10 sviežich fitnestipov na každý deň – časť 1

22. novembra 2022

Trénovať nemusíte len vo fitnescentre. Do formy sa dostanete aj zmenou každodenných rituálov. Tieto tipy a cviky vás môžu sprevádzať počas celého dňa.

6. Beh namiesto obednej pauzy

Beh je vhodný takmer pre každého a je jedno, či máte super kondičku alebo s ním len začínate. Optimálne je, ak si chodíte zabehať 3- až 5-krát týždenne aspoň na 20 minút. Týmto spôsobom zocelíte svoj srdcovo-cievny systém a zrýchlite látkovú výmenu. Vďaka behu tak budete nielen fit, ale aj zdraví.

7. Kľuk na predlaktí jednu minútu

Budovanie svalovej hmoty je minimálne také dôležité ako vytrvalostný tréning. Tip: každý deň si dajte kľuk na predlaktí a vydržte v tejto polohe jednu minútu. Ide vám to dobre? Posuňte sa na ďalšiu úroveň. Vystrite jednu ruku a jednu nohu, ruky a nohy vystierajte diagonálne. Dôležitá je pravidelnosť – z cviku sa musí stať váš každodenný rituál.

Tip: každý deň si dajte kľuk na predlaktí a vydržte v tejto polohe jednu minútu. Foto: Shutterstock.

8. Zvyšujte formu intervalmi

Kto chce byť naozaj fit, mal by popri klasickému vytrvalostnému tréningu dbať na intervaly. To znamená minimálne jedenkrát za týždeň ubehnúť 10-krát 100, 200 alebo 400 metrov. Intervaly dokážete zakomponovať aj do svojej obedňajšej pauzy.

9. Krátka masáž vlastného tela

Tenisovou alebo masážnou loptičkou si masírujte šijové svalstvo. Dôležité je loptičku kotúľať po svalových štruktúrach, nie po stavcoch. Loptičku pritláčajte tak, aby vám nespôsobovala bolesť. Táto masáž uvoľňuje svalstvo, podporuje prekrvenie a uvoľňuje zablokované tkanivá.

10. Pravidelné prestávky

Naše telo podlieha prirodzenej výkonnostnej krivke a najneskôr po 80 minútach sústredenej práce mozog prepína do šetriaceho režimu. Vtedy by ste si mali urobiť krátku prestávku, aby ste zostali produktívni. Organizmus si berie oddychový čas, aby sa dokázal zregenerovať a bol pripravený úspešne zdolať ďalšie výzvy. Iba ten, kto si cielene naplánuje malé prestávky, zostane fit a výkonný.

Základné pravidlo znie: doprajte si každých 70 až 90 minút pauzu 5 až 10 minút.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

2/2
Zavrieť reklamu