Sedem príznakov dehydratácie

4. októbra 2023
Žena pije vodu.

Vedeli ste, že problémy s trávením, a to najmä u bežcov, zvyčajne spôsobuje nedostatok tekutín, nie nesprávne zvolená strava? Ak vás počas náročných tréningov či dlhých behov trápi brucho, možno vašej pozornosti uniká pravý vinník – tekutiny, teda lepšie povedané ich nedostatok.

Počas intenzívneho pohybu sa telo športovca sústreďuje primárne na to, aby sa do svalov a pľúc dostalo dostatočné množstvo okysličenej krvi. Preto sa krv presúva zo žalúdka a čriev do pracujúcich svalov. Už len tento nedostatočný prietok krvi spôsobuje mierne škody na drobných tkanivách čriev. No a ak je športovec navyše dehydrovaný, môže sa pripraviť na tráviacu nočnú moru. Tekutiny musíte dopĺňať ešte pred tým, ako začnete byť dehydrovaní.

1. Suchá pokožka a popraskané pery

Pokiaľ vám nepomáha ani pravidelné krémovanie, je načase zvýšiť príjem tekutín.

2. Nízka frekvencia močenia

Ak močíte menej ako trikrát denne, zvýšte príjem tekutín, inak si to odnesú obličky.

3. Tmavá farba moču

Toto je najznámejší signál dehydrovaného organizmu.

4. Ste stále hladní

Známy výrok ak si hladný, napi sa vody je naozaj dobre mienená rada, ako zabrániť dehydratácii organizmu. Platí najmä v prípade, ak ste hladní aj krátko po jedle.

5. Bolesť hlavy

Skúste namiesto tabletky proti bolesti siahnuť po štedrom pohári vody.

Ak je športovec dehydrovaný, môže sa pripraviť na tráviacu nočnú moru. Foto: Shutterstock.

6. Nedostatok slín

Ak máte často sucho v ústach a nie je to príznak prekúrenej miestnosti, je to príznak dehydratácie. Okrem zvlhčovača vzduchu je v zime prospešný aj príjem tekutín.

7. Točí sa vám hlava

Závraty a strata rovnováhy predstavujú častý problém nielen u starých ľudí vystavených letným horúčavám. Ak sa vám točí hlava, vypite pohár vody, pretože môžete odpadnúť.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu