Ako odviezť lyže na hory

31. januára 2018
Strešný nosič na auto Northline tirol se 420 blue-black

Výlet na do hôr je okrem potešenia z dobrej lyžovačky spojený aj s otázkou, ako prepraviť výstroj autom. My sme pre vás zhodnotili všetky možnosti.

Preprava lyží a palíc vo vnútri auta je vyslovený hazard so zdravím, pretože v prípade nehody a núdzového brzdenia sú tieto predmety potencionálnymi zbraňami.

Pri výbere spôsobu prepravy zimnej športovej výbavy máte viac možností. Pred investíciou si však musíte určiť, aký počet a druh výstroja chcete prevážať a aké možnosti váš automobil ponúka.


Pri lyžiach musíte myslieť aj na palice a pri snowboarde zase na to, že je pomerne široký. Detské lyže hodíte aj do kufra auta, ale čo tie pre dospelých? A kam potom uložiť lyžiarky? A helmy? Boby či sánky?

Po tom, ako si ujasníte, čo vlastne potrebujete prevážať, sa môžete rozhodnúť, aký typ nosiča je pre vás ten pravý. V súčasnosti existuje celý rad nosičov a taký, ktorý by nesplnil práve vaše požiadavky, na trhu nie je.

Ako odviezť lyže na hory? Napríklad na streche. Foto: Shutterstock
Ako odviezť lyže na hory? Napríklad na streche. Foto: Shutterstock

Ide predovšetkým o bezpečnosť

Najpraktickejší a najbezpečnejší spôsob, ako prepravovať lyže, je jednoznačne na streche vozidla. Mnohí síce jednoducho sklopia zadné sedadlo a prepravujú výstroj v aute, no tento spôsob má hneď niekoľko nevýhod.

Najhoršie na prevoze lyží v kabíne „nadivoko“ je fakt, že predstavujú obrovské nebezpečenstvo pre pasažierov. V prípade nehody môžu lyže voľne uložené v interiéri ohroziť životy pasažierov. Napríklad v susednom Rakúsku je takýto prevoz úplne zakázaný. Dokonca aj v stredovom tuneli medzi zadnými sedadlami.

Okrem tejto závažnej nevýhody poznáme ešte ďalšie. Aby sa do kabíny bez problémov zmestila zimná športová výbava, je potrebné mať aspoň auto kombi nižšej strednej triedy. No aj v takomto aute lyže zaberú minimálne jedno miesto pre pasažiera.


Okrem toho, pri prejazde nerovností môžu takto umiestnené lyže „hrkotať“, v zákrutách sa posúvať, poškodiť ostrými hranami interiér a po lyžovačke vám nechať na čalúnení mokrú a špinavú pamiatku na jarnú lyžovačku. Nič z tohto nie je vôbec príjemné. A aj ak výstroj umiestnite do špeciálneho vaku určeného na lyže a prestrčíte ich cez otvor za lakťovou opierkou, ktorý vedie z batožinového priestoru do interiéru, značne limitujú komfort pasažierov a tiež využiteľnosť priestoru v kufri.

Tento spôsob prepravy teda rozhodne neodporúčame, najmä ak máte v aute deti. Pasažieri by mali byť na sedadlách v bezpečí a kufor by mal patriť lyžiarkam, prilbám a batožine.

S lyžami šup na strechu

Pri umiestňovaní lyží na strechu máte tri možnosti a je len na vás, ktorú vyhodnotíte ako tú pravú. Tu sú ich hlavné výhody aj nevýhody.

Nosič na lyže Northline Tirol 2017 se 420 dynamic
Nosič na lyže Northline Tirol 2017 se 420 dynamic

Nosič na lyže, ktorý sa pripevňuje na základné priečne strešné nosiče.

Takýto nosič je cenovo priaznivou prepravnou alternatívou a jeho hlavnou výhodou je priestorová nenáročnosť na uskladnenie mimo sezóny. Je to ale jednoznačne jednoúčelové zariadenie, ktoré využijete len na prepravu lyží, nehovoriac o tom, že lyže sú na streche vystavené znečisteniu fŕkajúcemu od cesty a nepriazni počasia. Pri týchto nosičoch na lyže je nutné mať kúpený a na vozidle namontovaný základný priečny strešný nosič. Ak ho nemáte, počítajte aj s touto investíciou.

Magnetický nosič na lyže, ktorý sa pripevňuje priamo na strechu auta.

Pri tomto rovnako jednoúčelovom nosiči je mimoriadne dôležité poznamenať, že niektoré vozidlá nemajú strechu z čistej ocele, ale z rôznych kompozitných materiálov, ktoré nemajú takú silnú magnetickú väzbu a nosič sa teda na streche neudrží.

Nosič Murya magnet
Nosič Murya magnet

Ani pri vozidlách po oprave, ktoré majú na streche vrstvu gitu, prípadne hrubšiu vrstvu laku, neodporúčame použiť magnet. V prípade použitia magnetu je veľmi dôležité dôkladne očistiť dosadaciu plochu.

Pozor si dávajte tiež na to, že magnetický nosič nie je možné uzamknúť o vozidlo, a teda ho odporúčame len na prevoz, keď máte lyže na aute stále pod dozorom. Jeho výhodou je, že nepotrebujete priečniky.

Strešný box, ktorý sa pripevňuje na základné priečne strešné nosiče.

Posledná spomínaná možnosť je nielen najpraktickejší, ale aj najefektívnejší spôsob, ako prepraviť extra náklad.

Strešný nosič na auto Northline tirol se 420
Strešný nosič na auto Northline tirol se 420

Snowboardy, lyže aj palice sú chránené proti pôsobeniu snehu, vody (často s koncentráciou soli z vozoviek) a odskakujúcich kamienkov od ostatných vozidiel. Vďaka veľkému objemu získate transportný priestor aj na príslušenstvo a inú drobnú batožinu.

Podľa opakovaných meraní je spotreba vozidla dokonca nižšia ako pri transporte lyží na nosičoch. Navyše, box je možné využiť aj na prepravu batožiny nielen v zimnom období, ale aj na letných dovolenkách či cyklovýletoch.

Pred použitím boxu je nutné mať kúpený a na vozidle namontovaný základný priečny strešný nosič.

Ako vybrať strešný box

Farebné spracovanie a cenovú hladinu si musí každý uvážiť sám. Vo väčšine prípadov však platí, že s rastúcou cenou rastie aj kvalitatívne spracovanie materiálov a dizajn boxov.

Rodinný rozpočet je pri výbere dôležitý, ale najlacnejšia cesta rozhodne nemusí byť najlepšia. Boxy najnižších cenových hladín sú totiž vyrábané z recyklovaného krehkého plastu.

Veľmi podstatným kritériom výberu boxu je okrem pevného materiálu jeho dĺžka. Box by nemal výrazne prečnievať nad čelné sklo, aby prúd vzduchu nepodfukoval špičku boxu. Platí tu jednoduchá zásada – menšie hatchbacky a SUV by mali mať box dĺžky do 200 cm a autá kombi, väčšie SUV a VAN do 235 cm. Box s dĺžkou od 175 cm by mal mať trojbodové uchytenie na každej strane a od 200 cm železom vystužené spodné veko. To je mimoriadne dôležité pri vysokých rýchlostiach, pretože sa tým eliminuje kmit boxu – plastu.

Mimoriadne praktické je to pri upevňovaní nákladu v boxe a jeho manipulácii, ak je box obojstranne otvárateľný. Samozrejme, to záleží aj od pozície priečnikov, v prípade, že ich vieme posúvať po dĺžke strechy, box umiestňujeme čo najviac dozadu, ale tak, aby sme otvorili piate dvere auta.


Všeobecne platí, že box si vyberáme na dlhší čas a je teda dobré si ho kúpiť v špecializovanom obchode, kde vám poradí odborník. A ak vám to predajca dovolí, box si prirovnáte priamo k autu a rozhodnete sa na mieste, či vám daný model pasuje aj vyhovuje.

Veľmi zradný je nákup boxu cez e-shop. Môžete sa totiž stretnúť s tým, že si vyberiete box na základe fotky z profilu a zrazu je box príliš úzky. Údaj o litráži je pre mnohých z nás len číslo, na za základe ktorého si skutočný objem nedokážeme predstaviť. Vyberajte preto rozvážne, aby vám tento praktický doplnok slúžil podľa vašich predstáv.

Kvalita aj originálny dizajn

Tento box je možné vyhotoviť vo farbe na želanie majiteľa. Stačí v objednávke uviesť presný RAL kód farby vozidla. Najlepšie je, že dizajn je „len“ čerešnička na torte kvalitného vyhotovenia.

Strešný nosič na auto Northline tirol se 420 blue-black
Strešný nosič na auto Northline tirol se 420 blue-black

Nová generácia unikátneho strešného boxu Northline Tirol 420 SE totiž prešla širokým spektrom inovácií aj zmenou výrobného procesu. Oproti predošlému modelu sa box vyrába v plne automatizovanej fabrike s precíznym postupným a rovnomerným nahrievaním a chladením ABS platní. Táto technológia výrazne napomáha pevnej a rovnomernej štruktúre kopuly a dna boxu.

Túto technológiu má len úzka skupina výrobcov boxov v Európe. Vďaka „bezschodovému čelu“ a prednému difúzoru má box čistý aerodynamický tvar a vďaka tejto konštrukčnej výnimočnosti je navyše mimoriadne tichý a stabilný aj pri vysokých rýchlostiach.

Obojstranné otváranie, šesťbodové zámky, vystužené dno, rýchloupínací systém, predné ochranné protinárazové čelo a úžasný dizajn posúva tieto boxy medzi TOP boxy v celosvetovom meradle. A mimochodom, box Northline je dielom slovenských dizajnérov a konštruktérov.

Širokú ponuku nosičov a boxov na auto nájdete na stránke www.stresnenosice-boxy.sk.

1/1
Zavrieť reklamu