Len drahá výbava vás v horách nezachráni. Zodpovedné konanie áno

Samotné hory nie sú nebezpečné. Nebezpečnými ich robí predovšetkým nepripravený nevedomý človek, ktorý do nich smeruje a myslí si, že drahé veci mu zachránia život.

Pobyt v prírode je bezpochyby veľmi pekný spôsob, ako tráviť voľný čas, ale nemali by sme chodiť do hôr nepripravení. Toto by malo byť jasné každému, no správy o záchranných akciách Horskej záchrannej služby na Slovensku jednoznačne hovoria, že mnoho ľudí podceňuje najmä prípravu a podmienky.

V slovenských horách dlhodobo stúpa počet úrazov a počas tlačovej konferencie na Skalnatom plese riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Marek Biskupič informoval, že iba počas prvého polroka 2022 zaznamenala HZS približne 1 700 úrazov, čo je dvakrát viac ako za celý minulý rok.

Článkov o bezpečnosti teda nie je nikdy dosť a aby sa výlet do prírody neskončil tragicky, musíme dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Už doma môžeme svedomitým plánovaním a prípravou túry znížiť riziko nehody, vylúčiť mnoho nepríjemných situácií a eliminovať nutnosť privolania záchrany.

Kedy si treba dávať pozor

Možno si poviete, že vás sa to netýka, vám sa nemôže nič stať, pretože vy nechodíte na vysoké štíty, len na takú bežnú turistiku. Väčšinu zásahov HZS však netvoria výjazdy k zraneným horolezcom vo Vysokých Tatrách, ale najmä k bežným turistom na výlete v nižších nadmorských výškach, ktorí niečo podcenili.

Netreba sa báť a ostávať doma, treba byť len dobre pripravený, triezvo zhodnotiť svoje schopnosti a kondíciu a dobre si výlet naplánovať. Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali tráviť viac času na čerstvom vzduchu. Prechádzka s paličkami,takzvaný nordic walking, turistika v horách či náročnejšia via ferrata vám môžu pomôcť zvládať stres a lepšie sa zregenerovať z chorôb a zranení.

A nielen to. Pohyb v prírode zlepšuje náladu a zvyšuje sebavedomie. Pozor si však musíte dávať vždy. Poďme sa teda pozrieť na to, aké chyby robia ľudia počas výletov v horách najčastejšie a čo najviac pri plánovaní podceňujú.

Pohyb v prírode zlepšuje náladu a zvyšuje sebavedomie. Pozor si však treba dávať vždy. Foto: Shutterstock.

Čo rozhodne nesmiete podceniť

Mnohí už v príprave a aj v priebehu túry podceňujú doslova všetko. Ľudia pri vytýčení cieľa precenia svoje schopnosti, pretože si nezistia informácie o trase, teda náročnosť túry, jej dĺžku, povrch, prevýšenie a čo všetko by si mali so sebou vziať. Na 2D papierovej mape, ak ju nedokážete čítať, alebo na obrazovke počítača vyzerá každá túra jednoducho, pretože je to len čiara na mape. No keď pred sebou vidíte vrchol, je to úplne niečo iné.

Ďalej sa podceňuje včasný nástup na túru. V súčasnosti je módou začínať túru až okolo desiatej hodiny, či dokonca na obed, no na stredne náročnú a náročnú túru je toto neskoro nielen v letnej sezóne, keď býva intenzívna búrková činnosť, ale i na jeseň, keď sa skôr stmieva. Ak ľudia nie sú na to pripravení, môžu sa dostať do veľmi vážnych problémov, medzi ktoré patrí aj zásah bleskom počas búrky (počas tohto roka sa to turistom stalo niekoľkokrát).

Aj v lete býva chladné popoludnie a ak turisti nemajú adekvátne oblečenie, prichádzajú podchladenie a úrazy. Z toho vyplývajú ďalšie veci, napríklad výstroj, ktorý by si mali vziať, no buď ho nemajú, alebo si ho prosto nevezmú. Množia sa prípady neschopnosti postupovať kvôli tme, pretože turisti nemali čelovku, alebo kvôli nevhodnej obuvi na horských chodníkoch a rovnako neadekvátnemu oblečeniu.

Nielen vhodnou výbavou, ale aj svedomitým plánovaním a prípravou túry môžeme znížiť riziko nehody a eliminovať nutnosť privolania záchrany.

Ako naplánovať bezpečnú túru

Pred každým výletom do hôr, a to vôbec nemusia byť len vysoké tatranskévrcholy, si zistite všetky dostupné informácie o pohorí, ktoré chcete navštíviť. K tým základným patria najmä druh terénu, stav ciest a chodníkov a stupeň obťažnosti turistickej trasy. Zamerajte sa najmä na celkovú kilometráž túry, jej prevýšenie pri výstupe a zostupe, priemerný čas trvania a najmä na možnosti núdzového zostupu do bezpečia.

Zistite si tiež kľúčové miesta z hľadiska bezpečnosti, teda možnosti doplnenia pitnej vody, prenocovania v chatách, v útulniach a pod rôznymi prístreškami, čas prevádzky lanoviek či verejnej dopravy (kvôli eventuálnej potrebe zjednodušiť si návrat k autu alebo domov). Pozrite si predpoveď počasia a vydajte sa len do podmienok, ktoré sú priaznivé. Vždy však buďte pripravení na najhoršie a majte so sebou dostatočne teplé oblečenie, pršiplášť, jedlo a dostatok tekutín, lekárničku, termoizolačnú fóliu a, samozrejme, mapu, čelovku a mobil. Mnohí turisti si myslia, že ak sa niečo stane, zavolajú si pomoc a vrtuľník ich o pár minút odvezie do bezpečia.

Vždy majte so sebou dostatočne teplé oblečenie, pršiplášť, jedlo a dostatok tekutín, atď. Foto: Shutterstock.

Omyl! Môže sa totiž stať, že ak sa stratíte alebo zraníte, pre nepriaznivé podmienky nebude môcť vrtuľník vzlietnuť a nevyhnutná bude pozemná záchrana skupinou záchranárov, ktorej postup však trvá oveľa dlhšie ako vzduchom. Preto je nevyhnutné mať so sebou vždy dostatok teplého a nepremokavého oblečenia, zdroj svetla, plne nabitý mobil a termosku s čajom. Z „banálneho“ podvrtnutého členka sa v zhoršenom počasí môže o pár desiatok minút stať život ohrozujúce podchladenie. A to aj v lete.


Čo si vziať na turistiku? 

Pohodlné turistické topánky, vetrovka bez ohľadu na predpoveď počasia a ergonomický batoh so všetkými užitočnými drobnosťami sú pre každého turistu nevyhnutnosťou. Kvalitnú a cenovo dostupnú výbavu do prírody nájdete v Exisporte.

Everett Proteca 

Softshellová bunda na turistiku a pobyt v prírode pre všetky aktívne ženy. Optimálne reguluje tepelný komfort a výborne ochráni pred vetrom. Prímes spandexu pre voľnosť pohybu vo všetkých smeroch. Má vyšší golier s ochranou brady a odnímateľnú kapucňu.  

119,99 €  69,99 € 

Grisport Plati  

Vďaka mäkkej výstelke a jazyku sú dámske trekingové topánky veľmi pohodlné. Zvršok je kombináciou semišu a syntetického materiálu s posilnenou špičkou a pätou. Gritex membrána a podrážka Vibram. Sú vhodné na turistiku aj bežne do mesta.  

109,99 €  89,99 € 

Everett Tournet W  

Trekové outdoorové topánky majú vďaka TexDryve membráne veľmi dobrú odolnosť proti vode. Sú tou správnou voľbou na kempovanie, prechádzky po lese, výlety, trekingové expedície a turistické výpravy. 

74,99 € 44,99 € 

Everett Protect 

Pánska turistická softshellová bunda s podšívkou waffle flís ochráni pred vetrom a chladom. Vyšší golier s ochranou brady, odnímateľná kapucňa so šiltom, štyri vrecká a reflexné prvky.   

129,99 € 79,99 € 

Grisport More III 

Pánske trekingové topánky majú vyšší strih, kvalitný kožený zvršok s posilnenou špičkou, Vibram podrážku a Gritex membránu, ktorá chráni nohy pred nepriazňou počasia. Sú skvelou voľbou na treking, turistiku, outdoorové aktivity a prechádzky v prírode.  

129,99 € 114,99 € 

Adidas Terrex AX4 GTX 

Turistické topánky Adidas Terrex s podrážkou Continental a membránou Gore-Tex pre absolútny komfort chodidiel. Stabilitu a pohodlie aj počas dlhšej túry umocňujú rýchlošnurovanie aj spevnená päta a tvarovaná špička, ktorá zároveň chráni prsty na nohách.  

129,99 € 119,99 € 

Turistický batoh NORTHFINDER Denali 25 

Batoh na jednodňovú turistiku s pohodlnými ramennými popruhmi, množstvom malých vreciek na uloženie drobností a úchytmi na turistické palice. Objem 25 litrov.  

74,99 € 69,99 € 

Termoska EQUA Thermo Cup 

Odolný termohrnček z nehrdzavejúcej ocele udrží teplo až 8 hodín. Vrchnák so závitom je 100 % nepriepustný, vnútro s keramickou povrchovou úpravou nezmení chuť nápoja. Objem 300 ml. 

29,99 € 

Čelovka Nitecore HC35 

Vysokovýkonná čelovka s vyberateľným nabíjacím akumulátorom je ideálnou voľbou na skialp, horolezectvo, turistiku, kemping a po vybraní z držiaka aj ako ručné svietidlo. 2 700 lúmenov, dosah 134 m, 5 rýchlo prepínateľných úrovní jasu. 

109,99 € 89,99 € 

Spacák FRENDO Bivouac 0 

Turistický spací vak pre komfort v teplotnom rozmedzí 0°C až -15°C.

Rozmery: 215 x 80 cm/55 cm, v zloženom stave: 36 x 23,5. 

64,99 € 

Viac produktov na turistiku nájdete v predajniach a na stránke exisport.com. 


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu