné alebo dojčíte, máte cukrovku, v minulosti ste trpeli poruchami príjmu potravy alebo trpíte hypoglykémiou.

Aj prerušovaný pôst môže mať "vedľajšie" účinky. Viete aké?

Prerušovaný pôst / Intermittent Fasting Shutterstock

Please select 4 correct answers

Správne! Nesprávne!

Všetky možnosti sú správne. Počas pôstu môžete byť mrzuté, to sa nízka hladina cukru v krvi zahráva s vašou náladou. Nezabudnite preto na vyváženú stravu. Očakávajte, že počas prvých týždňov sa budete musieť vysporiadať s nižšou energiou a neovládateľnými chuťami.

Prerušovaný pôst
Výborne, všetky odpovede ste mali správne!

Gratulujeme. Máte chuť testovať svoje znalosti aj v iných oblastiach? Zistite, ako poznáte izbové rastliny, prvenstvá v podmorskom svete alebo históriu Slovenska.
Dobrý výsledok!

Máte chuť testovať svoje znalosti aj v iných oblastiach? Zistite, ako poznáte izbové rastliny, prvenstvá v podmorskom svete alebo históriu Slovenska.
Ešte si o tejto téme skúste viac naštudovať.

Máte chuť testovať svoje znalosti aj v iných oblastiach? Zistite, ako poznáte izbové rastliny, prvenstvá v podmorskom svete alebo históriu Slovenska.

Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu