Trinásť vitamínov pod lupou. Prečo sú pre nás prospešné?

7. novembra 2022

Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať v potrave.

Vitamín B7 (biotín) ~ Vajcia, orechy, celozrnné potraviny

Tento vitamín je základom prispracovaní tuku

Vitamín B12 ~ Mäso, ryby, mlieko

B12 prospieva zdravým nervom a červeným krvinkám a pomáha telu spracovávať kyselinu listovú.

Vitamín C (Kyselina askorbová) ~ Citrusy, jahody, čierne ríbezle

Tento vitamín prispieva k tvorbe kolagénu, vďaka ktorému máme zdravé nechty, vlasy, pokožku a iné tkanivá.

Vitamíny, minerály, antioxidanty a omnoho viac živín sa ukrýva v ovocí a zelenine. Foto: Shutterstock
Vitamíny, minerály, antioxidanty a omnoho viac živín sa ukrýva aj v ovocí a zelenine. Foto: Shutterstock.

Vitamín D ~ Olejnaté ryby, červené mäso

Tento vitamín je dôležitý na udržanie správneho množstva vápnika a fosfátu, ktoré sú kľúčové pre silné kosti.

Vitamín E ~ Rastlinné oleje, orechy, semienka

Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály. Je dôležitý pre pokožku, oči a imunitný systém.

Kyselina listová ~ Brokolica, klíčky, pečienka

Kyselina listová podporuje rozvoj nervového systému – je mimoriadne prospešná pre tehotné ženy.

Vitamín K ~ Zelená listová zelenina, cereálie

Vitamín K je kľúčovým prvkom potrebným na zrážanie krvi. Je komponentom mnohých zrážacích faktorov, ktoré pomáhajú zastaviť krvácanie. Významnú úlohu hrá aj v zdraví kostí.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

2/2
Zavrieť reklamu