Nepreháňajte to so športom

6. novembra 2022

Šport často považujeme za všeliek, nemali by sme však zabúdať, že niektoré jeho druhy sú skutočne len pre zdravých ľudí.

Nie ste celkom fit? Ktorý šport je pre vás najvhodnejší, ak trpíte nasledujúcimi ochoreniami?  

Kardiovaskulárne ochorenia 

Veková hranica, za ktorou stúpa riziko srdcovocievnych ochorení, sa neustále posúva a „omladzuje“, raritou už nie je jej výskyt ani u tridsiatnikov. Ak vás trápia ochorenia srdca alebo ciev, mali by ste sa venovať športom s nižšou intenzitou záťaže, ale s dlhším trvaním.  

Vyvarujte sa: Pre vás nie je vhodný spinning ani módny kickbox.  

Dajte sa na: Máte za sebou srdcovú príhodu? Venujte sa plávaniu. Prirodzený tlak vody a vodorovná poloha vylepšujú plynulosť krvného obehu. Ak patríte ku kardiakom, ktorí nikdy nešportovali, zvoľte si chôdzu. Aby mala požadovaný kondičný a zdravotný efekt, naplánujte si dlhšie vzdialenosti v rýchlejšom tempe. Mali by ste kráčať vzpriamene, dýchať zhlboka a šliapať rýchlosťou aspoň päť až šesť kilometrov za hodinu.

Chôdza má navyše aj nezanedbateľný psychohygienický význam. Ideálny pre vás je aj nordic walking a turistika na lyžiarskych bežkách, ktorá zapája do činnosti celé telo – aj svaly paží, ramenného pletenca a trupu. Prednosťou týchto športových aktivít je, že aj keď ste nikdy predtým nešportovali, ľahko si osvojíte techniku pohybu. Nebezpečenstvo úrazu je oveľa nižšie ako pri iných druhoch športov.  

Ak vás trápia ochorenia srdca alebo ciev, mali by ste sa venovať športom s nižšou intenzitou záťaže, ale s dlhším trvaním. Foto: Shutterstock.

Neprepáľte štart 

Ak ste doteraz nešportovali alebo ste sa hýbali len málo, začnite pomaly. Inak vám hrozia aj tieto riziká:  
– Nižšia pružnosť a pevnosť šliach a svalov môže viesť k ich preťaženiu alebo natrhnutiu.   
– Artrotické zmeny kĺbov môžu spôsobiť preťaženie, zápal, poškodenie chrupaviek. 
– Osteoporóza (rednutie kostí) alebo zvýšená krehkosť kostných štruktúr vedú až k  patologickým zlomeninám. 
– Netradičné úrazy, ako sú napríklad únavové zlomeniny. 
– Kolapsové stavy, ako je blackout či diving reflex u potápačov. 
– Prudké zvýšenie krvného tlaku. 
– Poruchy srdcového rytmu. 

Diabetes 

Pomerne vysoké percento postihnutých touto „epidémiou 21. storočia“ športovanie skôr vynecháva, pretože nevie, že pohybová aktivita môže ich aktuálny stav vylepšiť. Pre cukrovkárov je nesmierne dôležitá konzultácia u skúseného špecialistu. Ochorenie si vyžaduje výraznú opatrnosť a špecifický diétny režim pre fyzickú záťaž. Zásadné je presné sledovanie hladiny cukru v krvi pred záťažou a po nej. Pomôže vám, ak budete vedieť, ako váš organizmus reaguje na športovanie 

Vyvarujte sa: Zo svojho športového portfólia budete pre možné neočakávané zníženie hladiny cukru v krvi (hypoglykémiu) musieť vypustiť adrenalínové aktivity, ako je horolezectvo, potápanie, parašutizmus alebo pretekanie na motocykloch. Pri hypoglykémii hrozí strata kontroly nad vlastným telom, a to prináša rizikové situácie nielen pre vás, ale aj vaše okolie.  

Dajte sa na: Pri dobrom metodickom vedení môže byť vhodná kombinácia posilňovania a vytrvalostných aktivít.   

2/5
Zavrieť reklamu