Tri cesty k systematickému cvičeniu

18. septembra 2022

Odhodlávate sa začať cvičiť, ale neviete, kde nazbierať odvahu a motiváciu? V takom prípade čítajte ďalej, v tomto článku sme spísali tri jednoduché cesty, ktoré vás nasmerujú v otázke systematického cvičenia.

1. Obetujte časť obývačky

Najjednoduchšie je dať si do tela doma, kde aj veľká väčšina žien začína s cvičením. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa takmer v každom vydaní snažíme prísť s cvičeniami, ktoré môžete absolvovať doma. Nezávislosť od fitiek má svoje výhody. Môžete cvičiť, kedykoľvek chcete, a na začiatok vám postačia cviky s vlastnou hmotnosťou, prípadne s pomôckami, ktoré si môžete kúpiť za pár eur.

Ak pri cvičení doma zotrváte, odporúčame, aby ste vašu domácu posilňovňu postupne rozšírili. Kettlebell, hrazda, fitlopta a mnohé ďalšie pomôcky vám spestria tréning. Tieto pomôcky neskladujte v skrini, ale majte ich na očiach na mäkkej podložke. „Obetujte“ jeden kút obývačky a spravte si v ňom miesto na cvičenie.

2. Stanovte si reálne ciele

Začínate s chuťou cvičiť a hneď máte v hlave veľké ciele, vidíte tehličky na bruchu a silné stehná. Na jednej strane je to dobré, pretože vás budú motivovať, keď prídu krízy. Musíte však pamätať na to, že dopracovať sa k výsledkom z motivačných fotiek chce čas a stáva sa, že ľudská netrpezlivosť sa obráti proti vám, a to,čo vás kedysi motivovalo, vás zrazu frustruje.

Preto je dobré stanoviť si reálne ciele, ktoré vás dovedú k finálnemu výsledku. Napríklad, ak je vaším veľkým cieľom schudnúť v páse, prvým mikrocieľom môže byť predsavzatie posilňovať každý druhý deň 30 minút, každý mesiac pridať k víkendovej jazde na bicykli 10 kilometrov navyše a znížiť príjem sladkostí a alkoholu. Jesť šaláty a cvičiť denne sto brušákov nemá význam.

ŽIADNE VÝHOVORKY!
Výhovorka
: „Necvičím, pretože na to nemám čas.“
Riešenie: Áno, áno, v súčasnosti nikto nemá čas. Ale ruku na srdce – koľko času z dňa strávite surfovaním po internete alebo pozeraním seriálov? Hádam každý z nás počas dňa premrhá aspoň hodinu, ktorú môže využiť na cvičenie. Potrebujete trochu motivácie? Myslite na to, čo z toho získate. Už len 150 minút fyzickej aktivity v miernej intenzite týždenne môže značne znížiť riziko niekoľkých ochorení, ako je napríklad ochorenie srdca, cukrovka, vysoký krvný tlak a mŕtvica.

3. Pozor na prvotné nadšenie

Entuziazmus je fajn, ale treba byť opatrný. Na začiatku nič neprežeňte, aby ste sa nepreťažili a nemuseli športovanie znova zavesiť na klinec. Efektívny a bezpečný kondičný program zahŕňa aeróbny tréning na 55 až 90 percent maximálneho pulzu, posilňovací tréning, pri ktorom má každý cvik maximálne 8 až 12 opakovaní, a ľahký strečing v čase vykonania 15 až 30 sekúnd každého cviku. V počiatočných fázach nemusíte športom tráviť dlhé hodiny; jednoducho začnite severskou chôdzou, cyklistikou a nenáročnými posilňovacími cvikmi. To bude váš odrazový mostík k postupnému zvyšovaniu záťaže.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu