Výživa
5. augusta 2017

Aj v múke je sila – ako používať rôzne druhy múky

Nemusí to byť práve tým, že vám lepok nerobí dobre. Ak chcete svoje jedlá obohatiť, biela múka nie je to pravé. Prinášame vám preto jej iné nutrične vyvážené alternatívy.

Aj v múke je sila – ako používať rôzne druhy múky

Pokiaľ ide o múku, už dávno neplatí stará dobrá pravda „jeden balíček na všetko“. Náš trh začínajú zapĺňať produkty z orechov, sóje a starých znovuobjavených obilnín. A tieto produkty sú určite hodné pozornosti.

Ak svoju špajzu zaplníte rôznymi druhmi múky, výhodou je nielen to, že takto dostanete širokú paletu rôznych chutí a zrnitosti pri varení a pečení. Ešte dôležitejšie je, že vďaka nim bude nutričná hodnota vášho jedálnička znova o niečo bohatšia a rôznorodejšia.

Mandľová múka

Mandľová múka je vhodná aj pre celiatikov a pre vyznávačov paleolitného stravovania. Vyznačuje sa nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín. Môže sa tiež chváliť „dobrými“ tukmi a vitamínom E. Malé upozornenie: Po otvorení ju musíte dať do chladničky, aby sa neskazila.

Mandľová múka. Foto: Shutterstock
Mandľová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Obaľovaná ryba alebo kuracie mäso; jedlá, do ktorých potrebujete chlebové omrvinky; mäsové guľky; môžete ňou nahradiť jednu štvrtinu bielej múky v koláčoch, mafinoch, palacinkách…

25 gramov obsahuje:

  • 160 kcal,
  • 14 g tukov (1 g saturovaných),
  • 6 g sacharidov (1 g cukru),
  • 0 mg sodíka,
  • 3 g vlákniny,
  • 6 g bielkovín

Sójová múka

Múka zo sóje dodá vášmu telu vápnik, vlákninu a o tretinu viac bielkovín v porovnaní s „klasickou“ bielou múkou.

Sójová múka. Foto: Shutterstock
Sójová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Zahusťovadlo do omáčok alebo polievok; môžete ňou nahradiť jednu tretinu bielej múky v jedlách, ktoré nie sú z kysnutého cesta.

25 gramov obsahuje:

  • 120 kcal,
  • 6 g tukov (1 g saturovaných),
  • 8 g sacharidov (2 g cukru),
  • 0 mg sodíka,
  • 3 g vlákniny,
  • 10 g bielkovín

Jačmenná múka

Jačmeň obsahuje veľa vlákniny, môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku a hladiny krvného cukru. Len si dajte pozor, aby ste kúpili celozrnný variant.

Jačmenná múka. Foto: Shutterstock
Jačmenná múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Nadýchané keksíky, chlieb, pečivo a palacinky – sú viac nadýchané, ako keď použijete tradičnú pšeničnú múku.

25 gramov obsahuje:

  • 110 kcal,
  • 0 g tukov,
  • 23 g sacharidov (0 g cukru),
  • 3 mg sodíka,
  • 5 g vlákniny,
  • 3 g bielkovín

Špaldová múka

Špalda je prastarý druh obilniny s mierne sladkou orieškovou chuťou. Je veľmi bohatá na vlákninu, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a pri pečení je jemnejšia ako pšeničná múka. Pri kúpe si dajte pozor, aby mala označenie „celozrnná“.

Špaldová múka. Foto: Shutterstock
Špaldová múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Výborná do koláčov; na pečenie chleba, pizzového základu. Na rozdiel od niektorých ďalších druhov múky môže nahrádzať pšeničnú múku v pomere jedna k jednej bez toho, aby to malo vplyv na konzistenciu konečného produktu.

25 gramov obsahuje:

  • 120 kcal,
  • 1 g tukov (0 saturovaných),
  • 22 g sacharidov (0 g cukru),
  • 1 mg sodíka,
  • 4 g vlákniny,
  • 4 g bielkovín

Quinoa múka

Táto prirodzene bezlepková múka je jedinečná v tom, že poskytuje kompletné bielkoviny (obsahuje všetkých 9 aminokyselín). Má jemne sladkú a orechovú chuť, ale samotná quinoa môže byť mierne horkastá – aby ste sa horkosti zbavili, pred zomletím quinou dajte na plech a pečte 10 minút na 100 stupňoch.

Quinoa múka. Foto: Shutterstock
Quinoa múka. Foto: Shutterstock

Čo s ňou:

Používajte na polovicu s bielou múkou – zmes bude o niečo viac zrnitá ako zvyčajne, ale výsledok bude požehnaním pre vaše zdravie.

25 gramov obsahuje:

  • 110 kcal,
  • 15 g tukov (0 saturovaných),
  • 18 g sacharidov (0 g cukru),
  • 8 mg sodíka,
  • 2 g vlákniny,
  • 4 g bielkovín

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
#múka #pečenie #rôzne druhy múky #výživa

Redakcia Relax

Zdieľajte na

Nenechajte si ujsť

Zelenina. Foto: Shutterstock
Výživa
29. marca 2020

Ako ekologicky pestovať zeleninu na Slovensku? Spýtajte sa na to Jána Šlinského

To, že zelenina z obchodu nie je až taká zdravá, už vieme. Ale ako pestovať zdravo, trvalo udržateľne a bez toho, aby nám prirástla motyka k ruke? Je

pravý med
Výživa
22. septembra 2017

Ako spoznať pravý med

Na prvý pohľad nie je ľahké rozlíšiť falošný med od pravého. Ukazovateľom pravosti medu je to, čo niekto považuje za nedostatok. Cukornatenie. Je t

tekvicová hokkaidó
Recepty
2. októbra 2024

Krémová tekvicová polievka  

Tekvicová krémová polievka je ideálnym jesenným pokrmom, ktorý zahreje a poteší svojou jemnou chuťou. Využite bohatstvo sezónnej tekvice a doprajte s

Kukurica s koriandrom. Foto: Shutterstock
Recepty
14. júla 2021

Grilovaná kukurica s maslom a misom

Pripravte si grilovanú kukuricu s maslom, parmezánom a dochuťte podľa svojej chuti korením či bylinkami.

Hovädzí Wellington
Recepty
6. marca 2024

Wellington pre gurmánov 

Recept na toto jedlo pochádza z Anglicka. Sviečková Wellington je určená na slávnostné príležitosti, preto jej svedčí aj slávnostné servírovanie

Tréning metabolizmu. Foto: Shutterstock
Ako cvičiť
26. apríla 2018

3 praktické tipy, ako posilniť metabolizmus a zlepšiť športový výkon

Prečo trénovať metabolizmus? Zrýchlenie a posilnenie metabolizmu je nielen základom chudnutia a posilnenia tela, ale aktívni ľudia môžu vďaka tomu pos

žena s miskou jedla
Výživa
12. októbra 2025

To, čo jeme, ovplyvňuje, ako sa cítime

Prečo to tak je a ako to funguje, nám v rozhovore prezradil odborník na výživu Boris Bajer. 

Stévia alebo agáve. Foto: Shutterstock
Výživa
9. júna 2017

Stévia vs agáve

Ktorá z týchto náhrad cukru je zdravšia a lepšia? Zatiaľ čo stévia má takmer nulovú energetickú hodnotu a je až 200-krát sladšia ako cukor, pečen

Recepty
30. novembra 2021

Návykové arašidové maslo a 4 výborné recepty aj s ich nutričnou hodnotou

Arašidové maslo je návyková záležitosť. Netreba sa k nemu približovať o hlade a s polievkovou lyžicou v ruke. Na to vás upozorňujeme vopred.

Mexická fazuľa s ryžou. Foto: Shutterstock
Recepty
1. novembra 2017

Mexická fazuľa s ryžou

Recept na mexickú fazuľu s ryžou, hovädzím mäsom a čerstvým koriandrom.

Sledujte nás na instagrame

Zavrieť reklamu