12 prekvapivých spôsobov, ako si „posilniť“ imunitný systém

9. decembra 2023

Chrípková sezóna je na spadnutie, ale to neznamená, že prestaneme chodiť do prírody a uzavrieme sa do seba. Existuje veľa jednoduchých a zábavných spôsobov, ako zostať fit.

V tomto článku nájdete dvanásť menej tradičných spôsobov, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie – nielen fyzicky, ale aj psychicky.

1. Túlajte sa

Prechádzka v lese upokojí dušu a dobije vás energiou. Podľa japonskej štúdie dochádza v záplave zelene k výraznejšiemu zníženiu hladiny kortizolu (ovplyvňuje rovnováhu imunitného systému), pulzu a krvného tlaku než pri prechádzke mestskou džungľou.

Ženy, ktoré sa „kúpali v lese“ dva dni po dve hodiny, mali počas nasledujúcich siedmich dní zvýšené množstvo bielych krviniek.

2. Vypustite svoju vnútornú Adele

Držíte v sprche fľaštičku od šampónu ako mikrofón? Len tak ďalej. Zdá sa, že už polhodinové spievanie alebo počúvanie hudby dokáže znížiť množstvo škodlivého kortizolu. Aj hudba dokáže zvýšiť produkciu bielych krviniek a protilátok – imunoglobulínu.

Zdá sa, že už polhodinové spievanie alebo počúvanie hudby dokáže znížiť množstvo škodlivého kortizolu. Foto: Shutterstock.

3. Prežúvajte poriadne

Hádžete do seba jedlo v rýchlosti ako do odpadkového koša? Pravdepodobne si neuvedomujete, že aj týmto spôsobom môžete negatívne ovplyvniť svoje zdravie. Určitý typ imunitných buniek – TH 17 lymfocyty – stimuluje v ústach práve prežúvanie.

4. Zaobstarajte si chlpáča

Menšia štúdia na študentoch ukázala, ako môže hladkanie štvornohého priateľa priaznivo ovplyvniť ľudský imunitný systém a celkové zdravie (a potom, že je pes najlepším priateľom človeka). Nemáte vlastného chlpáča? Vyvenčite psa priateľom alebo zoberte na prechádzku najdúcha z blízkeho útulku.

1/3
Zavrieť reklamu