Kvíz | 10 tipov, ako ušetriť počas zimnej turistiky

1. októbra 2022
Muž a žena sa sánkujú počas dokonalého zimného slnečného dňa.

Kvíz o finančnej stránke dovolenky na horách alebo ako si užiť najlepšiu dovolenku podľa svojho rozpočtu. Sledovali sme najnovšie trendy v cestovaní a turistike a mnohé odpovede vás možno zarazia.

0%

Ktorým z týchto troch bodov je najlogickejšie sa riadiť pri výbere turistickej destinácie a trasy?

Správne! Nesprávne!

Výber miesta turistiky by mal závisieť od toho, koľko peňazí si môžete dovoliť minúť. Iný rozpočet budete potrebovať na vysokohorskú túru v zahraničí a iný na Slovensku. Veľkú rolu zohrávajú aj ďalšie faktory – potrebujete špeciálnu výstroj, ktorú nevlastníte? Bude si vaša trasa vyžadovať aj sprievodcu? To všetko sú výdavky navyše. Preto je potrebné si najskôr vopred všetko dobre premyslieť.

Poznáte najlacnejšiu variantu z týchto typov ubytovania?

Správne! Nesprávne!

Couchsurfing je portál, cez ktorý si nájdete ubytovanie v domácnostiach ľudí. Za tento nocľah zaplatíte doslova 0 eur. Takýto spôsob ubytovania môže byť zaujímavý pre dobrodružné povahy a pre ľudí, ktorí chcú cestovať naozaj lacno. Hoci je tento portál rozšírený najmä v zahraničí, aj na Slovenku nájdete viacero dobrých ľudí, ktorí vám radi zadarmo prenechajú svoj gauč a poradia vám zaujímavé miesta v okolí, ktoré len tak v sprievodcoch nenájdete. Určite sa veľa dozviete a možno získate aj nových priateľov.

Ak nepatríte k dobrodruhom a radšej si zvolíte tradičnejší spôsob ubytovania, môžete získať zľavu aj v niektorej z chát. Ako?

Správne! Nesprávne!

Vďaka členstvu v KST máte napríklad noc na Téryho chate o 11 eur lacnejšie. Okrem nej môžete zľavy využiť napríklad aj na Chate pri Zelenom plese, Zámkovského chate a iných chatách nielen na Slovensku, ale aj v Čechách či v Rakúsku.

Nemalý výdavok tvorí aj cesta na hory. Ako sa prepraviť úspornejšie, efektívnejšie aj flexibilnejšie, dokonca sa môžete aj dobre porozprávať?

Správne! Nesprávne!

Hoci je presun vlastným autom pohodlný, veľa peňazí tak neušetríte. Rozumnejším krokom pre šetrenie financií je využiť zdieľané cestovanie. V rôznych skupinách na sociálnych sieťach alebo aplikáciách si viete vyhľadať, kto má cestu práve vašim smerom a za pár eur vás odvezie tam, kam potrebujete.

Strava je po cestovaní a ubytovaní treťou najdrahšou položkou v rozpočte každej túry. Ušetríte ak...?

Správne! Nesprávne!

Pre šetrenie rozpočtu je lepšie pripraviť si jedlo vopred než sa spoliehať na to, čo ostane v ponuke v bufetoch, navyše s vysokohorskou prirážkou. Pred cestou si môžete nakúpiť dehydrované potraviny, ktoré zasýtia a dodajú telu energiu a živiny.

Ak vyrážate často do hôr s rodinou či priateľmi, oplatí sa vám pýtať si na recepcii...?

Správne! Nesprávne!

Rodinné alebo skupinové zľavy v prepočte vychádzajú oveľa lacnejšie ako jednotlivé vstupné alebo sólo ubytovanie. Ak vás už vyrazilo na turistiku viac, je dobré to využiť.

Viete, ako môžete v niektorých prípadoch ušetriť za turistiku až 10 000 eur?

Správne! Nesprávne!

Zásah horskej záchrannej služby váš môže vyjsť až na 10 000 eur. Nie je to malá suma, a práve preto sa určite oplatí na hory poistiť. Inak sa môže stať, že vás turistika vyjde poriadne draho. Napríklad s KST členstvom ste automaticky poistený na celú sezónu, čo je okrem už spomínanej zľavy na niektoré horské chaty, ďalší benefit tohto členstva.

Ako si najlacnejšie zadovážiť turistickú výbavu, ak ju nevyužívate každodenne?

Správne! Nesprávne!

Najlacnejší spôsob, ako sa dostať k špeciálnej turistickej výbave (takmer) zadarmo, je požičať si ju. Ak sa spojíte s turistickým klubom vo svojom okolí, môžete si požičať výstroj za pár drobných.

Ak si potrebujete niečo predsa len kúpiť, je ekonomickejšie využiť...?

Správne! Nesprávne!

Kupóny, ktoré dostávate prostredníctvom newslettru do spamu, často stoja za pozornosť. Je to síce reklama, ale aj možnosť, ako ušetriť peniaze. Prihlásením sa do noviniek vašich obľúbených internetových obchodov sa dozviete o akciových ponukách a zľavách medzi prvými a často tak máte možnosť nakúpiť omnoho výhodnejšie než v kamennej predajni.

Ako naopak pár drobných zarobíte?

Správne! Nesprávne!

Často sa nám doma povaľuje zopár športových potrieb, ktoré už nevyužijeme. Prečo im nedať druhú šancu a nepredať ich? Prípadne vymeniť za to, čo momentálne potrebujete vy.

Vedeli ste o týchto 10 tipoch, ako ušetriť peniaze počas turistiky v zime?
Gratulujeme!

Gratulujeme, máte slušný rozhľad, kvíz sa vám podarilo spraviť výborne. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz ako sa pripraviť do hôr na zimnú turistiku. Ak nechodíte do hôr cez zimu, ale iba cez letnú sezónu, tak sa vyskúšajte aj v kvíze Ako sa pripraviť do hôr? Poznáte najčastejšie chyby turistov?. A nezabudnite si spraviť aj kvíz o našich Vysokých Tatrách.
Celkom dobre!

Tento kvíz bol netypický, ale podarilo sa vám ho spraviť celkom dobre. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz ako sa pripraviť do hôr na zimnú turistiku. Ak nechodíte do hôr cez zimu, ale iba cez letnú sezónu, tak sa vyskúšajte aj v kvíze Ako sa pripraviť do hôr? Poznáte najčastejšie chyby turistov?. A nezabudnite si spraviť aj kvíz o našich Vysokých Tatrách.
Nevadí.

Tento kvíz bol taký netypický, ale nevadí. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz ako sa pripraviť do hôr na zimnú turistiku. Ak nechodíte do hôr cez zimu, ale iba cez letnú sezónu, tak sa vyskúšajte aj v kvíze Ako sa pripraviť do hôr? Poznáte najčastejšie chyby turistov?. A nezabudnite si spraviť aj kvíz o našich Vysokých Tatrách.

Text: VF
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu