Bylinkové recepty na všetko

27. septembra 2022

Prevencia prechladnutia pomocou bylín je čoraz populárnejšia a pre organizmus často „zdravšia“ ako tablety.

Prečítajte si päť domácich receptov, ktoré vám pomôžu poraziť rôzne choroby.

1. Čaj zo šípok alebo rakytníka ochutený čili

Na noc namočíme za hrsť sušených šípok do jedného litra studenej vody. Ráno pridáme trocha škoricovej kôry, tri klinčeky a privedieme do varu. Potom na miernom ohni povaríme desať minút. Odstavenú zmes lúhujeme desať minút, precedíme a po dúškoch vypijeme. Tie isté lúhované šípky môžeme v ten deň uvariť ešte dvakrát. Tretí odvar je na zlepšenie imunity najlepší.

Odvar sladíme medom a pridávame citrón a štipku čili korenia. Šípky môžeme nahradiť aj sušenými bobuľkami rakytníka rešetliakového.

2. Prírodné kvapky do nosa

Z ozdobnej izbovej rastlinky kalanchoe vezmeme zopár listov a pokrájame ich na doske. Produkt dáme do injekčnej striekačky a vytláčanú šťavu si kvapkáme na nosovú sliznicu.

3. Zabraňovač nadprodukcie hlienov z červenej cibule

Červenú cibuľu nakrájame na drobné kúsky, zalejeme polievkovou lyžicou medu a roztok necháme odstáť asi tri hodiny. Potom konzumujeme trikrát denne dve kávové lyžičky.

4. Čaj z echinacey

Z usušenej okrasnej trvalky echinacea purpurová sa dá pripraviť čaj s protivírusovým pôsobením. Jednu čajovú lyžičku sušenej echinacey sparíme v dvoch decilitroch vody a lúhujeme päť minút.

Odvar potom po dúškoch vypijeme.

5. Energetický čaj zo zmesi sušených plodov

Jednu vrchovatú čajovú lyžičku zmesi sušených plodov bazy, čučoriedok, ríbezlí a černíc vložíme do veľkej šálky alebo čajníka a prelejeme dvomi decilitrami vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút. Zápal pred užitím precedíme a pijeme po malých šálkach.


Text: Pavel Malovič
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu