Štyria najväčší zlodeji spánku

8. novembra 2022

Tak, ako bolo kedysi trendom chváliť sa svojou produktivitou a málom nočného spánku, dnes je to naopak. Vedeli ste však, že sa oň často ochudobňujete aj vlastnou príčinou?

V tomto článku si môžete prečítať viac o štyroch najväčších zlodejoch spánku.

1. Kofeín

Je to povzbudzujúca látka v káve, ktorá nás oberá o potrebnú REM fázu a ani o tom nemusíme vedieť. Málokto si uvedomí, že až 7 hodín trvá telu, kým sa zbaví 50 percent kofeínu. A hoci jeho účinky už vôbec necítime, náš mozog sa nedokáže ani potom uvoľniť.

2. Víno

Aj vy sa presviedčate, že po poháriku lepšie zaspíte? Je to možné, ale bude to na úkor kvality vášho spánku. Je to preto, lebo pre alkohol sa nedostaneme hlbšie do REM fázy. Druhý dôvod má na svedomí dehydratácia. Ak si k večeri dáme pohár vína, mali by sme vypiť aj pohár čistej vody. Alkoholu by sme sa ale rozhodne mali vyhnúť aspoň tri hodiny pred spánkom, aby sme telu dopriali čas na trávenie.

Ak si k večeri dáme pohár vína, mali by sme vypiť aj pohár čistej vody. Foto: Shutterstock.

3. Tekutiny

Ak doobeda zanedbávate pitný režim, pravdepodobne sa začnete poobede nalievať. V noci potom chodíte na toaletu a zbytočne si spánok prerušujete. Kvalitný spánok celých osem hodín je ako pravidelný servis na ďalší deň.

4. Teplo

Teplota prostredia je jedným z najpodceňovanejších faktorov, ktoré určujú kvalitu aj dĺžku spánku. Ovplyvňuje mozog, aby uvoľnil hormón melatonín. Ideálne by sa mala pohybovať medzi 15 až 19 stupňami Celzia.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu