Aj v múke je sila – ako používať rôzne druhy múky

5. augusta 2017
Múka. Foto: Shutterstock

Nemusí to byť práve tým, že vám lepok nerobí dobre. Ak chcete svoje jedlá obohatiť, biela múka nie je to pravé. Prinášame vám preto jej iné nutrične vyvážené alternatívy.

Pokiaľ ide o múku, už dávno neplatí stará dobrá pravda „jeden balíček na všetko“. Náš trh začínajú zapĺňať produkty z orechov, sóje a starých znovuobjavených obilnín. A tieto produkty sú určite hodné pozornosti.

Ak svoju špajzu zaplníte rôznymi druhmi múky, výhodou je nielen to, že takto dostanete širokú paletu rôznych chutí a zrnitosti pri varení a pečení. Ešte dôležitejšie je, že vďaka nim bude nutričná hodnota vášho jedálnička znova o niečo bohatšia a rôznorodejšia.

Mandľová múka

Mandľová múka je vhodná aj pre celiatikov a pre vyznávačov paleolitného stravovania. Vyznačuje sa nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín. Môže sa tiež chváliť „dobrými“ tukmi a vitamínom E. Malé upozornenie: Po otvorení ju musíte dať do chladničky, aby sa neskazila.

Mandľová múka. Foto: Shutterstock
Mandľová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Obaľovaná ryba alebo kuracie mäso; jedlá, do ktorých potrebujete chlebové omrvinky; mäsové guľky; môžete ňou nahradiť jednu štvrtinu bielej múky v koláčoch, mafinoch, palacinkách…

25 gramov obsahuje:

  • 160 kcal,
  • 14 g tukov (1 g saturovaných),
  • 6 g sacharidov (1 g cukru),
  • 0 mg sodíka,
  • 3 g vlákniny,
  • 6 g bielkovín

Sójová múka

Múka zo sóje dodá vášmu telu vápnik, vlákninu a o tretinu viac bielkovín v porovnaní s „klasickou“ bielou múkou.

Sójová múka. Foto: Shutterstock
Sójová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Zahusťovadlo do omáčok alebo polievok; môžete ňou nahradiť jednu tretinu bielej múky v jedlách, ktoré nie sú z kysnutého cesta.

25 gramov obsahuje:

  • 120 kcal,
  • 6 g tukov (1 g saturovaných),
  • 8 g sacharidov (2 g cukru),
  • 0 mg sodíka,
  • 3 g vlákniny,
  • 10 g bielkovín

Jačmenná múka

Jačmeň obsahuje veľa vlákniny, môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku a hladiny krvného cukru. Len si dajte pozor, aby ste kúpili celozrnný variant.

Jačmenná múka. Foto: Shutterstock
Jačmenná múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Nadýchané keksíky, chlieb, pečivo a palacinky – sú viac nadýchané, ako keď použijete tradičnú pšeničnú múku.

25 gramov obsahuje:

  • 110 kcal,
  • 0 g tukov,
  • 23 g sacharidov (0 g cukru),
  • 3 mg sodíka,
  • 5 g vlákniny,
  • 3 g bielkovín

Špaldová múka

Špalda je prastarý druh obilniny s mierne sladkou orieškovou chuťou. Je veľmi bohatá na vlákninu, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a pri pečení je jemnejšia ako pšeničná múka. Pri kúpe si dajte pozor, aby mala označenie „celozrnná“.

Špaldová múka. Foto: Shutterstock
Špaldová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Výborná do koláčov; na pečenie chleba, pizzového základu. Na rozdiel od niektorých ďalších druhov múky môže nahrádzať pšeničnú múku v pomere jedna k jednej bez toho, aby to malo vplyv na konzistenciu konečného produktu.

25 gramov obsahuje:

  • 120 kcal,
  • 1 g tukov (0 saturovaných),
  • 22 g sacharidov (0 g cukru),
  • 1 mg sodíka,
  • 4 g vlákniny,
  • 4 g bielkovín

Quinoa múka

Táto prirodzene bezlepková múka je jedinečná v tom, že poskytuje kompletné bielkoviny (obsahuje všetkých 9 aminokyselín). Má jemne sladkú a orechovú chuť, ale samotná quinoa môže byť mierne horkastá – aby ste sa horkosti zbavili, pred zomletím quinou dajte na plech a pečte 10 minút na 100 stupňoch.

Quinoa múka. Foto: Shutterstock
Quinoa múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Používajte na polovicu s bielou múkou – zmes bude o niečo viac zrnitá ako zvyčajne, ale výsledok bude požehnaním pre vaše zdravie.

25 gramov obsahuje:

  • 110 kcal,
  • 15 g tukov (0 saturovaných),
  • 18 g sacharidov (0 g cukru),
  • 8 mg sodíka,
  • 2 g vlákniny,
  • 4 g bielkovín

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu