Krížom-krážom Banskobystrickým krajom

Ak sa domácich bikerov opýtate, čo na Banskobystrickom kraji milujú najviac, povedia, že sú to kopce a príroda. A na otázku, čo ich motivuje na tie kopce šliapať, budete počuť len jednu odpoveď: Sú to výhľady, ktoré neomrzia.

Pohoria, nížiny aj mestá kraja sú pretkané hustou sieťou cyklotrás, zasahujú do neho štyri národné parky a až devätnásť horských celkov. Na jeho území nájdete najvyššie položenú cyklotrasu na Slovensku – na Kráľovu Hoľu a jeho najvyšší vrch je síce nízkotatranský Ďumbier, no v ankete popularity medzi cyklistami boduje jednoznačne veľkofatranská Krížna.

Bikeparky, traily, tiahle výšľapy na vrcholy s neskutočnými výhľadmi či cyklotrasy k rôznym prírodným alebo historickým pamiatkam, to je Banskobystrický kraj. Aby ste si na jeseň alebo budúce leto mohli naplánovať výlet či dovolenku práve v tejto lokalite, ponúkame vám prehľad kopcov v širšom okolí Banskej Bystrice, na ktoré sa oplatí vyšliapať.  

V meste pod Urpínom, meste SNP či meste športu, ako mnohí Bystricu prezývajú, to žije ako v nejakom prímorskom letovisku, čo ilustruje najmä množstvo ľudí živo diskutujúcich na terasách kaviarní, pivární a reštaurácií v centre. Pre návštevníkov milujúcich aktívny oddych a prírodu je ideálnym východiskovým bodom na turistiku aj výjazdy na bicykloch. Či už vysadnete do sedla rovno na námestí pri fontáne, alebo sa odveziete autom, vlakom či dokonca cyklobusom do vzialenejších lokalít, môžete si trasu výjazdu zokruhovať a vrátiť sa naspäť do mesta, alebo niekde prespať a ďalší deň pokračovať ďalej.

Na to, aby ste videli všetky zaujímavé miesta kraja a prešli všetky cyklotrasy, vám však nebudú stačiť ani týždeň, ani mesiac. A dovolíme si tvrdiť, že ani celý rok. V kraji je ich totiž vyznačených vyše štyri a pol tisíca kilometrov céčok. Na začiatok sme pre vás vybrali tie najznámejšie vrcholky kopcov, na ktoré sa oplatí vyšliapať.  

Kopce s výhľadom

Hvezdáreň nad Urpínom 

Trasa Urpín – Kozlinec – Mičinské Lúky  – Sliač – Zvolen a späť po rodinnej cyklocestičke (respektíve oblasť, kadiaľ vedie) je mnohým bikerom, ktorí aspoň raz v živote absolvovali maratón Vlkohron, dobre známa. Odporúčame ju začať v Iliaši, pretože po žltom céčku 8581 je stúpanie až k hvezdárni (vrchol Urpína je nižšie nad mestom) najpríjemnejšie. Na plagáte na zmenšenej makete pôvodnej vartovky sa dočítate, že v roku 1584 bola na mieste dnešnej hvezdárne postavená strážna veža slúžiaca ako pozorovateľňa pri okupácii územia Osmanmi.

Počas druhej svetovej vojny bola takmer zničená, ale zachránila ju prestavba na ľudovú hvezdáreň, ktorej slávnostné otvorenie prebehlo 2. mája 1961. Dodnes ponúka zaujímavé exkurzie a možnosť pozorovať astronomické úkazy. Odtiaľ pokračujte po Barborskej ceste technicky náročnejším úsekom na vrch Kozlinec, pekným zjazdom na Mičinské lúky, do obce Lukavica a potom vystúpajte ku kláštoru smerom na Sampor a ďalej ku kúpeľom Sliač. Nad kúpeľmi sú pozostatky dvoch trailov, kde bývali pred rokmi dokonca zjazdové preteky.

Do Zvolena je to po asfaltovej cyklotrase popri Hrone už len kúsok a na námestí sa môžete rozhodnúť, či si dáte obed, alebo sa ešte hecnete a vyšliapete na Pustý Hrad, kam vedie spoza zimného štadióna žltá cykloznačka. Na cestu naspäť môžete využiť trasu popri Hrone 2565 Rodinná cyklocestička, ktorá vás dovedie na začiatok, do Iliaša. Ako už naznačuje jej názov, je vhodná aj pre rodiny s deťmi, takže výlet z Bystrice do Zvolena a späť s takmer žiadnym prevýšením môžete absolvovať aj po nej. 

Panský diel 

Trasu Donovaly – Šachtičky – Špania Dolina si môžete zjednodušiť tak, že sa z Bystrice na Donovaly vyveziete cyklobusom. Začnete výjazdom po modrej cyklotrase 2583 Svätojakubská cesta a cez časť Bully sa peknou lesnou cestou do dvoch hodín dostanete až do sedla Horný Šturec. Keď tadiaľ pôjdete na jar, bude vás sprevádzať vôňa medvedieho cesnaku, ktorého tam rastie neúrekom.

Zo sedla sa dostanete do horského strediska Šachtičky a ak vyšliapete až na Panský Diel, budete mať krásny kruhový výhľad na Veľkú Fatru, Nízke Tatry aj Banskú Bystricu. Zo Šachtičiek je viacero možností, kadiaľ sa môžete spustiť do Španej Doliny, obce, ktorú vari ani netreba predstavovať. Naspäť do Bystrice sa po zjazde do Uľanky nemusíte vracať po hlavnej ceste, ale ponad ňu, kadiaľ vedie bezpečnejší variant, značený úsek Svätobarborskej cesty vhodnej aj pre cyklistov.  

Podkonice – Pleše 

Ak prichádzate do Bystrice autom, tak ideálne miesto, kde ho môžete nechať a vyložiť z neho biky, je parkovisko pri atletickom štadióne FK Dukla. Môžete sa odtiaľ popri obchodných centrách ESC a Points dostať na úplne nový cyklochodník, ktorý je vybudovaný pozdĺž protipovodňového múra Hrona a čoskoro bude označený príslušným dopravným značením. Vedie po Štadlerovom nábreží, stáča sa okolo zimného štadióna a napája na červenú cyklotrasu Donovalská cyklomagistrála vedúcu cez Šalkovú a Driekyňu až do Slovenskej Lupče, nad ktorou sa týči zrekonštruovaný hradný komplex.

Potiaľ je trasa vhodná aj pre rodiny s deťmi, ale naháňači výhľadov môžu začať šliapať po asfaltke alebo žltom céčku vyššie do strediska Podkonice – Pleše, kde sa kedysi konali preteky Slovenského pohára v zjazde. Zdatnejší môžu pokračovať po zelenej cyklistickej značke 5563 až k smerovníku Kalište a pri múzeu SNP sa otočiť a spustiť do Seliec, alebo pokračovať až pod Hrubý vrch a vrátiť sa variantom spomínaným vyššie, cez Šachtičky.   

Skalka 

Vrchol Skalka je vďaka druhej najvyššej stavbe na Slovensku – 312 m vysokému vysielaču Suchá Hora z roku 1960 – viditeľný už z diaľky. Stredisko Skalka je zas okrem vysielača známe aj areálom bežeckého lyžovania a najťažšou via ferratovou cestou na Slovensku s názvom F-ÚHA. Ak sa chcete do strediska dostať autom, je to možné jedine zo smeru od Kremnice, ale peší turisti a cyklisti majú niekoľko možností aj z Bystrice.

My odporúčame výšľap cez Sielnicu po zelenom céčku až do sedla Tri kríže pod Velestúrom a ďalej smerom k chate Hostinec, prístrešku Pod čerešňou, kde sa značka zmení na modrú a dovedie vás až na Skalku. V rámci prestávky si môžete dať zopár jázd na Guild traile a spustiť sa cez Bystrické sedlo do lyžiarskeho strediska Králiky.

Ak budete pri sile, môžete pokračovať po značke Svätobarborskej cesty ku Chate nad Tajovom a po Vrchárskej cyklomagistrále až do Tajova. Trasa sa dá absolvovať aj v presne opačnom smere z Tajova na Skalku a zísť smerom do Sielnice a Badína.  

Krížna  

Mnohí bikeri sú prekvapení, že na najobľúbenejší kopec skialpinistov, Krížnu, vedie oficiálna značená cyklotrasa a výšľapom z Harmanca a zjazdom na opačnú stranu, do dedinky Rybô, teda cyklisti nepáchajú žiadny zločin. Ak si trasu neskrátite cyklobusom z Banskej Bystrice do sedla Malý Šturec, tak po príjazde do Harmanca máte na výšľap k Hotelu Kráľova studňa v podstate dve možnosti.

Môžete sa vydať chladnejšou a kratšou, ale strmšou Bystrickou dolinou (na jej začiatku je vidieť Japeňský tunel na krásnej železničnej trati Banská Bystrica – Dolná Štubňa, ktorá križuje pohorie Veľká Fatra), alebo Zalámanou dolinou, kadiaľ chodí aj dopravná obsluha hotela, takže trasa je po tejto zvážnici pohodovejšia. Niežeby okolie Kráľovej studne bolo na výhľady chudobné, no čím vyššie smerom ku Krížnej budete stúpať, tým viac sa vám bude panoráma otvárať doširoka všetkými smermi.

A od Prameňa pod Kráľovou skalou nebudete vedieť, či máte fotiť, alebo šliapať do pedálov. Zjazd z Krížnej po modrej značke smerom na Líšku a nižšie do Rybieho má takmer 12 km, preto sa pripravte na to, že vaše predlaktia, nohy a brzdy na bicykli dostanú riadne zabrať. Občerstviť sa môžete po krátkom zjazde napríklad na Starých Horách, odkiaľ sa kondične zdatnejší bikeri zvyknú do Bystrice vracať cez Španiu dolinu a Šachtičky.  

Poľana a Hrb 

Cyklotrasa 5551 s príznačným názvom Okolo Poľany má zhruba 120 km a tvorí krásny, ale náročný okruh cez biosférickú rezerváciu okolo vulkanického pohoria, vedúci cez Dúbravicu, Strelníky, Sihlu, Lom nad Rimavicou, Látky, Hriňovú, Detvu, Očovú a Hrochoť. Ak si ho netrúfate absolvovať celý, napríklad s prespaním na Látkach, nazúfajte. Skúste aspoň zo Šalkovej vyšliapať do obce Poniky a ďalej do Ponickej Huty na zelenú cyklistickú značku, po ktorej dôjdete cez obec Strelníky zhruba za dve hodinky až ku Chate pod Hrbom.

Jej opätovné spustenie do prevádzky nesmierne teší množstvo bikerov aj turistov, ktorí sa môžu na svojich potulkách popod geografický stred Slovenska – vrch Hrb týčiaci sa nad chatou – konečne občerstviť. Z chaty sa môžete, stále po zelenom céčku 5551 Okolo Poľany, spustiť až k rázcestníku Na Štompe, kde budete mať možnosť zísť do Osrblia, alebo pokračovať ďalej a spustiť sa po modrej značke a dôjsť k začiatku asfaltovej cyklotrasy vedúcej popri Čiernohronskej železničke z jej zastávky Svätý Ján až do Čierneho Balogu.

Tam môžete prespať a ďalší deň pokračovať napríklad do Brezna, Mýta pod Ďumbierom a vyššie do Nízkych Tatier.  

Na ďalšej stránke sa dozviete viac o bikeparkoch a trailoch v Banskobystrickom kraji.

1/3
Zavrieť reklamu