Život za polárnym kruhom

3. novembra 2022

Severské živočíchy sa dokázali prispôsobiť extrémnym podmienkam a sú bez pochýb jedným z najväčších ťahákov cestovateľov do polárnych oblastí. Rovnako ako začínajúca sezóna polárnej žiary, počas ktorej sa na oblohe odohráva fantastické farebné divadlo.

Kam sa vybrať a čo si vziať so sebou, ak sa rozhodnete pozorovať jedinečné tvory a najjasnejšiu hviezdu Polárku? Ideálne sú nórske Špicbergy, ktoré sú domovom medveďa bieleho a mrožov. Ostrovy obklopené Severným ľadovým oceánom a Barentsovým morom vás pohltia nespútanou, drsnou krásou. Do tejto oblasti je lepšie ísť s niekým, kto to tu dobre pozná alebo osloviť miestne organizácie.

Výhodou je, že ste neustále na dosah bezpečia, a tak vám stačí len teplé oblečenie a slnečné okuliare so špeciálnym filtrom proti slnku, ktoré je tu nebezpečne ostré aj počas zimných mesiacov.

Populárne a ľahko dosiahnuteľné sú aj oblasti Škandinávie a región Laponsko. Či už ide o príjemné letné dni pri jazerách uprostred nekonečných fínskych lesov alebo zimu v nórskom meste Tromsø, ktoré je pretkané históriou a nočným životom v obkľúčení nádhernej prírody plnej divokej zveri. Táto oblasť je populárna najmä pre pozorovateľov polárnej žiary a milovníkov psích záprahov, pretože tu môžete vidieť huskyov v ich prirodzenom prostredí.

Vzhľadom na špecifické prostredie nežije v oblasti severného pólu mnoho živočíšnych druhov, o to viac sa vyskytujú vo väčších počtoch. Až obdivuhodne sa dokážu vyrovnať s rôznou dostupnosťou potravy, ktorá sa mení v závislosti od ročných období.

Prečítajte si na ďalších stránkach viac o severských živočíchoch, ako sú medveď biely, mrož ľadový, sob polárny, los mokraďový a veľryba grónska.

BUBO navštevuje všetky polárne oblasti sveta. Vyškolení experti spolupracujú s miestnymi sprievodcami, ktorí sa postarajú o bezpečie i ulovené zážitky. Stačí si vybrať správnu destináciu a uvidíte naživo severské zvieratá aj polárnu žiaru. Viac informácií nájdete na bubo.sk/polar.

1/3
Zavrieť reklamu