Bezeckepotreby.sk predstavujú novinky na sezónu jar/leto 2021

27. februára 2021
Bežecké potreby obchod

Tak ako každú sezónu aj teraz sme pre vás pripravili selekciu toho najlepšieho, čo si môžete obuť v aktuálnom období. Robo, Paťo, Maťo a Majka si zobrali pod drobnohľad po dva modely.

Na svoje si prídu zanietení trailoví bežci, rekreační bežci, ale aj pretekári s tými najvyššími ambíciami.

Robert

HOKA One One Challenger ATR 6

Bežecké topánky HOKA One One Challenger ATR 6
Bežecké topánky HOKA One One Challenger ATR 6

Ideálna obuv na každý povrch, presne tým je známy tento obojživelník od HOKA One One. Verzia 6 dostala do vienka dynamickejší dizajn, prepracovanejší zvršok a zmeny sa dočkala tiež medzipodrážka. Tento model som detailnejšie recenzoval na YouTube kanáli bezeckepotreby.sk ešte v zime a odvtedy som v nich už niečo nabehal. A je to jednoducho paráda. Cena ostala rovnaká a oproti predošlej verzií je to naozaj posun vpred. Nový Challenger ATR6 je podľa mňa ideálnou verziou bežeckej obuvi pre veľmi široké spektrum bežcov. Všetko, na čo je určený, spĺňa dobre. Poradí si s ľahším terénom a na ceste sa tiež nestratí. Tlmenia má poriadnu porciu, ale dá sa v ňom behať aj rýchlejšie tempo. V ponuke sú rôzne farby a tiež verzia s nepremokavou GORE-Tex membránou. Týmito parametrami sa teda logicky dostáva do úzkeho výberu mnohých bežcov.  Nehovorím, že musí sadnúť úplne každému, ale ak hľadáte multifunkčného parťáka na rôzne povrchy a do rozličných podmienok, bola by chyba nový Challenger neskúsiť. Azda jediným limitujúcim faktorom sú technické a náročné traily. Áno, áno, my to chápeme – vyrobiť obuv, ktorá bude excelovať na ceste, ale aj v náročnom teréne, je jednoducho nemožné. Najbližšie sa k tomu zatiaľ podľa mňa dostal práve Challenger ATR 6, a preto vám ho môžem len odporučiť. Vďaka nemu môžete objavovať dlhé šotolinové cestičky či lesné a poľné cesty, na ktoré by ste sa možno so svojou cestnou obuvou neodvážili.

ASICS Gel-Trabuco 9

Bežecké topánky ASICS Gel-Trabuco 9
Bežecké topánky ASICS Gel-Trabuco 9

Japonskí samuraji z ASICS vybočujú zo zabehnutých koľají a rozhodli sa katanou rozkrájať rad FujiTrabuco – v ponuke po novom nájdete Trabuco MAX, FujiTrabuco Lyte, Gel-FujiTrabuco SKY a Gel-Trabuco 9. Ku mne sa dostala posledná menovaná verzia a môžem povedať, že som ostal veľmi pozitívne prekvapený. Gel-Trabuco 9 je priamym nástupcom Gel-Fujitrabuco 8, takže ide o objemovú trailovú obuv s vysokou mierou komfortu. Oproti svojmu predchodcovi nepôsobí tak masívne a jej hmotnosť bola zredukovaná skoro o 30 gramov! To je v bežeckom svete naozaj signifikantná zmena a som presvedčený, že mnoho bežcov to určite poteší. Predchodcovia s označením 7 a 8 boli vynikajúce modely, ale chýbala im hravosť a akási dynamika. Presne tieto aspekty prináša pokles hmotnosti a Gel-Trabuco 9 tak dokáže reagovať na podnety vysielané bežcom oveľa precíznejšie, ako tomu bolo doposiaľ. Určite treba pochváliť trvácne spracovaný zvršok, ktorý je pocitovo príjemnejší a presnejšie obopne chodidlo. Gel-Trabuco 9 si ako jediný trailový model ponechal Dynamic Duomax technológiu,  teda ak vás trápi nadmerná pronácia a vaše členky v teréne trpia, toto je pre vás „must have“ model. Mne osobne sa páčil hlavne pocit vo vnútri tejto trailovky a naozaj vysoká miera tlmenia, ktorá je vďaka FlyteFoam pene citeľná hlavne pri nášľape cez pätu. ASICS Grip s približne 5mm lamelami asymetricky umiestnenými na podrážke drží na rozličných terénoch naozaj spoľahlivo a beh si užijete pri výbehoch aj pri zbehoch.

Patrik

HOKA One One Arahi 5

Bežecké topánky HOKA Arahi 5
Bežecké topánky HOKA Arahi 5

Rozhodol som sa, že vám predstavím novinku od francúzskej značky HOKA One One, konkrétne cestnú bežeckú obuv, ktorú už iste mnohí poznáte – Arahi 5. Jeden z najobľúbenejších bežeckých modelov pre pronátorov prešiel výraznou zmenou a musím povedať, že k lepšiemu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že nejaké výrazné zmeny to nie sú, ale opak je pravdou. Nový pevnejší sieťovaný zvršok s príjemným mäkkým jazykom a vynovenou pätovou časťou pripomína „elfské ucho“ a lepšie stabilizuje chodidlo a achilovku. Maximálne tlmenie, na ktoré boli všetci zvyknutí, samozrejme, ostalo zachované. Nová štruktúra peny sľubuje ešte vyšší komfort pri behu a väčšiu trvácnosť podrážky. Dámska verzia modelu Arahi oproti predchodcovi schudla o 6 g, za čo Hoku chválime, aj keď sa jedná o nepatrný rozdiel. Pánska verzia ubrala na hmotnosti 3 g. Na záver to ešte stručne zhrniem: bežci, ktorí hľadáte ľahkú tréningovú obuv s pronačnou podporou a maximálnym tlmením, zbystrite pozornosť, pretože Arahi 5 bude pre vás to pravé!

HOKA One One Mafate Speed 3

Bežecké topánky HOKA Mafate Speed 3
Bežecké topánky HOKA Mafate Speed 3

Ďalšia novinka, ktorú vám predstavím, je taktiež od značky HOKA One One. Veľa bežcov a milovníkov trailov sa naozaj poteší, pretože prichádza Mafate Speed 3. Podrážka ostala nezmenená, z čoho sa naozaj tešíme. Nezmenená ostala aj geometria a drop 4 mm. Blato, sneh, skaly a naozaj rôznorodý terén nerobia Mafate Speed 3 žiadny problém. Keď sa 5mm Vibram lamely na podrážke zahryznú do terénu, už vám nebude nič stáť v tom, aby ste zdolali lúky, kopce a hrebene. Čo na tejto teniske prešlo najväčšou zmenou, je zvršok. Je tvorený zo sieťoviny a recyklovaného polyesteru. V oblasti prstov sa nachádza „chránič“, ktorý slúži ako ochrana pri zakopnutí, čo určite oceníte, ak sa budete nachádzať v skalnatom teréne alebo v lese. Za čo Mafate Speed 3 chválim, je pogumovanie pozdĺž celej tenisky, čo určite zvýši trvácnosť zvršku. Za zmienku stojí aj jednovrstvový jazyk, na ktorý sme si zvykli napríklad pri modeli Elevon. Zvršok naozaj výborne kopíruje chodidlo. Na to, ako mohutne Mafate pôsobí, má 252 g v dámskej a 303 g v pánskej verzii. A to sú naozaj slušné čísla. Pre koho je teda model Mafate Speed 3 určený? Pre všetkých milovníkov prírody. Ak hľadáte bežeckú obuv, ktorú využijete aj na ľahšiu turistiku, rekreačné behy v teréne alebo ultra traily, táto beštia zvládne naozaj všetko!

Matej

HOKA One One Carbon X 2

Bežecké topánky HOKA One One Carbon X 2
Bežecké topánky HOKA One One Carbon X 2

Bol to veľký cirkus, keď k nám v druhej polovici roka 2019 dorazila limitovaná verzia Carbon X. Doslova sa po nej zaprášilo. Bola to len druhá dostupná verzia bežeckej obuvi s karbónom v podrážke. Za cenu 180 eur bola zároveň jednou z najlacnejších. Je to jasné – začína sa nová éra bežeckej obuvi s karbónom v podrážke. Technológiou, ktorá pomáha byť bežcom rýchlejší, či sa nám to páči alebo nie. Novinka Carbon X 2 bola spoluvytváraná umelou inteligenciou. Práve vďaka nej vznikla nová pätová časť medzipodrážky. Jednoducho podľa AI je práve toto ten najefektívnejší tvar. Karbón dostal nové miesto, je podstatne bližšie k podrážke. Dôvod? Lepšie tlmenie. HOKA Carbon X je síce rýchla, ale nie je to žiadna pretekárska „žiletka“. Dobré tlmenie k nej jednoducho patrí. Ďalšou podstatnou zmenou je konštrukcia päty. Pamätáte si prvú generáciu? Textilnú pätu ste si mohli tvarovať, ako ste chceli. V druhej generácii má podstatne pevnejší tvar. Nové je aj povestné pätové uško a komfortnejšia konštrukcia jazyka. Takže za mňa sa Carbon X 2 naozaj podaril a na behu Od Tatier k Dunaju mi bude určite opäť robiť parťáka! 🙂

HOKA One One Rocket X

Bežecké topánky HOKA One One Rocket X
Bežecké topánky HOKA One One Rocket X

Priznám sa hneď na úvod, na tento bežecký kúsok som sa tešil. A nebolo to preto, že by som z prvého modelu padol na zadok. Práve naopak, predchodca s krkolomným názvom Carbon Evo Rocket + (som naozaj rád, že je to už len Rocket X ) nebol mojím obľúbencom. Mal nevýraznú kolísku, len 1mm drop a širšiu pätu so slabšou fixáciou achilovky. Bol to síce prvý Carbon model od Hoky, ale… Začnem dropom. Z jedného milimetra je milimetrov päť. Za mňa super správa. Jednoducho 1 mm je naozaj „mordor“ pre achilovku. Myslím si, že existuje veľká skupina bežcov, pre ktorých je 5 mm tak akurát. Rocket X má viac medzipodrážky, čo sa odráža na lepšom tlmení. Pozícia karbónového plátu sa tak meniť nemusela, keďže pribudlo viac peny. Super je, že hmotnosť pritom klesla o 8 gramov. Väčšia kontaktná plocha podrážky bude iste benefitom na suchom asfalte, na mokrom povrchu to ale bude otázne. Ak od pretekárskej obuvi očakávate rýchlosť a hlavne ľahkosť, som si istý, že Rocket X si obľúbite. Ak ale predsa len chcete viac tlmenia, zvoľte si Carbon X 2.

Majka

ASICS Gel-Nimbus 23

Bežecké topánky ASICS Gel-Nimbus 23
Bežecké topánky ASICS Gel-Nimbus 23

Novinka s názvom Gel-Nimbus je pre bežecký svet veľká vec. Pýtate sa prečo? Pretože je to najpohodlnejšia bežecká obuv od značky ASICS v ponuke. Je mi sympatické, keď si značka hýčka nejaký model takú dlhú dobu. Nimbus bol vždy výkladnou skriňou bežeckých technológií a na tomto poli rozhodne nesklamal. Má mať zhruba 300 gramov, veď je to tréningová bežecká obuv. Má to byť to najkomfortnejšie, čo si na vaše chodidlá obujete. A rovnako to má byť to najtlmivejšie, čo nájdete v ponuke značky ASICS. Oproti predošlej verzii je to naozaj výrazná zmena. A to nemyslím tak, že by 22. generácia bola zlá. Ale 23-ka je jednoducho lepšia. Nová konštrukcia medzipodrážky prináša lepšie tlmenie nárazov na päte a zároveň viac energie pri odraze. No a ten zvršok, ten sa naozaj podaril. Je dostatočne široký, má výborný tvar špičky, ktorý je dostatočne zaoblený, čím sa ASICS nadobro zbavil chýb z minulosti. Keď hľadám konkurenta, s ktorým by som Nimbus porovnala, nič mi, žiaľ, nenapadá. Hrúbka polstrovania na päte aj na jazyku a jej tvar? Klobúk dole. Navyše, sa k tomu pridalo trošku zelenej, a tým nemyslím len farebnú kombináciu. Na zvršku je totiž použitý recyklovaný polyester a hoci z neho teraz tvorí zhruba 20 percent, do roku 2030 to má byť až 100 percent. Držím palce, ASICS. 

ASICS Glideride 2

Bežecké topánky ASICS Glideride 2
Bežecké topánky ASICS Glideride 2

ASICS Gel-Nimbus je s nami už 23 rokov a je to určite hviezda, ako sa patrí, ale je tu aj nová generácia bežeckej obuvi. Glideride si našla pevnú fanúšikovskú základňu. Pamätám si prvú generáciu. Trošku sme s kolegami srandovali, že je ako HOKA s logom značky ASICS. Veď majú rovnaký 5mm drop. Kolíska sa im tiež náramne podobá, ale nie je to kópia HOKY. Je to ASICS so všetkým, čo k nemu patrí. Má výborný zvršok, takmer dokonale sedí na chodidle. Glideride 2 však vďaka novej konštrukcii zvršku ponúka viac priedušnosti. Opäť skvelé tvarovanie päty a vynikajúca stabilita pomôžu rovnako dobre aj ľahkým pronátorom. Z druhej generácie však zmizol GEL. Iste, GEL je pre ASICS dôležitý, ale poznáme pár modelov, kde mi vôbec nechýbal. Napríklad model Dynaflyte. Ten bol skvelý aj bez GELu. A pri Glideride 2 mi tiež nechýba. Teniska má skvelé tlmenie vďaka novej generácii FlyteFoam, ktorá z môjho pohľadu GEL zastúpi výborne. Apropo, kolíska. ASICS používa dokonca výraznejšiu kolísku ako HOKA a hoci nemá v medzipodrážke karbónový plát, je tiež citeľne tuhšia ako pri modeloch HOKA. A čo ide tomuto modelu najlepšie? Jednoznačne dlhé cestné behy, kde sa oplatí ušetriť nejakú tú energiu. Zamilujete si ho práve vďaka skvelej technológií Guide-Sole. A aj keď je to neutrálna bežecká obuv, som presvedčená, že aj ľahký pronátor bude s jej podporou spokojný. Za mňa je Glideride 2 skvelá tréningová obuv na množstvo kilometrov. 

1/1
Zavrieť reklamu