Dokonalá pleť po cvičení?

29. októbra 2022
Dámska pokožka

Nedovoľte športu, aby knokautoval vašu pleť! Naučte sa, ako zladiť starostlivosť s tréningom.

Keď sa hýbeme, srdce musí pumpovať väčší objem krvi. Veľká časť zvýšeného prietoku ide do mozgu a tento vzostupný nával sa odráža začervenaním tváre a žiarivou pleťou po cvičení. V tomto článku sa bližšie pozrieme na päť sprievodných javov, ktorými nám naša pokožka potvrdzuje, že sme pred chvíľou naozaj cvičili.

1. Podráždenie

Druh cvičenia: spinning, tanečné kardio a cvičenie na podlahe

Keď sa poriadne zahrejeme pri cvičení s vysokou intenzitou, zvyčajne robíme dve veci – pijeme „hektolitre“ vody a kvapky potu si utierame do uteráka. Niektoré posilňovne alebo telocvične požičiavajú alebo prenajímajú uteráky za malý poplatok. Napadlo vám, že tak ušetríte miesto v taške? Spomaľte!

Na pranie erárnych uterákov sa zvyčajne používajú silnejšie čistiace prostriedky, ktoré môžu podráždiť pleť. Uteráky bývajú drsné a môžu z pokožky odstrániť ochrannú kožnú bariéru. Urobíte teda lepšie, ak si prinesiete vlastný.

Tvár si nikdy počas cvičenia nešúchajte, uterák len jemne pritláčajte, aby ste odsali pot. Nikdy si ho s nikým nepožičiavajte ani si ho nezabudnite vymeniť. Už po dvoch dňoch v taške by ste si na tvár preniesli viac E. coli, ako keby ste si ju ponorili do záchodovej misy. Nevadí, že ste uterák použili na tréningu len raz, aj to len na tvár, vo vlhkom a tmavom prostredí sa na ňom budú rýchlo množiť mikróby a plesne.

Tvár si nikdy počas cvičenia nešúchajte, uterák len jemne pritláčajte, aby ste odsali pot. Foto: Shutterstock.

2. Ochabnutie

Druh cvičenia: beh

Bežcov na dlhšie trate spoznáte ľahko podľa „strhanej tváre“ (hovorí sa jej aj bežecká tvár). Spôsobuje ju strata objemu na spánkoch a lícach, ktorá vedie od prepadnutej k ochabnutej tvári. Dôvodom sú otrasy pri behaní, ktoré vytvárajú mikroskopické trhlinky v kolagéne, ktoré sa časom spoja.

Navyše pleť je pri tréningu vonku ťažko skúšaná aj poveternostnými vplyvmi – či už ide o horúce slnko (UV žiarenie je zabijak kolagénu) alebo ľadový vietor. Z domu by ste preto nemali vystrčiť nos bez krému s SPF 30 a skamarátiť by ste sa mali s retinolom (bojovníkom proti vráskam).

Po sprche si na tvár naneste spevňujúci krém s peptidmi, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu.

1/3
Zavrieť reklamu