Päta alebo predná časť chodidla?

25. októbra 2022

To je najčastejšia otázka, keď sa diskusia zvrtne na tému bežeckej techniky. To, akým spôsobom vykonáme bežecký pohyb, typ dopadu chodidla na podložku, náš bežecký postoj, typ krokov, vertikálna oscilácia, má v konečnom dôsledku vplyv na našu rýchlosť, svalové zaťaženie a v neposlednom rade aj na zranenia.

Jednotlivé bežecké fázy:

Fáza prvotnej záťaže

Ide o kontakt prednej nohy s podložkou = dopad chodidla na podložku. Prvotné zaťaženie tvorí prvých 15 až 20 percent fázy opory, v ktorej naše telo musí vynaložiť veľkú svalovú činnosť, aby dokázalo tlmiť nárazovú silu. Spôsob, akým naše chodidlo dopadne na podložku v rámci tejto fázy, má veľký vplyv na typ zranenia, akému môžeme v budúcnosti čeliť.

Fáza opory

V tejto fáze je celé chodidlo v kontakte s podložkou. Dochádza k flexii kolena, ťažisko nášho tela je najviac vychýlené.

Posledná fáza opory

Ide o posledný kontakt s podložkou. Bedro, koleno a členok sú v maximálnej extenzii, aby sa telo mohlo posunúť dopredu. Po tejto fáze sa bedro a koleno začnú preklápať do flexie a členok sa dostane do dorzálnej flexie, aby mohlo prísť k letovej fáze.

Fáza vzletu (letová fáza, bezoporová fáza)

Tvorí 60 percent bežeckého cyklu a začína sa v momente, keď odrazová noha opúšťa podložku. Dochádza k nadvihnutiu päty a pohybu tela smerom vpred. Počas poslednej fázy vzletu sa koleno začína dostávať do extenzie, aby sa pripravilo na fázu opory.

Aký je rozdiel v dopade na zadnú a prednú časť chodidla sa dozviete na ďalšej strane.

2/4
Zavrieť reklamu