Ako vybrať lyže

24. októbra 2017
Ako si vybrať lyže. Foto: Shutterstock

Predpokladáme, že 90 % lyžiarov jazdí na upravenom teréne a zjazdovkách. Náš výber lyží sa preto bude uberať týmto smerom.

Pred tým, ako vkročíte do obchodu

Ujasnite si odpovede na nasledujúce otázky:

Ako často budete počas sezóny lyžovať?
Ak je to menej ako trikrát, zvážte kúpu jazdených lyží.

V akom teréne budete lyžovať?
Zjazdovky? Prašan? Všade? Zvoľte si typ lyží správne.

Ste na lyžovanie fyzicky pripravení? 
Večer cvičíte alebo ležíte na gauči pri telke? Vhodne zvolená tvrdosť lyží vám nespôsobí fyzické utrpenie.

Aká je úroveň vašej techniky jazdy?
Ak ešte neviete rezať carvingové oblúky, ale zatiaľ sa len nesmelo spúšťate dole kopcom, nechajte si s výberom poradiť.

Čo od lyžovania predovšetkým očakávate?
Chcete sa kochať výhľadom na hory alebo vyvíjať serióznu celodennú športovú aktivitu? Podľa toho zvoľte výšku investície.

Základná rovnica

Pri výbere výbavy treba prihliadať na ľudskú anatómiu. Platí pravidlo, že čím je lyža tvrdšia a dlhšia, tým je na snehu stabilnejšia, ťažšie sa ovláda, ale lepšie drží vo vyšších rýchlostiach. Platí to aj naopak. Čím je lyža kratšia a mäkšia, tým je na snehu menej stabilná.

Ťažší a vyšší lyžiari by mali mať dlhšie lyže, nižší a ľahší kratšie a mäkšie lyže. Výber by mal byť teda veľmi jednoduchý, keby do rovnice nevstupoval neznámy faktor a tým je lyžiarova technika.

Ťažší a vyšší lyžiari by mali mať dlhšie lyže, nižší a ľahší kratšie a mäkšie lyže. Foto: Shutterstock
Ťažší a vyšší lyžiari by mali mať dlhšie lyže, nižší a ľahší kratšie a mäkšie lyže. Foto: Shutterstock

Určite si cenový strop

Lyžovanie je sčasti módna záležitosť, ale ak plánujete stráviť na lyžiach necelý týždeň počas jarných prázdnin, je zbytočné nakupovať drahý výstroj. Na takúto sezónu postačujú aj lyže z druhej ruky. Niekedy len kvalitný servis spraví z jazdených lyží dobrú alternatívu nových.

Dá sa povedať, že lacné lyže sú horšie a drahé lepšie, ale neplatí to stále. Pre priemerného lyžiara či začiatočníka môže byť drahá lyža nepraktická, lacnejšia mu prinesie väčšie uspokojenie.


Lyže z druhej ruky kúpite aj s viazaním do 150 eur. Inak si pripravte 200 – 400 eur za tradičné lyže strednej kategórie. Vyššie kategórie sú drahšie.

Ako zvoliť dĺžku lyže?

Bolo obdobie, keď sa lyže kupovali len podľa dĺžky a k našej výške sme si pripočítavali 10 – 20 cm. S príchodom karvingu sme si tieto centimetre začali od výšky postavy odpočítavať. Podľa akého kľúča si zvolíte správnu dĺžku lyže? Najlepšie je kupovať lyžu na konkrétnu osobu do konkrétnych podmienok.

Dĺžka lyží: od svojej výšky odpočítajte 10-20 cm. Foto: Shutterstock
Dĺžka lyží: od svojej výšky odpočítajte 10-20 cm. Foto: Shutterstock

V prípade, že chcete robiť kratšie oblúky na upravenej zjazdovke, voľte lyže s rádiusom 13 – 14 metrov, najlepšie tzv. slalomky. Pre mužov vysokých 175 – 180 cm je ideálna dĺžka lyží 165 cm, pre ženy 165 – 170 cm vysoké je to okolo 155 cm.

Ak chcete lyžovať rýchlejšie, obzrite sa radšej po dlhších lyžiach s polomerom 17 – 19 metrov. Väčší ako 19 m rádius a dlhšie lyže majú pretekári alebo freerideri, a tí vedia, čo s danou lyžou môžu a chcú dosiahnuť.

Testujte a čítajte

Už aj na Slovensku je veľa stredísk, ktoré disponujú testovacími centrami. Za jeden deň si stihnete požičať aj viac ako päť párov lyží. Vlastná skúsenosť na svahu vám dá viac, ako teoretické rady odborníkov.

Lyže, na ktorých ste si najlepšie užili, sú tie správne!


Každá kúpa lyží, pokiaľ ste na nich nelyžovali, je kúpou mačky vo vreci. Aby ste riziko zlej kúpy eliminovali, pozrite si recenzie a testy. Ale pozor! Pri väčšine testov ich neskúšajú len dobrí lyžiari, ale aj nováčikovia. Okrem informácií z testov sa prelúskajte tiež diskusiami. Nájdete v nich skúsenosti iných lyžiarov ako ste vy, ktorí prinášajú nezávislý názor.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu