Trinásť vitamínov pod lupou. Prečo sú pre nás prospešné?

7. novembra 2022

Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať v potrave.

Telo je vytvorené z buniek, ktoré sú maličkými výrobňami molekúl. Sú obklopené tukovou membránou a ako palivo využívajú sacharidy. Väčšinu molekúl, ktoré produkujú, vyrábajú vo forme proteínov. Na to, aby telo prežilo, potrebuje veľké dávky tukov, sacharidov a proteínov, ale vyžaduje si aj malé dávky mikroživín, teda vitamínov a minerálov.

Prijímame ich preto, aby naše telo vedelo vytvárať enzýmy a hormóny – tie telu pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín, aby mohlo posielať signály na krátku aj dlhú vzdialenosť a aby posilňovalo a opravovalo tkanivá.

Vitamín A ~ Vajcia, syr, olejnaté ryby

Vitamín A potrebujeme na tvorbu očných pigmentov citlivých na svetlo. Je tiež zodpovedný za imunitu a zdravú pokožku.

Vitamín B1 (tiamín) ~ Obohatené obilniny, orechy, mäso

Prvý z ôsmich vitamínov B rozkladá tuky a sacharidy, aby sa z nich uvoľnila energia.

Vitamín B2 (riboflavín) ~ Mlieko, vajcia, obohatené obilniny

B2 podporuje uvoľňovanie energie. Ako antioxidant pomáha telu zbavovať sa voľných radikálov.

Vitamín B3 (niacín) ~ Pečienka, ryby, pšenica, slnečnicové semienka

B3 rozkladá sacharidy na jednoduchú glukózu.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová) ~ Kuracie a hovädzie mäso, zemiaky

B5 tvorí koenzým A, ktorý rozkladá tuky a sacharidy.

Vitamín B6 (pyridoxín) ~ Bravčové a kuracie mäso, ryby

B6 pomáha uchovávať energiu a vytvárať červené krvinky.

1/2
Zavrieť reklamu