Čo majú spoločné a v čom sú iné Thajsko a Vietnam?

5. októbra 2022

Thajsko je už desaťročia magnetom juhovýchodnej Ázie pre turistov z celého sveta. Bangkok patrí k atraktívnym metropolám, thajská kuchyňa a thajské pláže k svetovej špičke. V poslednom desaťročí mu však začína konkurovať Vietnam. Poďme tieto dve krajiny porovnať.

Vietnam – socializmus a príroda

Vietnam treba vidieť celý. Na severe nájdete autentický čínsky Vietnam so socialistickým šmrncom, ktorý svoje kontúry odhaľuje už v hlavnom meste Hanoj. Povozte sa na bicyklových rikšiach v úzkych uličkách s remeselníkmi, alebo si ráno zacvičte s miestnymi obyvateľmi pri jazere Hoa Kiem.

Odkaz vietnamských komunistov pochopíte pri Hočiminovom mauzóleu, tradičnú učenosť zasa v najstarších vietnamských univerzitách. Pár hodín cesty z Hanoja láka na návštevu zátoka Ha Long Bay, ktorá je neoficiálnym divom sveta. Vápencové útvary v Juhočínskom mori vytvárajú Dračiu zátoku plnú jaskýň a úžasných vápencových útvarov a spolu tvoria jedinečné obrazce.

Stredný, cisársky Vietnam na vás dýchne romantickou atmosférou. Mesto lampiónov Hoi An je vychýrené svojou výbornou kuchyňou a malebnou architektúrou. Nájdete tu pravdepodobne najdlhšiu jaskyňu na svete, 7,7 kilometra dlhú Hang Son Doong.

Vstup do národného parku Phong Nha si treba rezervovať až dva roky vopred!

Historickou perlou Vietnamu je bezpochyby mesto Hue. Celkom iný pohľad na túto fascinujúcu krajinu sa vám naskytne v južnom Vietname. Saigon (od roku 1975 Hočiminovo mesto) je zrkadlom najvyššej životnej úrovne v krajine a právom je nazývaný Paríž Východu. Francúzi tu počas svojej vlády postavili katedrálu Notre Dame a tunajšiu poštu navrhoval slávny Gustave Eiffel.

Zatvorte oči, nadýchnite sa – ach,Paríž! Americký kapitalistický odkaz pripomínajú luxusné obchody, ktoré bojujú o priestor medzi tisícmi motorkárov.

Nikde na svete nestretnete toľko motoriek, ako práve v Saigone. Foto: Zuzana Hábeková.

Thajsko a Vietnam – čo ich spája

Základom spoločnosti je rodina, tá je posvätná a predstavuje os života každého Thajčana či Vietnamca. Domáci sa priam predbiehajú v tom, kto bude mať tú česť postarať sa o svojich rodičov, prarodičov a myslia aj na zosnulých.

Thajská kuchyňa patrí k najlepším a najznámejším kuchyniam sveta a vietnamská jej šliape na päty. O to lepšie chutí práve na miestach, kde sa to celé začalo. V Thajsku ochutnajte vyprážané rezance s čerstvou zeleninou, orieškami a bambusovými klíčkami pad thai alebo papájový šalát pripravovaný vždy na mieru. Ak vás láka pikantné, neobíďte ani polievku tom yum s krevetami či kuracím mäsom. Tom kha kai je zas jedna z najlahodnejších z kokosového mlieka.

Vietnamská kuchyňa má bližšie k čínskej a patrí medzi najzdravšie na svete. Objednajte si slávny silný vývar z kuracieho alebo hovädzieho mäsa podávaný s rezancami a dochutený limetkou a čili pho, čerstvé jarné rolky goi cuon, ktoré sa plnia čerstvou zeleninou a grilovaným mäskom a ďalej sa už tepelne neupravujú. Namáčajú sa do rybacej omáčky s troškou cukru, čili a limetky. Dokonalý mix všetkých chutí pohromade.

Čo robiť v Thajsku a vo Vietname? Dočítate sa v BUBO blogu. 


Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: Katarína Líšková, Zuzana Hábeková / BUBO

2/2
Zavrieť reklamu