RECEPT | Krémové cviklové rizoto

16. októbra 2022

Cvikla výrazne podporuje zdravé fungovanie mnohých telesných orgánov. Patrí medzi funkčné potraviny, ktoré nám pomáhajú prekonať nástrahy civilizačných ochorení. Vyskúšajte toto cviklové rizoto – a určite ho zaradíte do vášho jedálnička.

Čo všetko dokáže?

  • Spevňuje kožu, zosilňuje steny ciev, posilňuje väzy a kosti.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.
  • Podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá.
  • Zväčšuje množstvo žalúdočných štiav, a tým zlepšuje využitie bielkovín.
  • Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom.
  • Vyvoláva optimistickejšiu náladu.
  • Podporuje vylučovanie vody a kyselín z tela.
  • Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu.
  • Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
  • Zlepšuje stav pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.
  • Poskytuje výbornú výživu nervom.

Ingrediencie:

  • 500g surovej cvikly
  • 2 lyžice olivového oleja
  • malá hrudka masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250g ryže vhodnej narizoto (Arborio a pod.)
  • 150ml bieleho vína
  • 700ml zeleninového vývaru
  • strúhaný parmezán (2 lyžice)
  • 4 lyžice kyslej pochúťkovej smotany
  • lyžička sekaného (alebo sušeného) kôpru

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Cviklu ošúpeme a nakrájame na veľké, hrubé pásiky. Poukladáme na papier na pečenie na plech a pokvapkáme jednou lyžicou olivového oleja. Pečieme približne hodinu, kým cvikla nie je mäkká.
  2. V panvici vhodnej do rúry rozohrejeme lyžicu olivového oleja a maslo. Opražíme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú voňať, primiešame ryžu a chvíľu na sucho povaríme. Potom ryžu zalejeme vínom a necháme variť, kým sa víno neodparí.
  3. Ryžu dobre premiešame a prilejeme zeleninový vývar. Opäť premiešame, zakryjeme a vložíme do rúry. Necháme variť približne 15 minút alebo kým ryža nezmäkne.
  4. Z rúry vyberieme mäkkú cviklu, štvrtinu odložíme bokom a zvyšok pokrájame na malé kocky. Odloženú štvrtinu rozmixujeme. Nakrájanú cviklu, cviklové pyré a väčšiu časť parmezánu zamiešame do uvarenej ryže.
  5. Servírujeme s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypané kôprom a parmezánom. Rizoto je výborné aj s ovčím syrom alebo nakladaným hermelínom, ktorý necháme na rizote roztopiť.

Text: Relax
Foto: Shutterstock

1/1
Vaše reakcie
Zavrieť reklamu