Neskoré leto na statku Schloss Hof

2. októbra 2022

Zámocký statok Schloss Hof v Dolnom Rakúsku zdobia barokové záhrady, v ktorých kedysi trávila čas aj Mária Terézia. Poďte sa s nami pozrieť, ako vyzerali jej kvetinové záhony a oranžérie, v ktorej kaplnke sa modlila a o aké zvieratá sa starala na jej statku.

Medzi rozkvitnutými ružovými a oranžovými kvetinami sa občas na krátky moment objaví zvedavá hlava drobného sysľa. Popozerá sa po okolí a za sekundu sa zas stratí v diere pri koreňoch rastlín. K tomuto barokovému zámku so záhradami patria sysle tak, ako aj dokonale ostrihaný živý plot alebo fontány s kamennými sochami gréckych bohov.

O živote na letných sídlach panovníkov sa obvykle dozvedáme z filmov a kníh, ale na zámku Schloss Hof to ide aj inak. Na Máriu Teréziu a ani na slávneho princa Eugena Savojského už nenarazíme. Stačí však deň na zámku, v záhradách a na statku a každý návštevník si bude môcť predstaviť, ako asi vyzeral bežný deň počas ich života – aj ako voňal, chutil, a tiež uvidí, aké kvetiny zdobili záhrady počas ich života.

Nejde len o tradičnú prehliadku zámockých interiérov (ako to býva na mnohých iných zámkoch); ide skôr o pohľad do minulosti. Do toho, ako kedysi vyzerali formálne kvetinové, aj neformálne zeleninové záhrady, aké bylinky sa tu pestovali alebo aké zvieratá sa chovali na statku.

Po zámockom areáli sa naháňajú stovky sysľov. Vážia ledva 250 gramov, sú rýchle a keď sa postavia, merajú aj 20 cm. Foto: Miroslav Pochyba.

Schloss Hof je v skutočnosti totiž zámocký statok. Na 70 hektároch stoja okrem rozľahlého zámku a dokonalých barokových záhrad so siedmimi terasami aj konské stajne, dom hlavného záhradníka, sušiareň na bylinky, exotická oranžéria, stajne pre úžitkové zvieratá, ťavy a vzácne biele somáre alebo kuchynské záhrady so zeleninou a ovocím. Vďaka tomuto všetkému návštevník ľahko pochopí, ako takýto zámok fungoval pred tristo rokmi a ako sa tu asi žilo.

Zámok Schloss Hof sa nachádza v časti Schloßhof v okrese Gänserndorf v rakúskej spolkovej republike Dolné Rakúsko – blízko slovenských hraníc nad riekou Moravou, len kúsok od Devína.

Ako vyzeralo leto na zámockom statku?

Mária Terézia, ktorá tu po smrti svojho manžela Františka Lotrinského trávila letné mesiace, vyrážala po bohatých raňajkách na prechádzku do záhrad, ktoré sa zvažovali smerom k rieke Morave a sprevádzali ju vďaka bohatej a farebnej kvetinovej výsadbe až smerom k ovocným stromom.

Keď mala chuť, išla sa prejsť aj do voňavej ružovej záhrady, ktorá bola oplotená vysokým tehlovým plotom. Tu ju nikto nevidel a mohla sa tak venovať myšlienkam a spomienkam na svojho zosnulého manžela.

Po rannej prechádzke v záhradách sa slávna panovníčka pravdepodobne vracala naspäť na zámok, kde na ňu v salóne netrpezlivo čakali vzácni hostia. Prizvala ich k obedu, ktorý sa podával na ručne maľovanom čínskom porceláne. Popoludní si s nimi v hernom salóne zahrala karty a potom sa previezli rozľahým statkom. Naskytol sa im pohľad na Devín a na neďalekú Bratislavu a ona im rozprávala o najnovších úspechoch svojho impéria.

Pohľad na skleník so sukulentami v jednej zo zámockých záhrad. Foto: Miroslav Pochyba.

Po statku medzitým pilne pobiehalo množstvo ľudí, pričom každý z nich mal svoju vlastnú úlohu. Slúžky pred raňajkami zbehli do ohradenej zeleninovej záhrady, aby pre svoju pani natrhali tú najčerstvejšiu zeleninu a sladké ovocie. Potom bežali po čerstvé kozie alebo ovčie mlieko a po teplé, čerstvo znesené vajíčka. Následne sa pustili do prípravy raňajok.

Poobede sa ponáhľali do ďalšej záhrady – tentokrát do bylinkovej, kde v záhonoch zástli bylinky rozdelené podľa svojich liečivých účinkov. Či už mala panovníčka tráviace problémy alebo bolesti hlavy, zámocká bylinková záhrada jej bola nápomocná.

Lúky medzitým spásali dnes už veľmi vzácne biele somáre s úprimnými modrými očami. Dnes sa môžete na statku pozrieť okrem bielych somárov a ťáv aj na valašské ovce, alpaky, lamy, katalánske osly, štvorrohé kozy alebo na elegantné pávy.

Domáce mäso, zelenina alebo exotické ovocie, ktoré miloval Eugen Savojský, sa na zámku podávalo bežne. Aj panovníčka Mária Terézia si svoj vidiecky majetok užívala plnými dúškami. Aj preto dnes môžete v kuchynských záhradávch vidieť figovník, granátové jablká, citrusovníky alebo ananásovník.

Výstava Eugen Savojský

Muž, ktorý sa stal legendou už počas svojho života – to je Eugen Savojský. Významný princ bojoval pred tristo rokmi vo viacerých významných bitkách. Výstava predstavuje jeho osobnosť a aj jeho zberateľskú vášeň. Bol totiž veľkým milovníkom rastlín a zvierat, vzácnych kníh, prírodovedných objektov a umeleckých predmetov.

Keď si chcela dať na chvíľu pouzu od hojnosti jedla a pitia, či od šľachtickej spoločnosti, odobrala sa do zámockej kaplnky. Na hornom poschodí si kľakla na kolená a pod freskou majestátneho Boha s bielymi vlasmi, obklopeného barokovými anjelikmi sa ponorila do modlitieb.

Potom, ako na statok začala padať ťažoba blížiacej sa noci, odobrala sa do svojho prepychového apartmánu, elegantnej bielo-sivej miestnosti, v ktorej sa nachádzal portrét jej milovaného manžela.

Keď Mária Terézia zaspávala s pohľadom naň, ku spánku sa odobral aj celý zvyšok zámockého statku. Zvieratá sa v stajniach tlačili k sebe, aby sa vzájomne zohriali, kvety sa zatvárali naspäť do pukov a hlavný záhradník sa po náročnom dni uložil na tvrdé drevené lôžko.

Na ďalšej strane sa dozviete všetky potrebné informácie, ktoré potrebujete vedieť pri návšteve zámku Schloss Hof. Zistíte, ako sa tam dostanete, informácie o vstupnom, ale prečítate si aj o plánovaných akciách na zámku.

1/2
Zavrieť reklamu