#relaxmotivuje časť 1: Utrácajte šťastne!

12. novembra 2022

Predstavte si, že váš obľúbený obchod vyhlási súťaž a práve na vás sa usmeje šťastie a do peňaženky vám prikvitne 500 eur. Čo s nimi spravíte?

Ak budete ako väčšina ľudí, kúpite si niečo materiálne. Napríklad vytúžené značkové lodičky. Cítite zradu? Je tam. Bohužiaľ, lesklé nové veci prinášajú len krátkodobú eufóriu.

Aby vaše potešenie trvalo dlhodobo, skúste si kúpiť nasledovné:

Čas

Chcete si svoje peniaze užiť? Pozrite sa na to z iného uhlu a zaplaťte niekomu, aby za vás spravil niečo, čo neznášate, ale spraviť sa to musí. Nie je to tak nelogické. Vezmite si čas a peniaze. Sú to dve veci, o ktorých vám väčšina ľudí bude tvrdiť, že ich má zúfalý nedostatok.

Tak čo keby ste spravili menší výmenný obchod? Zaplaťte 10 eur susedovmu synovi za to, že vám poseká trávnik. Vy tak získate cennú hodinu, ktorú môžete využiť na kávičku s kamarátkou alebo na čítanie knihy. Prečo vám to nenapadlo skôr?

Pretože spoločnosť nás vychovala k tomu,že pod šťastím si predstavujeme nadobúdanie vecí. Väčšinou nám nenapadne, že k šťastiu sa môžeme dopracovať vytesnením vecí z nášho života.

TOP TIP: Po najbližšej výplate si namiesto nového outfitu objednajte hodinového manžela, aby vám dal dokopy tie poličky, ktoré ste si kúpili pred dvoma mesiacmi alebo si objednajte opatrovateľku detí, aby ste si s partnerom mohli zájsť do kina.

Skúste si po najbližšej výplate objednať opatrovateľku detí, aby ste si s partnerom mohli zájsť do kina. Foto: Shutterstock.

Myslite na druhých

Na to, aby ste získavali šťastie, stačí, ak ho začnete rozdávať. Výskumy tvrdia, že keď dáte niekomu druhému peniaze, prinesie vám to najväčšiu radosť.

Skúsenosti

Práca a biznis sa stali v našej kultúre záležitosťou statusu. Pracujeme tak tvrdo, ako dokážeme a tak dlho, ako dokážeme. Počítame s tým, že potom, v nejakom neurčitom (stále vzrastajúcom) veku, pôjdeme do dôchodku, budeme relaxovať a cestovať alebo sa budeme venovať záľubám, na ktoré teraz nemáme čas.

Peniaze si predstavujeme ako niečo limitované a čas ako nekonečno, pritom opak je pravdou. Nechceme znieť nijak zvlášť ponuro, ale nie je na škodu si uvedomiť to klasické nevieme ani dňa, ani hodiny.

TOP TIP: Nevyčítajte si, že sa vám ťažko žije tu a teraz. Vyzerá to, že náš mozog je továrensky prednastavený k tomu, aby bol zameraný na budúcnosť. Určite si svoju budúcnosť plánujte aj naďalej, pokojne snívajte a predstavujte si všetko to, čo vás ešte len čaká, pokiaľ však ten mesačný výlet do Paríža ani tento rok nezvládnete zrealizovať, zájdite si aspoň do dobrej francúzskej reštaurácie. Ešte dnes.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu