Krížom-krážom Banskobystrickým krajom

Ak sa domácich bikerov opýtate, čo na Banskobystrickom kraji milujú najviac, povedia, že sú to kopce a príroda. A na otázku, čo ich motivuje na tie kopce šliapať, budete počuť len jednu odpoveď: Sú to výhľady, ktoré neomrzia.

Bikeparky 

Bikepark Mýto pod Ďumbierom je v Banskobystrickom kraji najmladší a jediný s vývozom lanovkou, nie vlekom. Je známy aj pretekmi DH a EN slovenského pohára. V stredisku sa nachádzajú menej náročný Blue trail, dve stredne náročné trate Freeride a Enduro a čierna Downhill trať. Okrem toho tam nájdete hlinený pumptrack a detskú trať s obsluhou vlekom pod lanovkou, či detský skill park.   

Drozdovo je výborná ukážka toho, ako sa robí bikepark pre rodiny s deťmi. Počas sezóny trate pravidelne upravujú a v prevádzke je aj trať/skill park s prekážkami a povrchom vhodným pre odrážadlá. V parku často trénujú detské cyklistické kluby, nájdete tam však aj väčšie skoky a ťažšie trate pre zdatných bikerov a 4 650 m dlhý cross-country okruh. Koná sa tam dokonca jedno kolo Hornonitrianskej enduro série.      

Bikepark Košútka pri Hriňovej má päť tratí pre stredne pokročilých bikerov, pričom flow trail prejdú aj deti. Počas leta k nim pribudli úplne malé cvičné skoky a prekážky pre deti a začiatočníkov. Nároční bikeri si zas môžu zaskákať na trati Aero circus, alebo skúsiť trať SPDH. Vždy tam nájdete kopu cyklistov všetkých vekových kategórií a výkonností, vývoz vlekom vďaka špagátiku zvládnu v pohode aj deti a výhodou je penzión s reštauráciou priamo pri vleku.       

Traily 

Breznianske traily sú na cyklistickom trhu úplnou novinkou. Nájdete ich na kopci pod Dedečkovou chatou, pričom štartovací bod je pri vysielači poniže chaty. Z mesta sa k nim dostanete výšľapom po cyklotrase z ulice Banisko sponad nemocnice, kde sa zároveň končí dlhší z trailov. Kratší sa končí zhruba v strede výšľapu. Množstvo hodín práce dobrovoľníkov sa pretavilo do trailov pre pokročilých s prevýšením zhruba 400 metrov vo veľmi príjemnom lesnom prostredí.  

Jednostopy Lomné sú tiež novinkou na slovenskej scéne trailových lokalít. Nachádzajú sa nad obcou Dobrá Niva a ich štart je umiestnený na najvyššom bode v okolí, na vrchu Lomné. Najjednoduchší prístup k trailom je z miesta pri lyžiarskom vleku v Kráľovej. Momentálne sú dokončené tri traily – Kráľovská stopa, Kamenná stopa a Nekonečná stopa. Najľahšia je Nekonečná stopa s dĺžkou až 3,75 km a najťažšia Kráľovská stopa, ktorá má necelý kilometer. Traily sú prírodného charakteru s primeraným sklonom a nachádza sa na nich množstvo kameňov a koreňov.  

Laskomerské singletraily poznná už hádam každý biker. Minulý rok pribudli medzi koncom trailov a pumptrackom nový flow trail a pump trail, ktoré sú prístupné po širokej spevnenej ceste s naozaj malým prevýšením, takže na nich môžete jazdiť dookola, kým budete vládať.  

Zvolensko-Môťovské singletraily tvoria 14-kilometrový okruh zložený z troch technicky náročných singletrailov a prepojovacích pasáží s výšľapmi. Začínajú sa pri Hoteli Tenis, kde nájdete aj veľkú informačnú tabuľu s mapou. Dostanete sa k nim však aj z Kráľovej, ktorá je východiskovým bodom na spomínané nové traily Jednostopy Lomné.  

Na ďalšej strane sa dozviete viac o tom, čo ponúka Banskobystrický kraj cyklistom.

2/3
Zavrieť reklamu