Jeseň treba poriadne zajesť

19. septembra 2022

Až 7,8 miliónov ľudí na celom svete by sa mohlo vyhnúť predčasnej smrti, keby denne zjedli 10 porcií ovocia a zeleniny. Ak vás v tomto smere trápia oprávnené výčitky svedomia, máme pre vás niekoľko rozumných dôvodov, prečo dať svojmu stravovaniu nový smer práve so sezónnymi dobrotami nabitými prospešnými látkami.

JABLKÁ zlepšujú zdravie MOZGU

Jedno jablko obsahuje 4,4 g vlákniny a 8,4 mg vitamínu C.

Nezbavujte sa šupky, je bohatá nielen na vlákninu, ale i flavonoidy a vitamín C. Flavonoidy znižujú riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu, Alzheimerovej choroby a pomáhajú pri regenerácii pľúc poškodených fajčením.

TIP: Pri každej návšteve obchodu si vyberte inú odrodu, aby ste objavili nové chute.

HRUŠKY prospievajú SRDCU

Jedna hruška obsahuje 5,5 g vlákniny, 8 mg vitamínu C a 206 mg draslíka.

Draslík je potrebný pre svaly, nervy a srdce. Na zdravie srdca pozitívne vplýva aj diéta s vysokým obsahom vlákniny.

TIP: Hrušky môžete nakupovať aj tvrdšie, pretože počas nasledujúcich dní zmäknú.

BRUSNICE znižujú oxidačný stres

Pol šálky brusníc obsahuje 2 g vlákniny a 7,5 g vitamínu C.

Sú zdravé pre srdce, potenciálne môžu zlepšiť krvný tlak a cholesterol. Obsahujú antokyaníny, ktoré pomáhajú znížiť oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi, ktoré sa spájajú s mnohými ochoreniami, ako Alzheimerova choroba či cukrovka.

TIP: Ak máte na výber, rozhodnite sa pre čerstvé brusnice. Sušené majú skoro 7-krát viac kalórií, veľmi málo vitamínu C a 16-krát viac cukru.

TEKVICA pre zdravé OČI

Jedna šálka nakrájanej hokaido obsahuje 3600 mcg beta-karoténu, 494 mcg vitamínu A, 394 mg draslíka a 10,4 mg vitamínu C.

Surová hokaido tekvica obsahuje asi polovicu dennej dávky vitamínu A, ktorý je prospešný pre imunitu a zdravie očí a pomáha udržiavať v kondícii srdce, pľúca a obličky.

TIP: Kupujte menšie tekvice, tie väčšie bývajú vláknité a nemajú výraznú chuť.

SLADKÉ ZEMIAKY sú plné vitamínov

Jeden zemiak obsahuje 3,6 g vlákniny, 1150 mcg vitamínu A a 18,2 mg vitamínu C.

Obsahujú úctyhodné množstvo vitamínu A a C, ale aj vlákniny.

TIP: Čo keby ste si pre zmenu urobili hranolčeky zo sladkých zemiakov?

PÓR pôsobí proti zápalu

Jedna šálka póru obsahuje 1,6 g vlákniny.

Obsahuje vysoký podiel kaempferolu, flavonoidu, ktorý nás chráni pred srdcovými ochoreniami. Nachádza sa v ňom aj zaujímavé množstvo luteínu a zeaxantínu, antioxidantov, ktoré sú dôležité pri predchádzaní očným chorobám vrátane vekom podmienenej degenerácie makuly.

TIP: Podľa jednej štúdie zelenina, ako pór alebo cibuľa, môže znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

PAŠTRNÁK udrží KOSTI zdravé

Jedna šálka nakrájaného paštrnáku obsahuje 6,5 g vlákniny a 22,6 mg vitamínu C.

Paštrnák obsahuje vitamín K a zlepšuje hustotu kostí, ale nachádza sa v ňom aj 89 mcg folátu – aktívnej kyseliny listovej, ktorá je potrebná na to, aby sa bunky rozdelili a aby telo vytvorilo DNA. Dostatok folátu je potrebný najmä pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť alebo sú tehotné.

TIP: Aj z paštrnáku sú perfektné hranolčeky sladkastej chuti.

BROKOLICA chráni pred rakovinou

Jedna šálka nakrájanej brokolice obsahuje 2,3 g vlákniny, 78,5 mg vitamínu C a 89,4 mcg vitamínu K.

Obsahuje zlúčeninu sulforafan, ktorá chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Vedci dokonca skúmajú, či je možné sulforafan použiť na liečbu rakoviny.

TIP: Vyskúšajte brokolicu podusiť s karfiolom, pokvapkajte ju olivovým olejom so štipkou soli a posypte cesnakom alebo kari.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu