12 prekvapivých spôsobov, ako si „posilniť“ imunitný systém

9. decembra 2023

Chrípková sezóna je na spadnutie, ale to neznamená, že prestaneme chodiť do prírody a uzavrieme sa do seba. Existuje veľa jednoduchých a zábavných spôsobov, ako zostať fit.

5. Vynechajte antiperspirant

Priatelia sa vám za to asi nepoďakujú, ale ak svojmu antiperspirantu dáte pokoj, keď sa cítite vyčerpaní, je tu šanca, že to pomôže vášmu imunitnému systému. Existuje predpoklad, ktorý stojí len na malej štúdii osemnástich ľudí, že v podpazuší tých, čo používajú antiperspiranty, žije menšie množstvo baktérií.

Vedci sa začínajú zaoberať myšlienkou, že druhy baktérií, ktoré žijú vo vnútri a na našom tele, môžu súvisieť s udržiavaním zdravého imunitného systému. A sú tu aj špekulácie, že antiperspirant môže blokovať lymfatické uzliny, ktoré sú životne dôležité pre náš imunitný systém.

6. Dajte šelme jesť

Ak dostanete poobede chuť na malú desiatu, siahnite po bielkovinách, ktoré nášmu telu pomáhajú budovať imunitné bunky. Jedálniček s nízkym obsahom proteínov má s veľkou pravdepodobnosťou negatívny vplyv na imunitu, preto sa zásobujte neslanými orieškami, semienkami alebo humusom.

Dobrou desiatou sú aj vajíčka na tvrdo, v žĺtku sa navyše nachádza veľa zinku a vitamínu D.

Majte pri sebe vždy nejakú zdravú desiatu. Foto: Shutterstock.

7. Buďte šťastní

Dobrá nálada znižuje stres a udržiava zdravé srdce. Sex raz alebo dva razy do týždňa by mohol zvyšovať obranyschopnosť proti baktériám a vírusom. Do správnej nálady sa dostanete pomocou ustríc (prírodné afrodiziakum), nachádza sa v nich dávka zinku, ktorá posilňuje biele krvinky.

8. Vypnite sa!

Cítili ste, ako sa vám zvýšil srdečný pulz už len pri vstupe do hlučnej reštaurácie alebo keď sedíte vedľa niekoho v autobuse, ktorému reve muzika do uší? Dotieravý hluk dokáže vyvolať žalúdočné problémy a ak to trvá dlhú dobu, môže to znížiť funkciu imunitného systému a zvýšiť krvný tlak. Ak je to možné, poproste, aby v reštaurácii stlmili zvuk, alebo investujte do slúchadiel proti hluku.

2/3
Zavrieť reklamu