Aktuálny minireport – Salamandra Resort

24. januára 2010

V skratke – výborné stredisko s členitým svahom a veľmi dobrými snehovými podmienkami. Lacné lístky, prekrásne prostredie Banskej Štiavnice, cez víkend viac ľudí. Hneď pri prvej návšteve však celej našej skupine ukradli lyže a topánky priamo z penziónu v Banskej Štiavnici.

V skratke – výborné stredisko s členitým svahom a veľmi dobrými snehovými podmienkami. Lacné lístky, prekrásne prostredie Banskej Štiavnice, cez víkend viac ľudí. Hneď pri prvej návšteve však celej našej skupine ukradli lyže a topánky priamo z penziónu v Banskej Štiavnici.

Dosiaľ sme písali krátke reportáže s aktuálnymi tohtoročnými informáciami z týchto stredísk:

Pezinská Baba – dlhé rady a parkovisko za 3,5 eura

Zochova chata – super stredisko na výuku detí

Stuhleck – fajn stredisko neďaleko BA

Jasná, Ružomberok – biznis s kupónmi na parkoviskách

Keďže v stredisku spoluorganizujeme verejné skicrossové preteky pre deti 13. februára (môžete sa na ne prihlásiť tu), cez víkend sme s deckami navštívili, prvýkrát tohto roku, nový lyžiarsky areál. Stredisko je známe na celom Slovensku, pretože štvorsedačku postavili už pred dvomi rokmi a vlani ostalo stáť opustené. Všetci sme napäto sledovali, čo sa bude diať tento rok.

Stredisko otvorili 22. decembra a odvtedy ho pravidelne dosnežujú. Dnes je tu 60 centimetrov umelého snehu a napriek tomu, že je ide o najjužnejšie položené stredisko na Slovensku, majú tu viac snehu, ako v niektorých fatranských a tatranských rezortoch.

Podmienky a svah

Hneď po príchode cez Hornú Roveň (na vrcholovú stanicu štvorsedačky) o pol deviatej ráno sme si uvedomili, že svah nie je somárska lúčka, ako som si ho ja osobne predstavoval, ale kvalitný, členitý a v tom čase aj upravený ľadový kopec. Prvé jazdy po pol deviatej (stredisko je otvorené 8:30-15:30) sme si vychutnali dosýta. Potom nasleduje už víkendová klasika slovenských svahov – do strediska prišlo viac ľudí, ako sme si predstavovali. Rada na vlek sa zdala byť veľká. Porovnávali sme čakanie a stopovali ho na hodinách visiacich na lanovke. Zdalo sa nekonečné, ale nečakali sme nikdy viac ako 15 minút. Cez týždeň je vraj svah úplne prázdny.

Maximálna kapacita krytej štvorsedačky s bublinami je 2400 osôb za hodinu. Tipujem, že v sobotu sem prišlo okolo tisíc ľudí. Na úzkom začiatku svahu sa lyžiari tiesnili, postupne sa však svah mierne rozširuje a ľudia si na lyžiach nezavadzajú. Veľké množstvo ľudí sa dá vyriešiť dvoma spôsobmi: V spodnej časti strediska postavia veľkú reštauráciu (dnes tu je iba malý bufet z unimobuniek), ktorá pojme lyžiarov, alebo otvoria ďalší plánovaný svah po pravej strane sedačky.

Lístky stoja necelých 15 euro pre dospelých a polovicu pre deti. Oproti 29 euro v Jasnej (v Jasnej býva často nepriaznivé počasie a stáva sa, že premávajú iba niektoré vleky) či ešte drahším lístkom na Stuhlecku je to konkurencieschopná cena.

[nggallery id=35]

Skvelé možnosti Banskej Štiavnice

Ďalšiu veľkú konkurenčnú výhodu strediska sme si uvedomili večer a je ňou Banská Štiavnica! Večer môžete objavovať krásne kaviarne, čajovne, ísť sa najesť do miestnych restaurácii. Všetky sú dosiahnuteľné v centre peši. S takýmto stredovekom a kultúrou žiariacim mestom a zároveň rezortom sme sa zatiaľ stretli iba na niektorých miestach. Banská Štiavnica, skovaná uprostred neveľkých kopcov zo seba vydáva čarovné génius loci, ktoré je cítiť aj večer po príchode zo svahu.

Nešťastný záver víkendu

Banská Štiavnica si na lyžiarov ešte len zvyká. Presvedčili sme sa o tom v nedeľu ráno. Priamo zo zamknutého penziónu uprostred mesta nám zmizli viaceré lyže a lyžiarky. Po počiatočnom údive a zistení, že to asi nebude žart, situáciu začali riešiť policajti. Vraj žiaden penzión uprostred mesta zatiaľ nevykradli. Holt doba sa mení a do Banskej Štiavnice prichádzajú lyžiari. Situácia najskôr vyzerala absolútne beznádejne. Neviem, ako sa policajti dostali k ukradnutým veciam, strčeným v jednej z miestnych kôlničiek, avšak na ceste do Bratislavy sme už dostali telefonát, že veci sa našli a všetko sa zdalo byť v poriadku.

1/1
Zavrieť reklamu