Viete, ako skĺbiť bicykel a povinnosti? Prinášame vám osem tipov, ako na to!

Veľa cyklistov má problém prepojiť svoj koníček s pracovným, prípadne rodinným životom. Nie je to jednoduché, ale ani nemožné.

Nájsť v živote správnu rovnováhu nemusí byť vôbec jednoduché. Celý deň strávite v práci, prídete domov a tešíte sa, že si sadnete na bicykel, no chladnička zíva prázdnotou, tak radšej idete na nákup a k tomu ešte pustíte práčku. Potom príde víkend a s ním príležitosť stráviť konečne viac času s rodinou, lenže vy si vo svojom športovom denníku chcete odškrtnúť niekoľko desiatok kilometrov dlhý cyklistický výjazdanie rodinnú oslavu, kde sa prejete koláčmi.

Svedomiu však nerozkážete a celý deň strávite so svojimi najbližšími. Otázka teda znie, dá sa naozaj systematicky trénovať, chodiť na výlety, prípadne na bicykli pretekať, udržať si náročné zamestnanie a popri tom všetkom ešte vychovávať deti? Áno, naozaj sa to dá! Mnoho aktívne žijúcich ľudí úspešne zvláda šport, prácu na plný úväzok aj rodinu. A ako znie ich najcennejšia rada? Potrebujete plán, ktorý dokážete dodržiavať, a žiadne výhovorky.

1. Plánujte si ciele

Stanovte si konkrétny čas na prácu, rodinu a bicykel. Trénovať efektívne môžete len vtedy, keď viete, na aký účel trénujete.

2. Zapojte deti

Pracovné nároky a potreby detí sú do určitej miery nepredvídateľné. Vyraziť na výlet s dieťaťom v sedačke alebo vo vozíku je dobrá príležitosť, ako zabiť dve muchy jednou ranou.

3. Bicyklujte za povinnosťami

Jazdiť na bicykli do práce, na stretnutia s kamoškami, na jogu, na poštu, pre deti do škôlky a všade tam, kde sa dá bicykel bezpečne zamknúť, je dobrý spôsob, ako vyťažiť z povinností maximum.

4. Ranné vtáča

Vyrazte na tréning skoro ráno a doma môžete byť skôr, ako sa väčšina ľudí pustí do raňajok.

Vyrazte na tréning skoro ráno a doma môžete byť skôr, ako sa väčšina ľudí pustí do raňajok. Foto: Shutterstock.

5. Noci v sedle

Hodina na trenažéri večer, keď sú deti už v posteli, je dobre využitý čas.

7. Zvýšte tempo

Ak máte málo času, nemôžete si dovoliť jazdiť tzv. prázdne kilometre, teda pohodovým tempom. Kľúčom je jazdiť kratšie, ale intenzívnejšie.

8. Aký požičaj, taký vráť

Ak vás rodina podporuje pri vašej záľube a snahe dosiahnuť svoj cieľ v sedle bicykla, ukážte jej, že si to vážite, a preteky skombinujte s rodinným výletom, prípadne zapojte do detskej kategórie aj svoje ratolesti.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu